Tuffa förhållanden i NM-kvalet

Favoriterna höll för trycket, vurporna var många och vådliga och sikten och underlaget gjorde sitt bästa för att ställa till det för åkarna när kvalet i NM kördes på Sadeln idag.

Vädergudarna kunde ha varit schysstare mot deltagarna i NM idag, inte minst de med tidiga startnummer. Sikten varierade mellan flatljus, lite mindre flatljus, några enstaka glimtar av sol och konturer och sedan tillbaka till flatljus igen. Det i kombination med förrädiska skråspår, slag och allmänt hårt underlag på stora delar av facet, gjorde dagens tävling till en tuff historia. Antalet vurpor av typen tomahawk blev till slut hela 42 stycken, vilket betyder att nästan en fjärdedel av det 194 personer starka startfältet slungades runt i ett moln av g-krafter någon gång under sitt åk.

Särskilt i början var det många som fick käka snö i botten av åket, där ett par luriga kompressioner spelade alla oförberedda benmuskler ordentliga spratt. Det är inte lätt att hantera sådana situationer när man kommer fladdrande nerför botten av Nordals i turbofart.

Kvalet avgjordes som många gånger förut på Sadeln, och för den som inte är bekant med facet kan vi snabbt sammanfatta att det i stora drag finns tre linjeval. Längst ut skiers right hittar man en vinddriva, ett mindre klippdropp och lite små stenar och knölar att jibba loss på. Mittenlinjen består i huvudsak av ”långflyget”, som kan attackeras från flera höjder och brukar avslutas med att åkaren gör en elva i full kareta ner mot mål. Längst åt vänster ligger ”ögat”, som följs av ”kvalklippan”, och dessa två går att kombinera på ett gäng olika sätt.

Taktiken hos många av åkarna idag var att gå så stort man kände var fysiskt möjligt på långflyget. Det linjevalet gav så gott som alltid upphov till stora ovationer från åskådarna – antingen för att man stompade, eller för att man reste sig efter att ha skrotat. Bland de mer spektakulära luftfärderna återfanns den meriterade trion Wille Lindberg, Kristoffer Turdell och Reine Barkered, som samtliga visade varför de brukar återfinnas i toppen av resultatlistorna när alltihop väl är över. Efter idag ligger ovan nämnda herrar etta, tvåa och delad trea. Den andra halvan av tredjeplatsen innehas av ingen mindre än Erik ”Demonen” Sunnerheim som lämnade allt vad bromsar hette hemma när han for nerför ögat och vidare ut över kvalklippan snabbare än någon annan. Alpina herrarnas topp fem rundas av med Mattias Rönngren, som även han flög som en vilde utför långflyget.

Pia Nic Gundersen vann årets Verbier Xtreme med ett omänskligt stort dropp och idag visade hon att den flygturen inte var någon engångsföreteelse när hon gick större på långflyget än nästan alla andra – både killar och tjejer, vilket lönade sig. Pia Nic slutade etta i kvalet och leder tjejernas alpina med 0,3 poäng före Jackie Paaso som i sin tur är 0,03 poäng före Christine Hargin. Bakom den trion jagar idel namnkunniga åkare – Matilda Rapaport, Filippa Ring, Evelina Nilsson, Caroline Strömberg och Karin Stöckel.

Även några lite mer jibbiga åkare trivdes bra på långflyget. Niklas Borg stod för dagens enda (planerade) 360 och rev ner stora applåder, och även Henrik Harlaut flög långt och fick in en karaktäristiskt steezig tweak  i sitt flyg. Niklas ligger på en tionde plats efter kvalet, och även E’Dollo gick vidare som 43:e och näst siste man i alpinklassen.

Vurporna var många på det förrädiska underlaget, och två av de värsta utfördes av herrar med förnamnet Per. Per Spett, som i och med dagens tävling även begick NM-debut hann knappt börja åka innan han fastande med ena skidan, slängdes runt på rygg och kasade nerför hela det steniga långflyget i blindo. Han måste ha skruvat upp bindningarna till 29, för de lossnade inte på hela vägen ner, och när farten väl avtog lyckades Per stanna med huvudet upp och fötterna ner.

Den andre Per, med efternamnet Jonsson, gjorde även han en krasch utav rang när han gått lite för kort på långflyget och totaltomahawkade i landningen. Han rev även med sig en sponsorbanderoll i farten, men lyckligtvis klarade sig både Per och banderollen bra efter omständigheterna. Detta var dock i alpinklassen. I telisklassen var Per Jonsson i vanlig ordning stadig som en sten, men han leder faktiskt inte. Det gör nämligen nittonårige Erik Nordin, som med säkra dropp på ögat och kvalklippan visade att han blir att räkna med de kommande dagarna.

Snowboardklasserna leds av Christoffer Granbom och Mikaela Hollsten, båda med meriter från tidigare NM samt FWQ-tävlingar. Bägge valde att hålla till åkarens vänster och ta droppen på ögat och kvalklippan. Närmast bakom Christoffer i resultatlistan hittar vi fjolårsvinnaren Björn Lindgren som stod för ett kreativt och jibbigt åk långt till höger på facet, så där är det upplagt för fajt framöver.

Imorgon fortsätter NM med finalåk, antingen i Insteget, Ravinen eller båda (det är i skrivande stund inte fastställt). Väderleksrapporten ser lite lurig ut, men förhoppningen är att det ska gå att köra.

OBS. Artikeln kommer uppdateras allteftersom med mer text, bilder och filmklipp.

Resultat NM 2014 Dag 1 – Sadeln

Text: Hedda Berander
Foto: Erik Westberg/epixphoto.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.