Gaustablikk-Gaustatoppen

Skidorter i Norge
Låt oss ta det väsentliga först, namnen... Gaustablikk, Gaustatoppen, Gaustabanen och Rjukan.

Gaustablikk är namnet på det stora högfjällshotellet som stod klart i början på 1970-talet. Hotellet satsade också redan från start med att bygga liftar och backar. Gaustablikk skisenter har idag 550 fallhöjdsmeter, från toppen av Fjellheisen på 1260 möh ned till botten på 710 meters höjd. Liftsystemet har 13 liftar och 35 pister.

Nu kommer vi till nästa namn, och saken som gör hela skidområdet unikt – Gaustatoppen. Gaustatoppen är namnet på den ikoniska och 1883 meter höga toppen som ligger i anslutning till skidsystemet, ej helt ihopbundet ännu med lift och pist. Upp till själva Gaustatoppen går den gamla Gaustabanen från dalstationen på 1150 möh inne i fjället och bergsstationen ligger på 1800 meters höjd, de sista 83 höjdmeterna får du gå längs ryggen på toppen. Till Gaustabanen kan du ta gratis skidbuss från liftarna, eller gå ett kort stycke med skidorna på ryggen. Efter åk ned från Gustatoppen kan du skråa tillbaka till liftsystemet.

Gaustatoppen har omkring 10 olika rännor ned på östsidan, i olika branthetsgrad, som leder tillbaka ned till bilparkering och dalstation av bergbanan. Det är också på samma sida som du kan skråa till liftsystemet.
Själva Gaustatoppen har ofta skidföre fram till midsommar, medan övriga liftsystemet stänger i skiftet april/maj beroende på snötillgång. Gaustabanen ingår tyvärr inte i liftkortet, en enkel tur upp kostar 300 NOK för vuxen och dagskort 850 NOK.

Gaustatoppen är den högsta i Telemark och påminner mycket om en vulkan i sitt konformade utseende. När du väl står här uppe får du en utsikt som sträcker sig över en sjättedel av hela Norge. Du kan till och med se Danmark härifrån. Orten ligger 2,5 timmar från Oslo. Gaustatoppen är kalfjäll, varför en del oväder också inte sällan driver in. Men tajma fint väder, bra snö och stabila förhållanden så har du ett av hela Nordens bästa liftburna offpistområden.

I februari 2018 bytte stora delar av liftsystem och hotell ägare i Gaustablikk-Gaustatoppen och de nya ägarna har planer på att utveckla skidorten med fler litar och backar, bland annat att röja offpist hela vägen ned mot Rjukan där en gammall VM störtlopsbacke finns från 1939. Även nya liftar som helt bygger bort att man behöver gå från Gaustablikk till bergbanan som går inne i berget upp till Gaustatoppen, ligger i expansionsplanerna. Om/när detta sker kan alltså Gaustablikk-Gaustatoppen få en enormt stor fallhöjd eftersom höjdskiíllnad mellan Gaustatoppen och Rjukan är cirka 1600 meter. Ja, och Rjukan är den lilla staden med den världsberömda fabriken Vemork (Tungt vatten, sabotage och nazister du vet?) som ligger inklämd i den branta dalen nedanför Gaustablikk och Gaustatoppen.

Snöprognos

 • Onsdag

  4,8 cm snö
  Halvklart
  -1°
  7 m/s
 • Torsdag

  0,7 cm snö
  Halvklart
  -4°
  3 m/s
 • Fredag

  4,5 cm snö
  Snö
  -2°
  3 m/s
Vad tycker du om Gaustablikk-Gaustatoppen?
5
4
3
2
1
Gert Anderzen
Gert Anderzen (Gäst)
2019-05-06
Kan vara jättebra vid rätt väder. Men just nu är det en rätt medioker skidort.
Gaustatoppen är dock helt fantastisk för en toppturer
Men Gaustablikk skulle kunna bll Skandinaviens bästa skidort om man plöjer ned lite pengar där. 1400 meter falhöjd mm

Jens Svensson
Jens Svensson (Gäst)
2019-05-06
Gausta har levererat högklassigt väder, snötillgång och skidåkning de två senaste påskveckorna (v13 och v16). Fjellheisen öppnar upp till lång skidåkning samt möjlighet till fin offpist ner till sjön rakt över Gaustablikk! Kommer garanterat tillbaka (år efter år)!
JesperHayland
2019-04-22
Efter att ha haft turen att vinna testpiloten Gausta så har vi nu avslutat vår resa och landat åter hemma i Sverige.

