Telisåkarna samlar kraft i Åre

Endast en procent av svenskarna väljer att åka utför med ett par telemarksskidor under fötterna. Med campet Friåkning – Ett telemarksevent vill teliskramaren Sebastian Artiles samla krafterna.

 

Anton Hörnqvist, en av arrangörerna till Telemarkseventet, sträcker ut i pudersäkra Rogers Pass i Kanada. 
Foto: 
Oskar Stenström


”90-talet ringde och ville ha tillbaka sin stil.”

“Testa telemarksskidor på skidtestet, är du från dolda kameran?”

Den lilla skaran svenska telemarksåkare är ett luttrat släkte år 2013. Hade knäböjarna varit ett riksdagsparti hade de inte ens fått vara med, då de konstant legat under fyraprocentspärren de senaste åren. Men nu handlar det inte om politik utan om skidåkning och de svenska skidanläggningarna tillämpar inga fyraprocentspärrar. Och tur är väl det. För 2009-2010 utgjorde telemarksåkarna endast 0,4 procent av det totala antalet åkare i de svenska skidanläggningarna. Men ett svagt ljus kan skönjas i det annars så kompakta telemarksmörkret. Säsongen 2011-2012 var 1 procent av besökarna i de svenska fjällen telemarksåkare, den bästa siffran på flera år. De vanliga utförsåkarna var i ”regeringsställning” på 90 procent, 8,5 procent åkte snowboard och 0,5 procent gick under kategorin snowblades och övrigt.

Göteborgaren Sebastian Artiles är en av de trogna telemarksåkarna som vägrar låsa fast hälen. Men med åren har det alltså blivit allt svårare att hitta likasinnade. Det vill han ändra på nu.
– Jag har åkt telis ganska länge och åker ofta med andra polare som åker skidor men det är sällan man åker med andra telisåkare, det är så verkligheten ser ut. Men förra året träffade jag ett gäng andra telemarksåkare när jag var i Revelstoke (Kanada) och körde i tio veckor. Det var så kul så det var då vi började fundera på om det här är något man kan bygga vidare på och kanske köra något event för att bygga ett nätverk med andra som åker, säger han.
Sagt och gjort. 21-24 mars arrangeras, helt ideellt, ett “telemarkscamp” som går under namnet Friåkning – Ett telemarksevent. Sebastian Artiles arrangerar campet tillsammans med Oskar Stenström och Anton Hörnqvist, som han åkte med i Revelstoke. 

Deltagarna kommer att bo i Åre och göra ett par dagsturer till Storulvån där bergsguiden Tobias Granath kommer att guida till bra och utmanande åk samt delge praktisk lavinkunskap. Ett par dagar kommer sedan att spenderas i Åre där de kommer att ta rygg på en experience guide från Skistar som ska visa Åreskutans bästa sidor. 
– Vi hoppas att deltagarna kommer att tipsa varandra om tekniker och så också. Man tar med sin egen erfarenhet in i det här, är man fler som åker pushar man sig lite hårdare.

Under sista dagen i Åre kommer de även att få möjlighet att testa telemarksskidor och bindningar.

Oskar Stenström i Kebnekaise.
Foto: Foto: Anton Hörnqvist
– Det kommer att vara lite skidor och bindningssystem från lite olika återförsäljare. Att få testa skidutrustning som telemarksåkare är nästan omöjligt annars, det är väl bara i Hemsedal man kan göra det häromkring nu. 

Vilka vänder ni er till?
– Mer vana folk som åker eller har åkt telemark. Det viktiga är att man vill utvecklas men man ska kunna ta sig ner i offpist-terräng.

Vad hoppas ni uppnå med helgen?
– Det vi vill är att vi får en bra helg med schysst åkning och att folket som är med känner att det är en bra grej. Att vi fixar ett nätverk och pushar varandra till utveckling så att man fortsätter att åka och kan sprida den glädjen och känslan till polare.

I och med att det är första året de kör eventet håller de det rätt litet med endast tio platser, varav de flesta är uppbokade men ett par platser är lediga. Om det går hem vill de fortsätta utveckla och utöka konceptet.
– Det är en förhoppning, att våra samarbetspartners och deltagare blir nöjda så att vi på sikt kan återkomma varje år.

Under 90-talet upplevde telemarksåkarna en renässans. Norrmannen Frode Grönvolds och svensken Erik Mossfeldts aggressiva åkning gjorde att telemarksåkningen inte längre enabart var förknippat med lusekoftor och långa turer på något avlägset fjäll. Sebastian Artiles var inte sen på att haka på. 1996 debuterade han i låga skinnpjäxor och på smala skidor i Norge.
– Sedan köpte jag egen utrustning 1997, smala skidor och ett par begagnade scarpa T2 plastpjäxor. Jag pluggade i Östersund då och körde mycket i Åre. Då var det nästan övervägande telisåkare jag åkte med, säger han.
Sedan har det, som Sebastian säger, gått stadigt utför.
– Nu får man vara glad om man ser tre telisåkare i hela systemet på en dag. Man känner sig nästan som en fågelskådare som ser en ovanlig fågel när man ser en annan telisåkare.
 


Här, i kanadensiska Revelstoke, föddes tanken på ett telisevent i Sverige. Sebastian Artiles, på bilden, är en av personerna bakom eventet.
Foto: Martin Sundvall

Varför började du själv åka telemark?

– Det var väl när jag körde mycket alpint i pist och inte tyckte att det var så utvecklande längre. Då testade jag telis, det var en ny grej som man försökte bli duktig på, det var skönt att känna kicken igen när man lärde sig något nytt. 
Och vad fick dig att fortsätta?
– Det var väl att man utvecklades och lärde sig att ta sig ner i olika typer av terräng och i olika snöförhållanden. 
Hur låter det när du försöker “sälja in” telemarken till traditionella skidåkare?
– Det är en helt annan känsla i lössnö med telisskidor, en sån skön känsla i varje sväng. Och när man ska ta sig mellan två punkter är det en helt annan frihet med telemark, man är mer rörlig och fri.

Det svalnande intresset märks även bland proffsåkarna. Vill man nå en topp-placering i NM är det till exempel utan tvekan telemarksklassen man ska ställa upp i.
– Det är bara att kolla på telemarksklassen i NM, det brukar väl vara fem-sex startande och alltid Per Jonsson och Joonas Karhuma, och Erik Nordin som ligger där i bakvattnet, som gör upp om det.
En större bredd skulle gynna alla, även ”telemarksproffsen”, tror han.
– Det vore kul om det här kunde öka både intresset för sporten och att de som redan åker kan utvecka åkningen. Det pushar nog dem som ligger i toppen att bli ännu bättre. 
 

På eventets facebookssida hittar du mer information.
 


Text: Fredrik Tacacho

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.