Gaustablikk-Gaustatoppen

Skidorter i Norge
Låt oss ta det väsentliga först, namnen... Gaustablikk, Gaustatoppen, Gaustabanen och Rjukan.

Gaustablikk är namnet på det stora högfjällshotellet som stod klart i början på 1970-talet. Hotellet satsade också redan från start med att bygga liftar och backar. Gaustablikk skisenter har idag 550 fallhöjdsmeter, från toppen av Fjellheisen på 1260 möh ned till botten på 710 meters höjd. Liftsystemet har 13 liftar och 35 pister.

Nu kommer vi till nästa namn, och saken som gör hela skidområdet unikt – Gaustatoppen. Gaustatoppen är namnet på den ikoniska och 1883 meter höga toppen som ligger i anslutning till skidsystemet, ej helt ihopbundet ännu med lift och pist. Upp till själva Gaustatoppen går den gamla Gaustabanen från dalstationen på 1150 möh inne i fjället och bergsstationen ligger på 1800 meters höjd, de sista 83 höjdmeterna får du gå längs ryggen på toppen. Till Gaustabanen kan du ta gratis skidbuss från liftarna, eller gå ett kort stycke med skidorna på ryggen. Efter åk ned från Gustatoppen kan du skråa tillbaka till liftsystemet.

Gaustatoppen har omkring 10 olika rännor ned på östsidan, i olika branthetsgrad, som leder tillbaka ned till bilparkering och dalstation av bergbanan. Det är också på samma sida som du kan skråa till liftsystemet.
Själva Gaustatoppen har ofta skidföre fram till midsommar, medan övriga liftsystemet stänger i skiftet april/maj beroende på snötillgång. Gaustabanen ingår tyvärr inte i liftkortet, en enkel tur upp kostar 300 NOK för vuxen och dagskort 850 NOK.

Gaustatoppen är den högsta i Telemark och påminner mycket om en vulkan i sitt konformade utseende. När du väl står här uppe får du en utsikt som sträcker sig över en sjättedel av hela Norge. Du kan till och med se Danmark härifrån. Orten ligger 2,5 timmar från Oslo. Gaustatoppen är kalfjäll, varför en del oväder också inte sällan driver in. Men tajma fint väder, bra snö och stabila förhållanden så har du ett av hela Nordens bästa liftburna offpistområden.

I februari 2018 bytte stora delar av liftsystem och hotell ägare i Gaustablikk-Gaustatoppen och de nya ägarna har planer på att utveckla skidorten med fler litar och backar, bland annat att röja offpist hela vägen ned mot Rjukan där en gammall VM störtlopsbacke finns från 1939. Även nya liftar som helt bygger bort att man behöver gå från Gaustablikk till bergbanan som går inne i berget upp till Gaustatoppen, ligger i expansionsplanerna. Om/när detta sker kan alltså Gaustablikk-Gaustatoppen få en enormt stor fallhöjd eftersom höjdskiíllnad mellan Gaustatoppen och Rjukan är cirka 1600 meter. Ja, och Rjukan är den lilla staden med den världsberömda fabriken Vemork (Tungt vatten, sabotage och nazister du vet?) som ligger inklämd i den branta dalen nedanför Gaustablikk och Gaustatoppen.

Gaustablikk-Gaustatoppen Snöprognos

 • Fredag
  2 mm regn
  Molnigt
  3°
  2,5 m/s
 • Lördag
  18 mm regn
  Regn
  4,4°
  0,8 m/s
 • Söndag
  0 cm
  Molnigt
  4,8°
  2,8 m/s
 

Fakta om Gaustablikk-Gaustatoppen

Antal nedfarter:35
Väldigt lätt Gröna nedfarter:17
Lätt Blåa nedfarter:2
Måttligt svårt Röda nedfarter:11
Svår Svarta nedfarter:5
Kvällsskidåkning:4 st nedfarter
Konstsnö:9 st nedfarter
Längsta nedfart:2500 m
Total pistlängd:45 km

Liftar (Totalt: 13)

Fallhöjd
Gaustablikk-Gaustatoppen Fallhöjd
Högsta punkt: 1260 m
Fallhöjd: 550 m
Lägsta punkt: 710 m

Säsong
Start:17 oktober
Slut:25 april

Längdskidåkning
Spår:80 km
Upplysta spår:3 km
Konstsnö:0 km

Områden
Snowparks:2
Barnområden:2
Land: Norge
Visa alla skidorter i Vestfold og Telemark

Recensioner av Gaustablikk-Gaustatoppen

Vad tycker du om Gaustablikk-Gaustatoppen?
5
4
3
2
1
Thomas
Thomas (Gäst)
2022-05-25
Bästa stället i "södra" Norge. Bara 4h från Göteborg, och man slipper alla tröga bilköer som blir om man väljer Hemsedal/Gol/Geilo. Dessutom er det f... Läs mer (60 ord)
JohanPetter
2022-03-03
Väldigt fina vyer som påminner mer om Alperna än södra Skanderna tack vare Gaustatoppen- bra topptur för nybörjare. Otroligt fin längdåkning och väldi... Läs mer (126 ord)
HBAstrom
2020-02-29
Fint ställe. Liftsystemets skidåkning är begränsad, men så inte Gaustatoppen! Också i början av sin karriär, inte så tillrättalagt och superkommersia... Läs mer (60 ord)
Johan
Johan (Gäst)
2020-02-27
+Bra backar, de som finns + Gaustatoppen. ~700 höjdmeter. Underbar utsikt. Ingår dock inte i liftkorten, och öppnar först i februari. Brukar även blå... Läs mer (132 ord)
Sarah N
Sarah N (Gäst)
2020-02-27
2 backar värda att åka i. Spretigt och uppstyckat system. Urtrist ställe över lag, förstår inte grejen alls... Gissningsvis mkt bättre vid nysnö o... Läs mer (63 ord)
patflemming
2020-02-24
Här kommer vår recension efter att har varit en del av Freerides testpatrull våren 2019. (Ja, jag vet att det var någon månad sedan vi var i Gausta me... Läs mer (1199 ord)
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
Magnus Magnusson
Magnus Magnusson (Gäst)
2020-02-14
Toppenställe! Mycket snö säkert. Bra pister med varierande svårighetsgrad.

Gert Anderzen
Gert Anderzen (Gäst)
2019-05-06
Kan vara jättebra vid rätt väder. Men just nu är det en rätt medioker skidort. Gaustatoppen är dock helt fantastisk för en toppturer Men Gaustablik... Läs mer (54 ord)
Jens Svensson
Jens Svensson (Gäst)
2019-05-06
Gausta har levererat högklassigt väder, snötillgång och skidåkning de två senaste påskveckorna (v13 och v16). Fjellheisen öppnar upp till lång skidåkn... Läs mer (50 ord)
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
JesperHayland
2019-04-22
Efter att ha haft turen att vinna testpiloten Gausta så har vi nu avslutat vår resa och landat åter hemma i Sverige. Efter en bilresa på endast 38 ... Läs mer (882 ord)
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
 • Gaustablikk-Gaustatoppen
Visa fler recensioner (19)

Mest populära foto

Åkare: Foto:

Pistkarta

Pistkarta Gaustablikk-Gaustatoppen

Liftkortspriser

1 dag:508 kr (510 Nkr)
6 dagar:2302 kr (2310 Nkr)
Säsongskort:-
Liftkort Gaustablikk-Gaustatoppen

Flygplatser nära Gaustablikk-Gaustatoppen

Oslo Airport
Körtid: 3 timmar, 19 minuter (234 km)
Avstånd: 136 km