Alebacken

Skidorter i Sverige
Alebacken ligger strax norr om Göteborg och från Avenyn tar det i runda slängar 30 minuter att köra med bil. När E45 byggdes om i 2009 användes stenmassor från vägbyggnationen för att öka fallhöjden med 10 meter, så numera är den totala fallhöjden 70 meter. Det finns tre liftar totalt, en ankarlift och en knapplift som går hela vägen till toppen, plus en kortare lift för minstingarna som servar områdets barnbacke. Från toppen går det två pister ner.

Det finns både skidhyra och skidskola tillgängligt vid backen och även ett café att värma sig i. På sommaren erbjuds det downhillcykling i flera olika banor av olika svårighetsgrad. Att Alebacken lyckas göra mycket med den relativt ringa fallhöjden är tydligt, redan året efter de först öppnade för downhillcykling fick de arrangera en deltävling i svenska downhillcupen!

Alebacken Snöprognos

 • Måndag
  0 in regn
  Halvklart
  62°F
  4 mph
 • Tisdag
  0 ft
  Sol
  64°F
  5 mph
 • Onsdag
  0 ft
  Halvklart
  64°F
  2 mph

Fakta om Alebacken

Nedfarter (Totalt: 6)
Grön Väldigt lätt:2
Blå Lätt:0
Röd Måttligt svårt:3
Svart Svår:1
Kvällsskidåkning:3 st nedfarter
Konstsnö:3 st nedfarter
Längsta nedfart:2297 ft
Total pistlängd:1,2 miles

Liftar (Totalt: 3)
Liftkapacitet:  1900 personer / timme

Fallhöjd
Alebacken Fallhöjd
Högsta punkt: 210 ft
Fallhöjd: 151 ft
Lägsta punkt: 59 ft

Säsong
Start: 4 december
Slut:31 mars

Områden
Snowparks:1
Barnområden:1
Land: Sverige
Region: Västra Götalands län

Recensioner av Alebacken

Vad tycker du om Alebacken?
5
4
3
2
1
JEZ-revived
2019-03-12 (Ändrad: 2019-03-20)
Det borde finnas en formel för hur man räknar ut hur intressant en skidbacke är baserat på dess fallhöjd och hur långt man är från backen. Fallhöjd / avstånd till backe är inte tillräckligt bra, 2^fallhöjd / avstånd överskattar fallhöjden lite….

I vilket fall:
Hade jag bott bredvid den här backen hade jag varit där ofta, nu bor jag på andra sidan stan och åker nog inte dit fler gånger.

Det är imponerande att de lyckats hålla öppet så mycket som de gör.
Backen är inte så mycket att orda om, drygt 60m hög och hyfsat brant mot slutet. Fanns en barnbacke också när jag var där. Bra pris på liftkort och 3h alternativet tycker jag var helt rätt.
Jag var förvånad över hur mycket folk det var där trots uruselt väder (dimma och strilregn) med barmark runt omkring.
Caféet var trevligt och hade en del att erbjuda.

Charlotte
Charlotte (Gäst)
2013-03-07
Alebacken eller backarna (3) är inte alls dumma! Fantastiskt mysigt o välskött ställe som är prisvärt och nära Göteborg! Stor skillnad på pris jämfört med tex ulricehamn, mullsjö och isaberg. Så drivs det av ett gäng eldsjälar också på frivilligbasis. Bra backe för nybörjare/barn rakt utanför värmestugan/cafeterian och precis jämte finns de övriga två backarna (som har varsitt "rött parti" men nog egentligen är mest blåa) som servas med parallella liftar (ankare+knapp). Har varit där fem halvdagar nu o inga längre köer mer än till barnliften runt lunch på helgerna.

Liten park också för hopp med rails. Nu senast fanns en del av området mellan de röda också instängslat för den som ville åka på lite gupp. Tycker absolut Ale är att rekommendera för att underhålla sin åkning i mellan alp- fjällturer. Kvällskidåkning också vissa kvällar.

Det enda som är lite negativt är att det var lite isigt nu senast mitt i ena backen, inte konstigt dock då det var 7 grader o sol... Gott om kanonsnö fortfarande finns det dock.

Sätter en 4 för grymt, dvs grymt att stället finns så nära Gbg till ett så bra pris!

Filipakersten
2011-01-27 (Ändrad: 2012-03-04)
Bra backe kan dock bli lite isig ibland. Bra att dom har bygt en liten park. Betyg: Riktigt bra park för att ligga i göteborg.

HjalmarHolmstedt
2009-02-11 (Ändrad: 2011-12-29)
jag tycker backen är okej men då måste man vara där på vardagar för om man är där på en helg så kan man få köa as länge men de är det värt om man bygger ett hopp i backen för de e inte så många som hoppar så mkt där så man kan få vara i fred betyg:okej

Kjellke
2006-02-19
Håller med him666... de har dock en antal gupp som är bra och roliga :P man kan även få låna spadar och nån bräda till att bygga eget av personalen :D

Madelin
2005-04-18
Min närmaste backe....
Den e kort inte brant... men den finns.
Oftast är det bra den blå som är öppen.
Dom är duktiga på att se till att det finns snö i backen, vilket är bra....

Det är ju inte en backe som man vallfärdar till men den är bra att dämpa den värsta abstinensen med... så bor man nära och dör för att åka skidor så funkar den....

Mest populära foto

Åkare: Viktor Larsson Foto: Björn

Pistkarta

Pistkarta Alebacken Pistkarta

Närliggande skidorter

Brudarebacken16,2 miles
Bollekollen25,5 miles
Kesberget28 miles
Ulricehamn49,1 miles
Västerlidsbacken51,6 miles
Falköping Alpin – Mössebergsbacken55,3 miles
Trollhöjden59,7 miles
Mullsjö Alpin61,5 miles
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer