Turdell i topp efter första finaldagen

Kristoffer Turdell stompade Kajklippan som om han aldrig gjort annat under dagens finalåk i Ravinen, och behåller sin ledning i herrarnas alpinklass inför morgondagen. Men han var långt ifrån ensam om att gå stort, NM dag två var en synnerligen underhållande historia.

Trots den bitande kalla vinden var stämningen god när NMs första finalåk kördes i Ravinen på Nordalsfjäll idag. Sikten och underlaget var mycket bättre än gårdagen, något som speglades i åkarnas insatser, och det dröjde bara till nionde åkaren innan publiken fick se dagens första planerade invertering, av Björn Lindgren, som öste på bäst av alla i herrarnas snowboardklass. En backflip långt ut till åkarens vänster var pricken över i:et på hans åk, och eftersom kvalledaren Christoffer Granbom föll redan i början av sitt åk var det inget snack om vem som skulle ta över ledningen i den klassen.

I telisklassen var det närapå jämnt skägg mellan rutinerade mästaren Per Jonsson och unge uppstickaren Erik Nordin. Med ett liknande linjeval där Per gick något större, men Erik avslutade med en rejäl shifty på sista klippan var det svårt att avgöra vem som egentligen var bäst för dagen. I slutändan fick Per Jonsson lite högre poäng, men Erik Nordin behåller ledningen inför sista dagen.

– Det gick bättre än jag trodde, jag trodde det skulle vara mer flatljus. Det är skönt att ha det gjort, sa Erik efter målgång.

– Det är roligt, Erik är ung och duktig han kan bli svår att slå, sa Per Jonsson om sin konkurrent, och passade även på att hälsa att han saknar Jonas Karhuma, tidigare antagonist och kompis i telemarksklassen som inte är här i år.

Åkarna avlöste varandra i ett rasande tempo när det var dags för de alpina damerna. Tjejerna åkte som om det inte vore någon morgondag, och bjöd den tilltagande publiken på ordentligt med underhållning. Pia Nic Gundersen behåller sin ledning totalt och fortsatter sin vana troget att gå stort. Idag valde hon en linje på ”ögat” som ingen annan av tjejerna tog, men landade lite svajigt och fick därför nöja sig med dagens tredje bästa poäng. Näst bäst för dagen var Evelina Nilsson som hade dynamit i fötterna när hon poppade av den nedersta klippan, och allra bäst körde Christine Hargin som med sitt stabila åk med två stora dropp körde upp sig till en andraplats i totalen.

– Det var kul att åka, det kändes kontrollerat och jag var pepp! sa Christine efteråt.

Ställningen i damklassen är fortsatt jämn, med fem åkare inom en poängs marginal.

Sist ut i Ravinen var herrarnas alpina klass, och den som trodde att man skulle få vänta till de avslutande åkarna för att se stordåd trodde fel. Näst först ut var Henrik Harlaut, som var så när på att landa en corksjua utför den stora vinddrivan i mitten av facet. Det gick tyvärr inte hela vägen, och han gjorde ett par kullerbyttor innan han samlade ihop sig. Just den drivan kom att bli skådeplats för en hel hoper luftkonster, och frågan är om inte NM-debutanten Jim Esberg var allra värst när han struntade i alla features ovanför och laddade rakt på drivan där han gjorde en superman frontflip till publikens stora glädje.

– Det var därför jag tog den linjen, jag hade tänkt det innan, sa Jim.

Flera andra ville också akrobatisera på drivan – Nisse Wersén och Oskar Holmblad gjorde stilfulla backflips, och David Deliv kastade sig åt sidan i en lång lincoln. Störst av alla gick Sebastian Karlsson som flög en sisådär 60 meter i en extremt utsträckt backflip som tyvärr slutade med krasch eftersom det var platt när han väl nådde marken.

Det var gott om ynglingar som imponerade riktigt stort under dagen – sjuttonåringen Isak Klein tog revansch från förra året när han kraschade bägge finaldagarna. Idag stod han stadigt och letade sig nerför berget i en helt egen linje som avslutades med en stor grab utför sista klippan. Blott sexton år gamle Johan Roos attackerade den ökända ”Kajklippan” (som fått sitt namn efter en viss dreadlockig skidlegendar) utan att tveka och fortsatte att i rask takt beta av ytterligare två stora dropp. Ännu en som stack ut var multitalangen William Larsson från Skellefteå som kört SM-final i slopestyle tidigare i vintras och idag tog tricken med sig till stora berg med en snygg trea på sista klippan.

I toppen av startfältet fortsatte Erik Sunnerheim att åka hejdlöst fort, och det är nästan synd att det inte är tidtagning på NM, för han behövde inte många sekunder för att ta sig ner, givetvis via ett par rejäla flygfärder på ögat och sista klippan. Efter honom åkte Reine Barkered, som knixade sig ut på tungan på Kajklippan och öste vidare nerför berget i typiskt stor och stabil stil. Men det fanns dem som gick ännu större, nämligen Kristoffer Turdell som utan en sekunds tvekan kastade sig utför Kajklippans högsta punkt, och visade att det krävs mycket av den som vill ta NM-titeln ifrån honom.

Kvar på start stod en person, Wille Lindberg, som inledde ganska likt Erik, med stenknixet till åkarens vänster om Kajklippan. Där slutade dock likheterna då showmannen från Väröbacka slängde sig utför Ögat i en backflip, men inte stod i landningen. Därmed är han så gott som borträknad från slutstriden, vilket han dock verkar ta med ro.

– Jag hade lite för lite fart, så nu får jag åka kulåk imorgon istället, och det är ganska skönt. Det är så det är, ska man ha med toppstriden att göra måste man gå för det. Nu ska jag köra för showen, sa Wille, och tillade att morgondagen blir en enkel match för Turdell nu när han är borta.

Kristoffer Turdell sa att han åkt exakt enligt sin plan, att snön var minst dubbelt så bra som igår, och att molen som drev i precis i slutet av tävlingen inte hade stört speciellt mycket.

– Det var mycket roligare att åka idag, och jag hoppas att det inte är samma underlag på Branten imorgon som det var på Sadeln. Jag vet inte riktigt vilken linje jag ska köra än, men det blir väl att skråa upp och känna lite sen, sa Kristoffer, som leder totalt med 0,3 poäng före Reine Barkered och 0,6 före Erik Sunnerheim.

OBS: Artikeln kommer uppdateras under kvällen med mer material.

Herrar alpint

Damer alpint

Herrar snowboard

Damer Snowboard

Telemark

Text: Hedda Berander
Foto: Erik Westberg/epixphoto.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.