Efter en bilresa på endast 38 mil från Karlstad till Gausta, så känns det ändå som att man kommit till alperna!
När vi närmade oss slutdestinationen börjar bergen verkligen att ta höjd där de sträcker sig längs de vackra fjordarna.
Ja, jag tror bestämt vi körde sista biten med gapande munnar.
Väl inne i Rjukan börjar det roliga, här är det en klättring upp till skidanläggningen givetvis längs med en häftig serpentinväg som ringlar sig upp på berget. Även här med en otrolig utsikt ut över dalen.
Väl framme på hotellet så finns det gott om parkeringsmöjligheter både framför skidcentret som såväl framför Gaustablikks fyrstjärniga hoyfjellshotell.
Efter bilturen slängde vi in sakerna på hotellrummet, grävde fram badgrejerna och begav oss ner till hotellets spa och pool avdelning.
Där fanns bastu, bubbelpool och en större pool där man faktiskt kan både simma längder men även busa och leka med de allra minsta barnen i en inhägnad del.
Vill man kan man även boka en bastu nere vid vattnet och doppa sig direkt i sjön.

Maten som serverades på hotellet höll väldigt hög nivå.
Frukosten hade såklart det man vill ha och lite till!
Beställer man helpension har de här ett koncept som kallas "lunch around".
Detta innebär att man får lunchkuponger som man kan använda lite överallt på skidanläggningen.
Bland annat på "Bygget" som ligger på andra sidan skidsystemet eller varför inte caféet som ligger ovanför skidcentret mittemot hotellet. Vi kan varmt rekommendera pizzorna de gör på caféet.
Kupongerna är ett smart sätt som verkligen passar barnfamiljer som vill kunna luncha där det faller sig naturligast under dagen i backen. Det ger även en möjlighet att kunna variera måltiderna och prova nya maträtter.

Åkningen är otrolig.
Det finns allt ifrån gröna, röda och svarta backar. Det som gör att Gaustablikk sticker ut lite extra är de kuperade nedfarterna. Här finns bland annat tre barnområden samt två mindre parker med diverse hopp, boxar och rails.
Vår dotter brukar kunna åka de flesta svenska backarna i ett svep men här var vi faktiskt tvungna att stanna både en och två gånger ibland för att vila de små benen.
Någon offpiståkningen var inte aktuellt under vårt besök som var i början av April men efter att ha sett naturen samt tagit bergbanan upp till Gaustatoppen så kan detta vara ett potentiellt paradis för offpist åkare om det dumpar under säsongen!
Det finns oändligt med möjlighet att hajka orört puder över större delar av berget eftersom att Gaustablikk och Gaustatoppen är kalfjäll.
För den som är lite latare så rekommenderar jag att besöka Gaustatoppen med bergbanan vilken kostar 290 NOK upp och 400 NOK totalt man inte känner för att åka skidor ner.
Detta ger dig inte bara en otrolig utsikt som räcker hela vägen ut till kusten utan även ett långt åk ner.

Gaustablikk är en skidort som växer och man planerar att i sommar och höst 2019 ha investerat 40 miljoner i skidanläggningen.
Målet är att etablera sig som ett av Norges främsta helårs fjälldestinationer och utöver detta bli ett av Norges fem största skidsystem.
Med en egen app försöker man verkligen ligga i framkant och man har till och med skapat en egen skida som har vunnit testpriser.
Appen ger dig bland annat:
Snörapporter, 3D-karta över liftsystemet, webbkameror, aktiviteter, topplistor där man kan tävla mot varandra och andra, information samt direktnummer till pistör om olyckan skulle vara framme och mycket mer.

Personalen vi träffade runt om på skidorten var inte bara supertrevliga utan också väldigt duktiga med barn!

Min dotter älskar vårt hem och sina leksaker men denna gången var det verkligen med vemod som hon åkte hemåt och detta var hon inte ensam om..
Gaustablikk är verkligen en dold guldklimp som är väldigt familjärt och med en extrem potential.
Jag och min familj kommer garanterat att åka tillbaka dit i framtiden.

För den shoppingsugna är ett hett tips även att besöka Oslo Fashion Outlet, om man har vägarna förbi.
Här kan man verkligen komplettera garderoben med de flesta märkena på marknaden om det skulle vara något man saknar inför en vecka till fjälls.

