Trippel på Big Jump Cup i Vemdalen

Big Jump Cup 2014 blev en big air-tävling med fokus på tripplar: Tre destinationer, tre discipliner och en trippelvolt.

Under påskhelgen genomfördes den klassiska tävlingen Big Jump Cup i Vemdalen. Cupen inleddes på skärtorsdagen i Vemdalsskalet, fortsatte i Klövsjö på långfredagen och avslutades i Björnrike på påskafton. Både skidåkare och snowboardåkare bjöds in till tävlingen men den första tävlingsdagen dök det endast upp en snowboardåkare – Patrik Norling – som fick tävla mot skidåkarna. Patrik körde hårdare än de flesta i Vemdalsskalet och landade bland annat en enorm cork 720 crossrocket. För det belönades han med en förstaplats den första tävlingsdagen. Oliwer Magnusson plockade hem segern i juniorklassen efter flera feta switch-trick och stilfull åkning.

Till andra tävlingsdagen i Klövsjö hade hoppen blivit större och deltagarna fler. Tävlingen höll sjukt hög klass och när man trodde att man inte skulle kunna se något större och galnare droppade Erik Hansson in. Med en fart, pop och rotation som hade räckt till JOI-hoppet drog Erik till med en trippel backflip. Aldrig tidigare har en trippel gjorts på BJC.
– Det var fyra år sedan jag gjorde en dubbel back, jag hade nog inte riktigt räknat med att landa den här, säger Erik.
Det säger en hel del om nivån och öset som var denna dag. Erik vann seniorklassen i Klövsjö och Philip Bröms vann juniorklassen.

Vid finaldagen i Björnrike hade även tjejerna hittat till tävlingen. I konkurrens med tre andra tjejer vann Frida Fredriksen klassen efter en mycket stilfull 360 bland annat. Dagens seniorvinnare Victor White hittade storformen till sista dagen och öste på med dub cork 12 och switch 1080 mute. Philip Bröms fortsatte sin dominans i juniorklassen och kunde efter en andra- och förstaplats tidigare under cupen nu plocka hem ytterligare en seger.

Mellan 20 och 30 åkare körde varje deltävling och seniorernas totalcup vanns av Victor White, följd av Patrik Norling och Elias Swedberg. I juniorernas totalcup tog Philip Bröms hand om förstaplatsen, Nils Swedberg var tvåa och Calle Svanström blev trea.

Text: Erik Hammarsten
Foto: Jonathan Birkemyr
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.