Hemavan recensioner (Sida 3)

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Hemavan?
powie
2011-05-23
Summerar en kanonvinter i Tärnaby ! massor av snö, grymmaste parken ever och riktigt mycket offpist och skogsåkning som blivit tillgänglig. Trist att det skall vara så få som fattar hur bra åkningen är - konstigt faktiskt. Pistsmisk kan man ägna sig åt i det oändliga - Anjabacken och Hassebacken ger bra betalt i låren, Ingemarbacken är antagligen bland de bästa pisterna i Sverige, men lite väl kort och lite fallhöjd för längre åk. Hoppas de bygger ut mer åkning, berget har stor potential.

Passar inte familjer där alla är nybörjare, men är ett helt ok skidsystem för de flesta, man kan alltid välja olika svåra vägar ner från varje lift.

Saknar kvällsaktiviteter och folk så det blir lite drag.

Kreemcheese
2010-03-31
Hemavan- mer enkel äkning inte något för den som kan åka lite.
Parken Suger is-gropar i alla landningar och dom kommer aldrig göra något åt det.
Hemavan+ Transport till tärnaby på liftkortet!

Tärnaby(som jag bor i)-finns inte så mycket.
Tärnaby+ super väl shapad park finns lite olika svårighetsgrader.
Sittlift(finns inte i hemavan) med till gång till offpist åk på 20 minuter!!

Så mitt förslag åk inte till hemavan åk till TÄRNABY !

virre
2009-12-02
Rekommenderas!
Bra ort för dig som hellre åker skidor än att fokusera på att supa. Helt ok piststystem, jag åkte mest offpist när jag var här pga den goda snö tillgången. Det finns inget att klaga på egentligen, det är en typsik liten ort, men med bra upplägg av liftsystem och god snötillgång.


+Bra med snö, bra offpist
+Bra backar, välpreparerat
+Närbelägen flygplats
+Lungt i byn på kvällen
+Buss mellan Hemavan/Tärnaby

-Kanske för lungt i byn, här finns INGEN afterski!
-Ingen park


Som sakt, åk hit om du vill ha helt ok skidåkning, lugn och ro.

Helldude
2009-05-26 (Ändrad: 2011-06-19)
+Sveriges näst högsta fallhöjd
+Välpreparerade pister
+Inte överbefolkat
+Fokus på åkningen, inte festandet
+Flygplats 400m från liften

-Kungsliften är ofta stängd tidigt på säsongen

Hemavan är en mycket trevlig ort för dig som är intresserad av åkning, vill du ha afterski och dompa är det nog inget för dig (även om det finns i mindre skala)
Rekommenderas!

Snowrip
2009-02-25
En helg i Hemavan.

+ Lite åkare som huserar i skogen vilket ger en del lättillgänglig orörd snö.
+ Välpreppade pister om man är ute efter det.

- Dyrt.
- Otrevlig personal b.la. en bartender som gick bananas och inte pallade trycket på afterskin.
- Sunkigt rum (bunbed).
- Inte en sittlift i Hemavan, svagt.
- Långsamma bygelliftar.
- Dålig buffé på hotellet.

Mad_Micke
2009-02-11 (Ändrad: 2010-02-17)
+ Fin allround, lite skogsåkning går lätt att mixa med pisten. Som kan bli väldigt rolig
+ Grym offpist som också är varierande
+ Har man tråkigt beror det på att man själv är tråkig, tröttnar man på pisten så fins det bra toppturer i närheten

- Liften stängdes för sent/ tidigt
- Liftarna är lite konstigt utplacerade (speicellt i Tärnaby)
- Träningsåkare dyker upp lite här och var

Jon4kk
2009-02-10
Denna backe är mkt stor men om man vill hoppa och trixa tkr jag att man inte ska fara hit.

+ Stor backe.
- Väldigt dyrt.
- Väldigt långa köer på loven.
- För lite parker och hopp.

LuxLuthor
2008-05-09 (Ändrad: 2012-06-01)
Hemavan: Otroligt välpreparerade pister och överfarter mellan pister (åtminstone i början av april 2008 då vi var där). Kul att längsta nedfarten är så pass lång som 5500 meter.

Det tråkigaste med stället är det flacka partiet mellan nedfarterna från Storkittelhobben och dalnedfarterna. Nedfarterna Mortsen och Kittelpasset, som båda börjar på Storkittelhobben, är bäst i mina ögon. Kanske i synnerhet Mortsen. Det branta partiet är riktigt kul, det flacka fram emot Kungsliften har i alla fall så pass mycket lutning att det går att hålla farten uppe någrolunda och när man korsat liften kommer man ut i hela Hemavans bästa carvingpist för oss stackare som just börjat lära oss carvingens konst (fan, vilken syra man får i låren!)

Tärnaby: Inte lika välpreparerat som i Hemavan den dag vi var där. Generellt skulle jag säga att skidåkningen är roligare i Tärna för oss som verkligen gillar utförsåkning. Brantare, snabbare, svårare, inte så mycket flack tråkåkning. Bättre helt enkelt.

Sorgligt nog var det tävling i Ingemarbacken när vi var där, så vi kunde aldrig prova den. Anjabacken var mycket bra, men bäst var nog ändå Hassebacken med sin korglift.

Tyvärr hade jag inte utrustningen att köra offpist med under vår vecka i Hemavan/Tärna, så jag kan inte uttala mig det minsta om detta. Provade lite i Tärna, men pistskidorna jag hade hyrt skar ner hela tiden och ankrade stadigt i den kompakta snön. Det vara bara att glömma sådana övningar. Synd. Men nästa gång jag kommer dit - för jag hoppas och tror att det blir fler gånger - har jag mina egna lagg på fötterna, och då blir det offpiståkning också.

Tillägg 2012: För ett par dagar sedan kom jag hem från min femte tripp till Hemavan sedan 2008. Har utforskat den liftnära offpiståkningen mer och mer under åren och känner mig nöjd. Från Kungsliften finns hyfsade åk att finna både skiers left och right. Skogsåket från Norrliften ner mot Solkatten är också fint.

black crow
black crow (Gäst)
2008-05-09
Har man tur (som jag) så prickar man Den Perfekta Vårskidåkningen i Hemavan. I slutet på säsongen gör höjden och den rel .nordliga lattituden att chansen är god för den underbara kombinationen kallsnö och strålande sol. Anläggningen i sig innehåller ganska flacka men långa och böljande backar, inga sittliftar (hemavan). Sent på säsongen är det lite folk,

Man kan se ett visst underhållsbehov på liftar & byggnader, men fjällkänslan och avsaknaden av trängsel förlåter det mesta inkl fjälllämlar i korridoren på hotellet.

Hemavan passar inet bara offpist åkare utan även vanliga medelålders pistnötare har stort utbyte av skidåkningen - om man inte kräver riktigt branta pister för det saknas.

Tips: Boka en resa på vårkanten med kort varsel när du har en lovande väderprognos.

AeT
2008-05-09
Hemavan-Tärnaby är ett riktigt bra ställe tycker jag, lite av en svensk favorit. Snön infinner sig nästan alltid tidigt och vissa år kan de första backarna öppna redan i Oktober och stänga först i början av Maj. Skidorten med flest åkdagar i Sverige?
Iallafall så är väl Hemavan mer familjevänligt med många gröna och blå backar, men även några riktigt utmanande svåra backar för den mer extreme. Tärnaby är lite brantare med lite knepigare backar som lämpar sig bra för skidträning, vilket minst sagt har visat sig i alla duktiga skidåkare som orten har fått fram.

Om man söker efter offpist och skogsåkning ska man främst söka sig till Hemavan, men även i Tärnaby finns det bra skogsåkning vid linbanan. Den mest kända offpistrepan och också den härligaste enligt mig är den som man når om man skråar ut mot Kobåset från Kungsliftens topp, där väntar några branta hundra meter som oftast är fulla med puder. Om man vill få ännu mer falhöjd under skidorna kan man hajka från toppen av Kungsliften upp till Jungfruvårtan, eller varför inte ända upp till Södra Sytertoppen, som kan nås på 2-3 timmar. Om man vill komma till ännu orördare fjällsidor så kan man ju alltid ta sig en HeliSki som visserligen är dyrt men väl värt pengarna. Den bästa skogsåkningen i Hemavan hittar man i den glesa fjällbjörkskogen bredvid Solkattsliften som efter stora dump är smått gudomlig. Skogsåkningen i Tärnaby är bäst vid Linbanan, men om du vill åka någon annanstans så kan du ju pröva skogen till höger om Anjaliften som också kan vara bra. Glöm inte heller bort hängdrivan som finns till höger där du hoppar av Anjaliften, som erbjuder drop på --> 5 meter. Om du ska hoppa så ska du söka dig till Ingemarliften i Tärnaby där det finns en fin park med hopp och rails. Även i Hemavan finns det en hyfsad park i Mellanliften.

Priserna i byarna är fullt överenskomligt om man jämför med andra svenska skidorter såsom Åre och Sälen. Festlivet är också helt okej, med puber som stockstugan och after-ski på Hemavans högfjällshotell. Om det är nåt man ska trycka ner på så är det isåfall att liftarna är lite gammaldags och inte riktigt har den kapacitet som behövs (på påsk och- sportloven finns det tendens till att köerna kan bli ganska långa, framför allt i Hemavan). Men enligt ägarna Strömma är en nysatsning på gång vilket innebär att det kan bli nya liftar i Hemavan, en ny transportlift byggdes redan i höstas som binder ihop Centrumliftens topp med Kungsliftens dalstation. Med lite tur så kanske det blir en lift upp till toppen av Jungfruvårtan, fatta offpistmöjligheterna:D

Ur svenskt perspektiv tror jag att Hemavan-Tärnaby har bäst möjlighet av alla svenska skidorter att utvecklas och expandera, med tanke på de höga fjällen och de stora ytorna som finns i området.

Så sammafattningen i plus och minus:

+ Den äkta fjällkänslan
+ Priserna är relatvit låga
+ Offpisten, efter snöfall håller den världsklass
+ Barnvänligheten
+ Bra service och trevlig personal
+ Flygplatsen som gör det till "Stockholms närmaste skidort"
+ Andra nöjen som skoter, gå på tur, åka längdskidor och bada i simhall.
+ Snön kommer tidigt och mycket

- Ofta långa köer på loven
- Lite gamla liftar
- Ingen pipe

Jag ger området 4,5/5 men jag avrundar uppåt för att vara snäll ;D så det blir en 5:a. Internationellt sett blir det en 3:a/5