40 miljoner satsas redan i år på nya skidorten ”Gausta”

Vid foten av södra Norge och Telemarks högsta berg Gaustatoppen 1 883 meter över havet har det tisslats och tasslats sedan i vintras. Då gick ett svenskt investment bolag in i skidorten. Nu har den stora masterplanen lanserats. Konkret är det mest intressanta att en ny lift mot Gaustabanen ska byggas redan nästa vinter, vilket kan ge en fallhöjd på 1090 meter.  

Intill ett av Norges mest ikoniska fjäll Gaustatoppen, bara 18 mil från Oslo och 44 mil från Göteborg, ligger Gausta – en av Norges större alpinanläggningar.

Vintern 2018 inledde Vätterledens Invest AB från Göteborg en långsiktig satsning på destinationsutveckling när man förvärvade Gaustablikk Høyfjellshotell & Skisenter – den största aktören i Gausta-området. Nu höjer man tempot ordentligt när Gaustablikk och Gaustatoppen Skisenter går samman som nya Gausta Skisenter. Till i vinter har man redan spenderat 40 miljoner och de kommande åren planeras fler stora investeringar i området.

Planerna presenterades på fredagseftermiddagen, vid ett event på högfjällshotellet Gaustablikk. Där berättade man om hur Gausta i Telemark ”ska bli en helårsdestination i världsklass”.

Det mest intressanta, vid sidan om saker som flytande bastumoduler och ”en ny spektakulär toppstation” är givetvis vad som konkret kom fram kring visionen om att på sikt kunna utnyttja skidområdets fulla teoretiska potential med 1650 fallhöjdmeter skidåkning ned till Rjukan.

Redan nästa år ska skidsystemet expandera västerut mot Gaustatoppen med en ny lift. Visionen är att knyta samman Gausta Skisenter med Gaustabanen, det underjordiska tåget som tar skidåkare raka vägen till bergsstationen som ligger på 1800 meter över havet på 15 minuter.
– Om störtloppsbacken från 1939 kan huggas ut på nytt ger det oss en fallhöjd på upp till 1650 meter, säger Tom Majlund Nielsen, en av destinationens starka krafter.
Med en sträckning från Gaustatoppen hela vägen ner till Dale i Rjukan skulle den nya backen i så fall kunna bli betydligt längre än Wengens störtlopp Lauberhornrennen.

Huruvida man får till en backe hela vägen ned till Dale i Rjukan är ännu inte helt klart, inte heller om/när en lift kan transportera skidåkare tillbaka upp på berget. Om backe byggs före lift blir skidbussarna som går från Rjukan upp till Gausta ett alternativ för att ta sig tillbaka till skidsystemet.

Uppgradering inför vintern

Inför säsongen 2018/2019 har 40 miljoner kronor investerats i att uppgradera hotellrum, lägenheter, skicafé och skidsystem. Det blir ett nytt barnområde, ny funpark, en ny värme- stuga och en moderniserad livsmedelsbutik. Men inte minst har stora satsningar gjorts på bättre snöproduktion med nya kanoner och pumpar. Därmed räcker fem dagars kyla för att få snö i större delen av systemet.

Utbyggnadsplaner

Vidare planeras en stor utbyggnad av högfjällshotellet med en ny flygel, nya restauranger och ett spa med flytande enheter på sjön Kvitåvatn. Det blir ett nytt torg med skridskoåkning, och i visionen ingår också en ny toppstation med restaurang uppe på Skipsfjell.

Fakta om Gausta

Läge: 18 mil från Oslo och 44 mil från Göteborg – i hjärtat av Telemark, den moderna skid- åkningens ursprung. 950 meter över havet, ovanför världsarvsbyn Rjukan och alldeles intill Hardangervidda.

På destinationen: Gaustatoppen – Telemarks högsta topp, 1883 m ö h, med utsikt över 1/6 av Norge. Gaustabanen – Det underjordiska tåget inne i berget tar dig direkt till toppen på 15 minuter. Bergbanan inne i fjället ingår inte i det ordinarie liftkortet, utan köps separat (enkel tur kostar 300 kronor).

Vinteraktiviteter:
Alpint: 35 backar, 35 km pist, 13 liftar. Park och barnområden. Längdåkning: 85 km spår, 6 km med belysning. Isklättring: 200 frusna vattenfall runt Vestfjorddalen vintertid.

En helårsdestination: Gausta erbjuder fjällaktiviteter 365 dagar om året – med vandring, cykling, fiske, jakt och spännande lokalhistoria. Varje år tar sig ca 100 000 personer upp på Gaustatoppen.
Boende: 91 hotellrum, 60 lägenheter, ca 100 fjällstugor och ca 1200 privatägda fjällstugor. Konferenskapacitet: 1500 personer

Mer info: Gausta.com

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.