Niseko

Skidorter i Japan
Ett stenkast från den snötäckta vulkanen Yotei ligger den japanska skidresorten Niseko. Med 15 meter snödump per år och skogsskidåkning i toppklass är det knappast konstigt att Japan och i synnerhet Nisseko blivit “the new place to go”.

Niseko är den största skidresorten i Japan och består av fyra byar. An’nupuri, Niseko,Hirafu och Hanazono. Likt samtliga skidresorter i Japan pratas det sparsamt med engelska men misstro inte. Ett vänligare bemötande än i Niseko är svårt att hitta.

Här kan du mötas av dyra hotellkedjor men det finns också enklare alternativ för den som vill hålla i plånboken. Självklart är det också det japanska köket som erbjuds så fantisera inte i liften om att ta en hamburgare när dagen är klar.

Även om Niseko erbjuder skidåkning för alla med ett imponerande skidsystem på 35 pistmil så är det helt klart fokus på puderåkningen. Till Niseko åker man inte om man vill bli garanterad sol. Detta då Niseko sällan ser solljus överhuvudtaget.

Snöprognos

 • Torsdag

  11 cm snö
  Snö
  -13°
  5 m/s
 • Fredag

  2,5 cm snö
  Halvklart
  -10°
  3 m/s
 • Lördag

  0 cm
  Molnigt
  -11°
  1 m/s
Vad tycker du om Niseko?
5
4
3
2
1
Andreas
Andreas (Gäst)
2018-02-07
Var där v. 5-6 10 dagar. Annapuri helt klart grymt område, nära till baksidan av fjället samt moiwa. Vi hade 4 dagar konstant snöande första dagarna, ca 40-60cm varje dag (största snöfallet på 10år). Sen dock har vi sett solen resterande dagar. Tur för oss att vi kunde ta på oss hudarna och vandra till orörd snö för pisterna blir snabbt uppåkta. Säkert ovanligt med sol, men vi hade helt klart mycket av den varan. Testa ta dagstur till Rusutsu om man vill ha grym trädåkning!

Anders
Anders (Gäst)
2017-12-14
Området runt och i Niseko är där för den som älskar att åka puder.

Niseko består av fyra system, och en liten sidopärla Moiwa där det inte finns några liftköer och du får åka ospårat hela dagen.
Har varit där två gånger och bott i Moiwa, Northface har en kapsellodge som är nybyggd och fräsch. Det andra alternativet i Moiwa är Moiwa lodge, en klassisk lodge som drivs att ett par från Australien. Fantastiskt ställe med hjälpsam personal och bra transfer till de närliggande områdena och in till Niseko village.

Höll mest till i Moiwa och Annapurri, det är mindre folk där och inte lika exploaterat som som huvudsystemet vid Niseko village, där de flest hänger.
Snömängden är tillräcklig (min. 10 m per år) och det är inte sällan det ligger ett 50 cm nytt lager när du vaknar på morgonen.
Fallhöjden är kanske inte den mest kittlande, men fördelen är att systemet i Moiwa kan hålla öppet i princip oavsett hur mycket det snöat, med fantastisk skogsåkning och tillräckligt med puder för en hel dag utan längre turer.
Det är värt att planera och ta en tur till CHISENUPURI, ett nerstängt föredetta system som efter ett rejält snöfall bäst kan beskrivas som den vita himlen.

Är du ute efter en galen afterski och sena nätter ska du nog satsa på att bo närmare Village, där du får chansen att umgås med överförfriskade Australiensare hela nätterna!

+ Oändligt med puder
+ lättillgängligt (inga längre turer behövs för att hitta ospårad snö även i slutet av dagen)
+ prisvärt (boende, liftkort, ev. skidhyra)
+ stämningen (det går att ha kompisar under puderdagar)

- fallhöjden känns ibland lite tunn
Nudeln
2016-02-05
Skidorten är fantastisk för den som är ute efter puder. Fallhöjden eller lutningen är väl inget att hurra för, men då nysnön är i sådana kvantiteter är man rätt mör i bena efter ett åk oavsett. Bästa området var i mitt tycke nordöstra Hirafu och Hanazono. Jag har även lagt upp en del bilder och annat om Japan på min resesida för den intresserade...

http://jonasresor.se/japan-skidakning-tivioli-fujiq-bergochdalbana/japan-hokkadio-osaka-nara.html

matsarne
2012-06-08
Den här filmen säger rätt mycket. Så här var det de flesta dagaraan under två veckor. Hade 1(!) dag utan bra pow. Vi fick dessutom lite solsken vilket är ovanligt.dennis
dennis (Gäst)
2011-06-16
grymt ställe! var där v 4 och 5 2011. startade med 2 dagars sol och några fina toppturer :) sen kom snön ca 30 cm vart dygn! det är ju ingen extrem åkning men helt ok, fin skogs åkning kanske inte de längsta åk man åkt men man hinner ju åka desto fler, så jag kan verkligen rekomendera detta ställe.
vi hyrde av en svensk som bott där i 20 år ca. ett ganska enkelt hus på landet, men mysigt. ca 10 min med bil från centrala hirafu. vi fick även låna hans bil, det ingick i hyran. så då var det lätt o ta sig mellan skidområdena och onsen! (varmakällor)
så ta kontakt med han om ni funderar på att åka dit, han guidar också.
Per Dahlin

gertaxel
2009-02-10
Var där sportlovet 1998!

Det snöade i princip hela tiden. En riktig bra skidort, som man inte har råd med så ofta.
Men de ropar konstiga saker om man kör under stolliften. Tur att man kan för lite japanska, när snön var så bra!

Anna4
2008-03-03
Niseko rules!
Hade 2 underbara veckor i puderparadiset (v7&8 2008). Det snöade konstant i 7 dagar, vilket innebar grym, bottenlös, kall pudersnö. Därefter 2 dagars sol. och sen snö igen:-))).
Toppen ligger på 1300 m, så det blir ganska korta åk, men vad gör det när snön är fantastisk... Off-pisten kommer man åt via "gates" som öppnas och stängs av Ski-Patrol. Japanerna följer regler, och det kan vara bra att rätta sig efter ski-patrols rekommendationer annars ryker liftkortet. Bästa området är Hanazono. Bästa lunchen Gyoza-Ramen på noodle house i An'nupuri.
All denna grymma pudersnö i kombination med fantastisk japansk mat och härliga varma källor (onsen) att återhämta sig i.
Dagar av total lycka!
Anna

Oden
2008-02-17
i found Heaven
fattar inte att det inte är fler europer som åker dit?
det finns däremot en massa aussis där
och alla åker offpist nybörjare samt proffs,
men det gör inte så mycket för det finns massor av torr snö
vi fick 40 centimeter om dagen v.4 2008
hela berget kändes som orört varje morgon vi vaknade.
Hanazona området är bäst
testa äve catskiing i niseko weisshorn,det är ett gammalt skidområde där
liftarna har slutat att gå. kostar endast 5500 yen för en heldag samt man åker utan guide.undvik helgerna för då är det mycket folk.
bästa perioden är början på januari till mitten på februari
glöm solskydd jag såg solen en timme på en vecka.

http://www.snowjapan.com/e/daily/niseko-now.php

vi syns där nästa år är där i 6 veckor

Avalanche Mike

Magnus76
2006-02-19
Känns som om det är dags att ta död på ett par myter om skidåkning i Japan. Det verkar som om de flesta grundat sina tankar på Critical Condition från 1991. 1) Det är inte speciellt dyrt att åka skidor i Japan. Typ som Europa eller litet billigare. Flyg t&r till Sapporo går att hitta för runt 6800 riksdaler. 2) Det där med att japanerna inte åker offpist är en myt. Det gör de lika mycket som i alperna men offfpist är strängt förbjudet på många orter, och japaner bryter ogärna regler. Niseko är dock ett undantag. Offpist är du "on your own" men det är okej, förutom på en del av berget med extremt hög lavinrisk. Åker du där riskerar du istället böter...

Men skidåkningen då? Berget är inte speciellt stort (stort som typ Åre) och inte heller speciellt brant och dramatiskt. Men det spelar mindre roll eftersom det snöar sjukt mycket varje år. Vi hade torrt fluffigt puder varje dag! Nog för att vi lyckades tajma in den bästa säsongsstarten på typ 20 år men snöläget i Niseko är legendariskt. Merparten av åkningen sker i skogen bland lärkträd, lagom utplacerade utan att blir för trångt och stökigt. Forneskogen i Val d'Isere kan slänga sig i väggen, det här är Världens bästa skogsåkning. En kort hajk till toppen öppnar stora ytor och konkurrensen är på lagom nivå, har man varit i Chamonix är det rena himmelriket.

Jag brukar vara kräsen men det här är ett ställe som alla borde uppleva minst en gång i livet. Precis så bra är det.

Chris Chan
Chris Chan (Gäst)
2011-03-30
Notera! Den här texten har översatts av Google Translate.
Visa original
Om du älskar ditt pulver är det helt enkelt inget bättre ställe i världen än i januari än Niseko ... Höger från hissarna får du stora varv - knä djup varannan dag, midjan djupt emellan!

Medan inbounds i Japan hittar du inte samma typ av stötar som du hittar i säger Jackson Hole, är stigarna där, du måste bara vandra för dem. Det finns också en bra park, en stor FIS Superpipe, väldigt coola människor och god mat ... men du kommer att gå till Niseko för pulveret och du kommer bli blåst bort.

Titta runt och du hittar ett brett utbud av boendealternativ - det är inte alla lyxiga paketresor! Japan är faktiskt ganska rimligt prissatt, men man kan inte komma runt det faktum att man måste flyga långt. Det är bara en röra att flyga till Tokyo än till Whistler, men det är så mycket annorlunda att det verkligen är värt det.

Och fråga dig ... ingen går till Japan bara en gång. Det är den typ av plats som en gång du har varit en gång du inte kan vänta med att komma tillbaka till. Det finns två stora skillnader mellan Niseko och överallt i Japan. En är hur lätt det är gör allt ... Engelska fungerar ganska överallt, vilket betyder att du hittar dina utmaningar på kullen i stället för på ditt hotell incheckning. Den andra stora skillnaden är Nisekos inställning till backcountry. Det stenar jämfört med resten av Japan, vilket ofta är ganska restriktivt. Du kan se pow, det är bara där på andra sidan repet ... men duck ett rep och du kommer att bli jagad och få ditt liftkort dras. Inte kul. Niseko är väldigt annorlunda ...

Kontrollera mags och sök på webbplatser, titta på nästan vilken video som helst från de senaste tio åren och du kommer läsa om Niseko och se pulvret själv.

Det här är någonstans du måste verkligen kolla dig själv ... pulverhimmel, rimliga priser och en bra kultur och människor också.

Visa fler recensioner (12)
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer