10 svenskar kämpar på kvaltouren i vinter

När vi nu vänt blad till 2018 vankas inte bara OS och världstouren i friåkning. Vi vänder också blickarna mot kvaltouren där tävlingsformatet blivit än mer intressant inför denna vinter. Från Sverige kommer ett tiotal riktigt intressanta och lovande friåkare att slåss om de viktiga kvalpoängen för att försöka nå till världstouren. 

Januari är tiden då säsongarna anländer till Alperna. Här avnjuts djup puderåkning, afterski så det står härliga till och avsevärt mycket längre åk än vad Sverige kan erbjuda. Men inte nog med det, här hålls även tävlingarna som kan höja svenskens status från bummer till stjärna. Här hålls Freeride World Qualifier.

Freeride World Qualifier är namnet på kvaltouren som ger chansen att kunna ta sig in i friåkningens hall of fame, Freeride World Tour. Men att ta sig helskinnad igenom kvaltouren är ingen enkel match. Än mindre att passera igenom kvaltouren och vidare till världstouren, en bedrift i paritet med att passera en Balrog, vilket inte ens trollkarlen Gandalf lyckades med. Förra vintern lyckades en ynka svensk med detta – Carl Regnér.

Hur tar en sig in? Hur dödar man Balrogen? FWQ utgörs av ett flertal stopp världen över och körs i klassiskt Big Mountain tävlingsformat. Det funkar som vilken serie som helst: prestera på tävlingar och samla poäng för att kvala. Men alla tävlingar ger inte lika många poäng.

Tävlingarna är nämligen uppdelade i fyra olika kategorier: 1-, 2-, 3- och fyrstjärniga. En tävling med en stjärna ger alla som vill chansen att ställa upp, men en bra placering ger å andra sidan inte så många kvalpoäng. Men någonstans måste man starta, varför en skidåkare med ambition att nå världstouren får börja med de kvaltävlingar som har lite färre stjärnor.

I andra ändan har vi de fyrstjärniga tävlingarna som körs av de som samlat på sig tillräckligt med poäng för att ha en chans att kvala till FWT. Eftersom de fyrstjärniga tävlingarna ger mest kvalpoäng är också dessa direkt avgörande för att kvala in till världstouren. Det är mot de fyrstjärniga tävlingarna som vi därför ska spana när vi letar efter nästa vinters potentiella nykomlingar på världstouren. De som har tillräckligt med poäng och kan köra fyrstjärniga tävlingar är alltså uppe och slåss mot Balrogens eldpiska.

Varje år kan tre åkare i båda ligorna från Skid- respektive snowboardklasserna på herrsidan ta sig in till världstouren, medan en från varje kategori på damsidan kvalar in till världstouren.

FWQ är indelat i två regioner, Amerika och Europa. Hur det kan vara att tävla i Nordamerikanska serien i Revelstoke i januari 2018 läser du här. Svenskar kör i regel i den europeiska ligan av uppenbara geografiska skäl.

Här körs de fyrstjärniga stoppen i Europa vintern 2018:

  • ARC 1950, Les Arcs i Frankrike 02-04 februari
  • Hochfügen, Österrike 10-11 februari
  • Jasna, Slovakien 23-25 februari
  • Nendaz, Schweiz 16-21 Mars
  • Obergurgl-Hochgurgl, Österrike 06-09 april

Du får köra hur många stopp du vill men det är de tre bästa resultaten som räknas i slutet på varje säsong och ger dig din slutgiltiga ranking.

Vilka svenskar har chans att kvala 2018?
Caroline Strömberg, Filippa Ring, Gabriella Edebo och Sanne Mona är några av de svenskor som utmärkt sig extra mycket under den gångna säsongen och har allesammans levererat resultat i högt rankade tävlingar. Allra bästa föra vintern körde Engelberg-baserade Sanne Mona slutade 6:a totalt förra året med två stycken 2:a placeringar i fyrstjärniga tävlingar. Det är också de som axlar det tunga ansvaret att representera Sverige på tjejsidan då Lotten Rapp bestämt sig för att avstå från att tävla i år efter sin hjärnskakning föra vintern.

På snowboardsidan är det bland annat Adam Björk och Cody Bramwell som fortsätter reka de fetaste linjerna på de värsta stoppen. Den enda svenska brädåkaren på världstouren just nu är Christoffer Granbom, men om allt går vägen kan 1 bli till 3 vintern 2019.

Olle Regnér är en av många att räkna med på herrsidan i skidklassen. Förra året präglades av olyckliga krascher, men står han sina åk är östersundsbon utan tvekan svenskarnas störste konkurrent i de svåraste tävlingarna. Hack i häl finns bland andra David Deliv, Joakim Johansson och Elias Henderson som alla kan plocka fram ösiga åk när det gäller. David Deliv kom fyra på NM (efter Kristofer Turdell, Carl Regnér och Nisse Wersén) och besökte i höstas Nya Zeeland där han slutade på 9:e plats i säsongens första fyrstjärniga tävling.

Uppdatering av poängsystemet
Inför i år har poängsystemet fått sig en uppdatering som ska göra de fyrstjärniga tävlingarna så åtråvärda och tillfredsställande som möjligt. Tidigare har en hög placering i trestjärniga tävlingar generat orimligt höga poäng i jämförelse med skicklighetsnivån och laddet på fyrstjärniga evenemangen och dess poängutdelning. Detta har justerats så att höga placeringar på trestjärniga tävlingar inte kommer att generera tillräckligt med poäng för att rå sig på en hög placering i de fyrstjärniga tävlingarna. Det leder i sin tur till att det nu är viktigare än någonsin att prestera bra i de svåraste situationerna.

Förra året kvalade alltså Carl Regnér upp till världstouren efter två års tävlande och var därmed enda svensk att ta sig in. Vilken svensk blir nästa stjärna som tar sig till världstouren? Vem dödar och tar sig förbi Balrogen på FWQ 2017? Kapaciteten finns där hos flera av våra åkare, men hur håller nerverna och kan Caroline, Filippa, Gabriella, Sanne, Adam, Cody, Olle, David, Joakim och Elias plocka fram det som krävs?

Text: Fabian Omne
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.