HannaAugustin
2019-02-13
Vill ni hänga med till Gausta? Frågan droppades i somras när vintern kändes avlägsen. Vilken tur att vi hängde på! Detta oskriva kort visade sig vara en pärla för hela familjen. En sex timmars bilresa från Göteborg avslutades med en utmanande stigningen till Gaustablick. Väl här är vi ”hooked”. Alpkänsla med oändliga möjligheter till fri åkning både inom och utanför pisten. Vackra vyer, härliga pister och massa nysnö har gett oss en fantastisk sportlovsvecka utan köer och trängsel. Vi ses snart igen Gausta!
Hälsar
Hanna, Daniel, Arvid (7 år), och Erik (9 år)
YogaCarro
2019-02-13 (Ändrad: 2019-02-13)
Är vi redan framme? Tro det eller ej, men det var vår 9-årings kommentar när vi kom till Gausta. 6 timmars körning från Lerum inklusive en paus på McD i Drammen, det är baske mig inte lång tid för att komma till storslagna fjäll!
Väl installerade i den mysiga stugan med ett rum för de fyra kidsen och varsitt rum för de två paren vuxna, åt vi middag och kollade Mello (dock ej via tv:n - ingen SVT här) och sedan bums i säng för att samla kraft inför nästa dags skidåkning.
Inköp av liftkort gick sådär - tips att inte använda liftkortsmaskinen som krånglade för alla vi såg, ställ dig i kön och köp korten över disk. Har ni kort hemma, ta med dem. 75 NOK för ett keycard är onödiga pengar.
Extremt positiv överraskning var dock att minstingens (7-åringen) skidhyra var gratis!
Med utrusning och liftkort på plats var det sedan bara att köra. Och vilka åk sedan! Halleluja!
Från toppen går det både gröna och röda backar med gott om plats för barnen att åka ”off-pist” i skogen och för vuxna att trycka ner pjäxorna mot skidorna och stå på i de breda och oväntat långa pisterna.
Systemet är långt. Det går relativ lätt att ta sig mellan dalarna men om sittliften ”Gustaexpressen” står still blir det jobbigt om man är i fel dal. Å andra sidan är det inget större problem eftersom det går gratis skidbuss mellan dalarna.
En dag käkade vi lunch på ”Bygget” och där myntades veckans uttryck - ”En Club Sandwich”, vilket innebär att något är långt över förväntningarna! Förväntade oss en liten trekantsmacka men fick pizzahybrid med sallad, mangosås, kyckling och bacon. Fantastico!
För sällskapets längdåkningsnörd är intrycket - varierande. Vissa dagar femstjärnigt, andra två. Väldigt varierande med väderförhållandena med andra ord.
Trots att vi är här på Göteborgs sportlov v7 är det inga liftköer att prata om. Dessutom slipper man den ”semesterindustrikänslan” som lägger sig som en blöt filt över t.ex. Lindvallen och Branäs. Här är det skidåkning som är i fokus!
Sammanfattningsvis kan man bara konstatera att Gausta är en riktig Club Sandwish!

Jocke70
2018-12-07
Bästa jag upplevt i norden. Mkt snö vinter v.15 2018 gjorde detta till en resa utöver det vanliga. Gaustablikks svarta/röda backar får höga betyg med långa välpreparerade backar, Gaustatoppens skidsystem kanske inte är lika spännande men det som verkligen är grejen med hela resan är helt klart Gaustatoppen, tåget upp, utsikten, fallhöjden, åkmöjligheter på båda sitor av berget. Pricken över i är nog att de röjt upp så man från 2029 kan åka hela vägen ner till Rjukan. Spektakulärt!


Jocke
Jocke (Gäst)
2018-04-23
5 gubbs en helg v. 15.

Således inga barn och åkning där efter ;) Så ingen test av barnvänligt eller park.

Delas in i tre områden: Gaustablikk skicenter. Gaustatoppen skicenter och själva Gaustatoppen (berget 1883möh)

Hade hört om Gaustatoppen som ett offpist mecka och det fanns det gott om. 2018 låg det som mest 200 cm och ytor att åka på är inte bara berget Gaustatoppen utan hela systemet bjuder på massor av varierande åkning för den som kan tänka sig att gå/klättra lite. Stighudar, randoné eller snöskor samt obligatorisk lavinutrustning rekommenderas.

Vi bodde i det relativt nya området Gaustatoppen skicenter i en 8 bäddstuga. Prisvärd och hög standard med Ski in/out läge på de flesta stugor. Otroligt bra och flexibel service hos Gaustatoppen booking. Löste allt och lite till!!

Pisterna är lite brantare och utmanande i Gaustablikk med långa svart/röda pister vid stolsliften. Kuperade och roliga. Det vi slogs av är att det ser ut som att det är många gröna backar på kartan men upplevs mer som blå-röda (med Sälen mått mätt)
I Gaustatoppen område kommer det ske den största utveckling med nya pister och liftar som skall länka ihop ända bort till Gaustabanan. Svensk investerare som satsat stort på detta ställe. Pratas om gondol fr Rjukan...

