”– Det känns som att man är i Alperna”, testpiloten om Gausta

Nu har en av våra testpiloter varit i Gausta i södra Norge. Här läser du hans intryck av den nysatsande skidorten i hjärtat av Telemark.

Efter att i februari 2019 haft turen (och skickligheten med många bra recensioner och tillhörande bilder, reds anm) att vinna testpiloten Gausta så har vi nu avslutat vår resa och landat åter hemma i Sverige.

Bilresa var på endast 38 mil från Karlstad till Gausta, så känns det ändå som att man kommit till Alperna! När vi närmade oss slutdestinationen börjar bergen verkligen att ta höjd där de sträcker sig längs de vackra fjordarna. Ja, jag tror bestämt vi körde sista biten med gapande munnar.

Väl inne i Rjukan börjar det roliga, här är det en klättring upp till skidanläggningen givetvis längs med en häftig serpentinväg som ringlar sig upp på berget. Även här med en otrolig utsikt ut över dalen. Väl framme på hotellet så finns det gott om parkeringsmöjligheter både framför skidcentret som såväl framför Gaustablikks fyrstjärniga högfjällshotell.

Efter bilturen slängde vi in sakerna på hotellrummet, grävde fram badgrejerna och begav oss ner till hotellets spa och pool avdelning. Där fanns bastu, bubbelpool och en större pool där man faktiskt kan både simma längder men även busa och leka med de allra minsta barnen i en inhägnad del.
Vill man kan man även boka en bastu nere vid vattnet och doppa sig direkt i sjön.

Maten som serverades på hotellet höll väldigt hög nivå. Frukosten hade såklart det man vill ha och lite till! Beställer man helpension har de här ett koncept som kallas ”lunch around”. Detta innebär att man får lunchkuponger som man kan använda lite överallt på skidanläggningen. Bland annat på ”Bygget” som ligger på andra sidan skidsystemet eller varför inte caféet som ligger ovanför skidcentret mittemot hotellet. Vi kan varmt rekommendera pizzorna de gör på caféet.

”Lunch around”-kupongerna är smart och passar verkligen oss barnfamiljer.”

”Lunch around”-kupongerna är ett smart sätt som verkligen passar barnfamiljer som vill kunna luncha där det faller sig naturligast under dagen i backen. Det ger även en möjlighet att kunna variera måltiderna och prova nya maträtter.

Skidåkningen är otrolig i Gausta. Det finns allt ifrån gröna, röda och svarta backar. Det som gör att Gausta sticker ut lite extra är de kuperade nedfarterna. Här finns bland annat tre barnområden samt två mindre parker med diverse hopp, boxar och rails.

Vår dotter brukar kunna åka de flesta svenska backarna i ett svep men här var vi faktiskt tvungna att stanna både en och två gånger ibland för att vila de små benen.

Någon offpiståkningen var inte aktuellt under vårt besök som var i början av april, men efter att ha sett naturen samt tagit bergbanan upp till Gaustatoppen så kan detta vara ett potentiellt paradis för offpist åkare om det dumpar under säsongen!

Det finns oändligt med möjlighet att hajka orört puder över större delar av berget eftersom att Gaustablikk och Gaustatoppen är kalfjäll. För den som är lite latare så rekommenderar jag att besöka Gaustatoppen med bergbanan vilken kostar 290 NOK upp och 400 NOK totalt om man inte känner för att åka skidor ner. Detta ger dig inte bara en otrolig utsikt som räcker hela vägen ut till kusten utan även ett långt åk ner.

Gausta är en skidort som växer och man planerar att i sommar och höst 2019 ha investerat 40 miljoner i skidanläggningen. Målet är att etablera sig som ett av Norges främsta helårs fjälldestinationer och utöver detta bli ett av Norges fem största skidsystem. Med en egen app försöker man verkligen ligga i framkant och man har till och med skapat en egen skida som har vunnit testpriser. Appen ger dig bland annat:
Snörapporter, 3D-karta över liftsystemet, webbkameror, aktiviteter, topplistor där man kan tävla mot varandra och andra, information samt direktnummer till pistör om olyckan skulle vara framme och mycket mer.

Personalen vi träffade runt om på skidorten var inte bara supertrevliga utan också väldigt duktiga med barn! Min dotter älskar vårt hem och sina leksaker men denna gången var det verkligen med vemod som hon åkte hemåt från Gausta till Karlstad och detta var hon inte ensam om…

Testpilotens proffsiga film från besöket i Gausta

Gausta är verkligen en dold guldklimp som är väldigt familjärt och med en extrem potential.
Jag och min familj kommer garanterat att åka tillbaka dit i framtiden.

För den shoppingsugna är ett hett tips även att besöka Oslo Fashion Outlet, om man har vägarna förbi. Här kan man verkligen komplettera garderoben med de flesta märkena på marknaden om det skulle vara något man saknar inför en vecka till fjälls.

BETYG 5/5


Har testpiloten rätt? Vad tycker du om Gausta?

Vad tycker du om Gaustablikk-Gaustatoppen?

Video med offpiståkningen

”Freeride-TV: Couloirs & Cruising Gausta”, med åkning på fram- och baksidan av Gaustatoppen.

Mer information om Gausta på deras egen webb: 

Text: Jesper Hayland
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.