Tjäder och Tolocka historiska segrare i nya Slopestyle-touren

Inga Tolocka och Jesper Tjäder segrade när den första tävlingen i nya Swedish Slopestyle Tour i helgen avgjordes i Vännäs. Kampen om de åtråvärda finalplatserna i Åre är igång…


Per Fernvik visar stil i kvalet och drar till med över 90 poänng.
Foto: Christian Hägglund

Middagsberget är en kulle i närheten av Vännäs, utanför Umeå. Någonstans där Vindelälven möter Umeälv ser man ett litet berg som till skillnad från alla andra liknande berg i närheten, hyser en lift och en elbelyst pist. När man kommer fram upptäcker man att ”kullen” har flera nedfarter, en parkdel, en rail-linje och Sveriges bästa pipe. Ett utmärkt ställe för tidernas första deltävling i en organiserad slopestyle-serie för landets bästa åkare. 

Arenan i Vännäs innehöll fyra sektioner med varianter på varje sektion, enkelt förklarat var det två rail-delar och två hopp, där ett hopp även hade en shoot-out som alternativ. Hoppen var bra men inte stora, de korta landningarna satte åkarna på prov. 
– Det var riktigt roligt att komma hit och tävla. Jag är förvånad att alla fick till så avancerade trick trots de relativt små hoppen. Nu får jag sikta på finalen, säger norrmannen, tillika Årebon, Vegard Hokstad efter sin andraplats i Vännäs.

Ett 50-tal killar från hela landet, men även några finnländare, en norrman och en dansk hade tagit sig till Vännäs för tävlingen. Men bara en tjej, Inga Tolocka från Umeå ställde upp. Inga vann såklart tjejklassen ganska enkelt.


Carl Widing får en kram av Jon Häggberg.
Bland killarna var konkurrensen desto hårdare. Löragens kval avgjordes i två heat. I det första heatet hade åkarna en överraskande snöyra att fajtas mot. Det gjorde att några hade svårt att få tillräcklig fart. Ändå bjöds det på bra åkning med mycket variation. De bästa åken i heat 1 stod finnländaren Joona Kangas och Piteååkaren Jonas Ruthberg för. När det var dags för heat 2 hade det slutat snöa och många laddade på rejält. Det var flera riktigt bra åk i andra heatet och den som drog det längsta strået var Per Fernvik.

Under finalen bjöds det på strålande sol men riktigt kallt väder. Men framförallt bjöds det på riktigt bra åkning. Inga Tolocka bjöd till fast hon kunde defilera i mål. Flera av de svenska killarna höjde sig en nivå, allra mest överraskade Carl Widing och Jon Häggberg som la beslag på tredje respektive fjärde plats. Norrmannen Vegard Hokstad slog sig in på andra plats men mot segraren Jesper Tjäder fanns inget att göra.
– Jag gjorde 450 pretzel 270 på första down railen, switch right cork 900 reverse tailgrab på första hoppet, left misty 720 reverse mutegrab på andra hoppet, sen på sista flat-down boxen så gjorde jag disaster 630 upp till 270 av, säger han om segeråket.

Vad tyckte du om tävlingen? 
– Tävlingen var sjukt bra tyckte jag. Riktigt bra styrt och så var det massa härligt folk och skönt häng. Och sen så var det lite speciellt att åka och köra en tävling på en liten kulle i världens ände.

Här kan du se en edit från Swedish Slopestyle Tour i Vännäs. 

Läs mer om Swedish Slopestyle Tour här.

 

Toppen i Vännäs


Tjejer:
Inga Tolocka, 75,0

Killar:
Jesper Tjäder, 88,3
Vegard Hokstad, 82,7
Carl Widing, 79,0
Jon Häggberg, 77,0
Johan Niemi, 73,3

 

Text: Redaktionen
Foto: Christian Hägglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.