Fakta Gaustabanan: kostar 300nkr för en gång 800nkr för heldag (ingår alltså inte i ordinarie liftkort) Gausta banan kan ta tid om där är mkt besökare som skall upp. Tar ca. 20p/tur ca:15 min transport med ett byte inne i berget. När man väl är uppe.... måste upplevas! Våffelstuga på toppen.
Ett gäng rännor m offpist ned för nord/ost sidan med brant ingång till de flesta med 47° lutning i början för att sedan plana ut. Guide är ett måste om man tagit banan upp. 300nkr. Går man till toppen behövs ej guide. Lättare led finns ut med sydsidan rygg.

***** För variationen av fjäll. Alpkänsla!
***** För boende och service
**** För liftsystemet som borde ha en stol till i Gaustatoppen

wenblad
2018-02-26
Vi var tre barnfamiljer som besökte Gaustablikk v7 2018. Vi lyckades pricka in ett ordentligt snöfall så första dagen låg det säkert 20-30 cm nysnö i och utanför backarna.
Vi körde upp från Göteborg vilket var en behändig resa på 5,5H, tänk dock på att det kan behövas snökedjor när man skall upp sista biten från Rujkan till skidcentret, det är brant och ett gäng serpentiner på vinterväg innan man är uppe.

Vi hade bokat en helpensionsdeal med Bengt Martins som var ganska prisvärd. Hotellet hette Gaustblikk Högfjällshotell och låg rätt över vägen från liftarna. Maten var över förväntan för att vara Norge och rummen var väl inte jättestora men de allmänna ytorna desto större och hotellet har pool vilket barnen älskade.
Hotellet har en fantastisk utsikt över Gaustatoppen som är ett berg med en gammal Bergbana inne i berget som går upp till en nedlagd NATO-radiostation. Härifrån kan man åka familjevänlig offpist ner men även ganska branta och exponerade rännor.
Tyvärr verkar detta relativt höga berg dra till sig en del moln, dålig sikt och helt vanligt fjällväder så vi kom aldrig upp på toppen under vår vecka men nästa gång då händer det.

Skidåkningsmässigt fanns det ganska mycket, de bästa backarna ligger på båda sidor om Gaustablikk Express. Där finns en bra svart backe i fallinjen och några röda men även gröna ut på sidorna så alla i familjen kan bli nöjda och komma ner till samma lift. Dessa backar ligger till stor del under trädgränsen och ganska skyddat.
Ju länge bort viewers-right (om man tittar på pistkartan) man tar sig i systemet desto flackare och högre kommer man. Här borta är det mer kalfjäll, öppna ytor och vindpinat men även ordentligt flackt. Bonus är dock en fantastik utsikt mot Gaustatoppen om den inte är täckt med moln förstås.

Vi hade med oss barn i åldrarna 4-10 år och det finns backar för alla åldrar. Barnen gick även i skidskola 3 dagar och den var verkligen toppen, bra pedagogiska lärare och avslappnad stämning.

Kan verkligen rekommendera Gaustablikk om man vill ha ett lite mindre ställe i riktig fjällmiljö med spektakulära vyer och chans till bra puderåkning.
Jonas
Jonas (Gäst)
2018-02-05
Gaustablikk och Gaustatoppen är ihopbyggda system. Kortet gäller i båda och denna säsongen har Gaustatoppen byggt ut med en knapplift och en teknikpark på 18.000kvm samt belysning och kanoner. Det byggs överallt på fjället och varje tomt som säljs betalar en del till utvecklingen av anläggningen. Från Göteborg är det nästan på kilometern lika långt till Gaustablikk som till Branäs. Bra möjligheter till offpist åkning.

Jimmy Johansson
Jimmy Johansson (Gäst)
2006-04-24
Är mycket själv å åker skidor i Rjukan både på Gaustablikk och på Gaustatoppen. Visst själva parken e kanske inte i klass med Cham eller andra ställen i världen men dock väl värd sitt pris.

Bra backar att träna på och dessutom möjlighet att få offpiståkning utan att behöva ta helikopter eller pulsa i snö i flera timmar...

Dessutom så är Rjukan ett av världens bästa ställen för isklättring och bara de är väl värt att komma hit för, så att kombinera klättring, skidor utför o på längden pistat och off pist och dessutom med god mat på gaustablikk så ja, då kan ja nog varmt rekomendera detta ställe...


/// Jimmy

Ps, vill du ha en kurs i isklättring besök då www.freeclimb.se eller meila mig så fixar jag detta, kör kurserna i Rjukan och även klippa i Sverige och gudiade turer i Östafrika

Visa fler recensioner (12)
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer