Hemavan recensioner (Sida 7)

Skidorter i Sverige
Vad tycker du om Hemavan?
Slasktratten
2002-09-12
Tärnaby-Hemavan ska det vara.
Tärna är överlägset hemavan på alla plan. utom ute liv på kvällar. Men som en ihopslagen skidort är den klart konkuranskraftig med resten av Sveriges skidorter. och om man inte är lat utan orkar ta på sig stighudar så finns sveriges bästa offpist områden innom räckhåll.
Ryfjället, kobåsen, Syterskalen mfl
Bara dessa håller den mest aktive sysselsatt ett par sesånger. Stället är snösäkert välskött (liftar och pister) och bjuder på varierande åkning, det finns nått för alla ! Och det måste ju finnas en anledning till att världsmästare produseras på löpande band. Skulle förmodligen inte hända om åkningen var skit.
Betyget gäller om man pratar om Svenska skidorter.

N/A
2002-08-27
Ojoj! Har varit i Hemavan 2 ggr, och jag älskar stället! Fina nedfarter mycket variation och chans att få åka i pudersnö.
Har tänkt fara dit i år också. Det här stället kan jag varmt rekomendera!

Anco
2002-04-11
Min fyra ger jag utifrån den svenska skalan. På internationell nivå kan orten max få en 2:a. Har åkt i Hemavan-Tärnabyfjällen sedan jag var fem år och sammanfattar orten nedan i + och -.

+ Grym offpist som man lätt når från toppliften.(kungsliften)
+Grymt vacker natur, vid klara dagar ser man långt in i Norge, mäktigare fjäll än tex Åre.
+Oftast bra preparerade backar.
+Fin skogsåkning vid snöfall.

-Enbart släpliftar i H-avan och endast en "stollift" i tärnaby som dock passerat bäst före datum
-Väderkänligt. Om man inte kommer upp i kungsliften kommer man inte åt den finna offpisten.

Adam Neumann
Adam Neumann (Gäst)
2001-08-14
Det finns mycket fin åkning i hemavan/tärnaby om vädret är bra. Finns det mycket snö är dåligt väder inget hinder då man ändå kan ha rätt kul åkning i den fina björkskogen. Vid riktigt vackert väder kan man roa sig med en topptur upp till södra sytertoppen eller varför inte ryfjället. Hemavan är dock i trängande behov av en ny lift som skulle kunna ta en från byn upp till storkittelhobben (eller ännu högre!) under rimlig tid. Att stå och hänga i släpliftar dagarna i ända är inget man längtar efter. I vissa broschyrer över Hemavan skryter man över att högsta åkhöjd är 1.766 möh. Denna åkning är endast tillgänglig med hjälp av helikopter eller genom 2 dagars fjällvandring. Liftsystemet tar en endast upp till 1.135 möh. Kreativ marknadsföring eller hur?

Sofia Rundgren
Sofia Rundgren (Gäst)
2001-07-25
Kan inte förstå att i den långa listan av bevakade skidorter i sverige har tärna inte satts på kartan ännu. Tärna, världsmästarbyn! Förmodligen är jag lite partisk, eftersom jag bott i tärna under höst,viner vår under två års tid nu, men då borde jag ju också veta de negativa sidorna. Tärnaby är en liten by, mkt liten, men lång vilket försvårar shoppingturen till konsum om man inte har bil. i övrigt är det ett grymt ställe att åak skidor i sverige på! Ingen kö i liften, Extremt välpistade backar, fin fjällnatur. Backar som trycker på o skapar mjölksyra om man vill det. variationen är stor! det är inte alltför tätt mellan fjällbjörken när man beger sig ut offpist, och hängdrivan vid kanahobsliften är ett fint drop! Tärnaby är extremt bra skidåkning för det mesta! bäst kanske i februari mars, då puder inte är ovanligt! ett toppenställe! trevliga människor, inge snobbfasoner, alal är där för fin skidåknings skull. party på högis i hemavan, två mil bort.

Karina
Karina (Gäst)
2000-06-04
Hejsan!! Jag har varit till både Hemavan och Tärnaby många gånger!! Men nu är det ett tag sedan sist. Men backarna där är gudomliga och det finns backar för alla!!! Men själv tar jag sikte på högre höjder nästa år, då jag ska åka till franska alperna!!! Någon som varit dit, får gärna maila mej och tipsa mej.

Janne
Janne (Gäst)
2000-04-13
Hemavan är det skönaste stället i Norden ! Missa inte denna underbara ort med de fantastiska fjällen. Prova absolut skotertur och heliski, du kommer aldrig glömma upplevelsen ! Med flygplatsen är det ju även "Stockholms" bästa fjälltopp. Egentligen borde man ju inte tipsa om denna skira pärla...

Björn
Björn (Gäst)
2000-03-07
Har varit i Hemavan/Tärnaby massor av gånger eftersom jag har en stuga där och jag har ännu inte tröttnat.

Om man gillar välpreppade, branta pister så ska man välja Tärnaby. Dessutom är det inte alls lika mycket folk där så liftköerna blir kortare.

Hemavan har lite längre repor, men de är ofta ganska flacka. Man kan nog även skryta med Sveriges längsta släplift, Kungsliften, som drar en upp till de högsta topparna.

Jag brukar vara där v. 11 eller 12 för då är vädret som bäst, med massor av sol. Snön kan vara lite moddig på eftermiddagen, men på förmiddagen är den suverän.

Nattliv är det ganska dåligt ställt med. Det är högfjällshotellet i Hemavan som gäller om man vill ha lite skoj på kvällarna.

Nu har ju dessutom Hemavan/Tärnaby hamnat lite "närmare" Stockholm tack vare flygplatsen. Det tar ca 2.5 timmar att flyga dit.

Hannes Mannerheim
Hannes Mannerheim (Gäst)
2000-01-14
Jag var i hemavan v 1. Man kanske ska åka lite senare, då snöbrist var ett problem. Toppliften (Kungsliften) var inte öppen, och på så sätt missade vi en massa fallhöjdsmeter.
Däremot var det den skönaste skogsåkningen jag åkt trots bara en halvmeter puder. Gles björkskog som gapade med orörd snö.
Jag drog på mig några fina repor, och kan tänka mig vilken underbar känsla det är att åka där när det är normal-säsong med mycket snö.
Det enda negativa jag kan tänka mig är resan om man bor i söder och är fattig. Rika är resan en plus eftersom det finns flygplats.
Varning för Wärdshuset i Hemavans stugor som inte har reparerats på ett tag.
4+ i betyg. 5:a om Snötillgången varit bättre tidigare på säsongen.

Micke J
Micke J (Gäst)
1999-12-15
Var i Hemavan 96, typ vecka 12. Det var underbar skidåkning. Var i Tärnaby en dag och det var inte mycket sämre, härligt preparerade pister. Tärnaby/Hemavan går definitivt in på min topp 5-lista i Sverige. Jag skulle inte bangat för att åka dit i vinter igen!