Lotten Rapp om återhämtningen efter hjärnskakningen i Les Arcs

Lotten Rapp är det omtänksamma energiknippet från Fränsta, nästan ständigt glad och med en smittsamt positiv inställning till livet. En av de främsta kvinnorna inom svensk friåkning med ett flertal säsonger på Freeride World Tour. Under en tävling på kvaltouren, FWQ, i Les Arcs i början av februari 2017 kraschade hon dock otäckt. I kraschen ådrog sig Lotten, bland annat, en hjärnskakning. Inte den första hjärnskakningen Lotten drabbats av, men en som kom att påverka henne mer än de tidigare hon ådragit sig.

Hur upplevde du kraschen i Les Arcs och tiden direkt efteråt?
– Det jag kände efter kraschen var att jag visste att det var en rejäl smäll men hjälmskyddet hade tagit mycket av smällen. Jag hade inte så ont i huvudet efter, vilket jag var förvånad över så tänkte att jag kommer vara tillbaka efter två veckor. Jag hade vunnit Hochfugen tidigare på säsongen så jag låg bra till i totalen och tänkte fortsätta tävla. Sen tog jag en tredjeplats i Jasna några veckor senare men jag kände att huvudet inte var som det skulle. Jag kräktes på start. I vanliga fall brukar jag inte vara nervös, men det var som att kroppen ville berätta att något var fel.
Efter det for jag Vidare till Nendaz och där var huvudet ännu sämre. Låter som att man var dumdristig, men man är ju elitidrottare och van att pusha sig. Jag brukar lyssna på kroppen men det är svårt när man känner att man varit med om värre. Det är svårt att läsa av kroppen då, berättar Lotten över telefon en höstdag i november.

 

Lotten befinner sig i hemma i Fränsta när jag får prata med henne. Hon berättar att hösten är på väg att gå över i vinter i Medelpad, men snön vill inte riktigt lägga sitt vita täcke över marken ännu.

Slaget hon fick mot huvudet i Les Arcs verkade inte allt för farligt till en början men symptomen och efterverkningarna kom att påverka Lotten under den gångna sommaren. Liksom många andra som drabbats av hjärnskakning berättar Lotten om att minnet inte är som det var innan olyckan och lokalsinnet har också fått sig en törn. Hennes positiva inställning till livet skiner dock igenom och Lotten lyfter fram de positiva effekterna skadan medfört.

– Hamnar man i att man fått ett dåligt knä, en dålig rygg eller ett huvud som inte fungerar som tidigare måste man förhålla sig till den man är efter skadan och förhålla sig till det nya jaget. Man får se till de nya egenskaperna man måste utveckla och förstärka dem. Sen kom jag i kontakt med en neurolog i Uppsala som forskar om idrottsrelaterade hjärnskakningar, så jag har blivit en av hans labbråttor. Lite drömmen att vara någons labbråtta, tillägger hon samtidigt som hennes varma skratt ljuder från mobiltelefon.

Jag misstänker att du redan hade schemat fullt planerat för vintern när olyckan inträffade. Hur kändes det när du visste att du inte var 100% och du förmodligen borde ställa in hela säsongen?

– Ja, jag tänkte nog att det skulle gå ändå. Jag tänkte inte att jag skulle ställa in hela säsongen, berättar Lotten med viss eftertänksamhet.

I nästa andetag fortsäter hon:
– Jag har lärt mig mycket senaste halvåret. Jag gör bara en sak åt gången nu. Jag ångrar inte hur jag körde på efter vintern men jag vet att jag och många andra som vill mycket i livet måste lära oss att när vi kört hårt en period måste vi ha en dubbelt så lång period för återhämtning. Har man en period där man vet att det är mycket och göra ska man planera in perioder för återhämtning både före och efter.

Du studsade tillbaka bra ändå efter kraschen och kom trea i Jasna en månad efter Les Arcs. Hur reagerade du inombords på den framgången?

Ja jag hade min GoPro på och i klippet från åket kan man höra att jag tackar Gud när jag kommer ned, även fast jag inte är religiös. Jag var så tacksam för att jag tog mig ned utan att slå i huvudet igen.

Den Lotten jag fått lära känna sedan tidigare är full av energi och när jag undrar hur hon hanterar en skada som kräver vila för bästa återhämtning berättar hon att skadan gett henne erfarenheter hon annars inte skulle ha fått.

– Jag känner att ingen hade kunnat lära mig det jag lärt mig av hjärnskakningen. Jag önskar nästan att alla som har mycket och stressar får vara med om något som gör att de verkligen måste bromsa upp. Nu får jag får ont i huvudet av stress eller fysisk aktivitet. Jag promenerar långsamt, går i backarna med cykeln, simmar två längder sen får jag lugna ned mig med vattengympa. Hela tiden andas och hålla ner pulsen. Som vanligt dyker det upp saker man vill dra iväg på men när jag reser mig snabbt från stolen går pulsen upp, då måste jag istället resa mig långsamt och säga “jaaa” på ett lugnare sätt.

Hur ser planen för stundande vintern ut?
– Jag ska göra ett event med Annelie Pompe i Åre 20-22 april. Ska även göra ett event i Ramundberget, troligtvis i februari, som jag fortfarande planerar inför. Jag ska filma och fota för Bergans med deras nya kollektioner. Sen blir det nog att åka ned till Alperna några svängar. Annars tror jag att jag kommer hitta på lite mer äventyr i svenska och norska fjäll än vanligt. Det känner jag för, känner en väldig dragning till skandinaviska fjäll. Tror det kommer bli den bästa vintern någonsin, men det känner jag inför varje vinter!

”Efter åtta år på samma jobb är det nog bra med ett reflekterande sabbatsår”

Lotten fortsätter också berätta att hon tänkt sjukskriva sig från FWT/FWQ inför stundande säsong.

– Eftersom jag har väldigt bra ranking ifrån 2016/2017, så känns det stressande att ge sig in i leken igen och kanske riskera hälsan och att gå ned i rankingen. Det känns lättare att slappna av i vetskap av att jag är sjukskriven, mitt mål just nu är inte att vinna Freeride World Tour, utan målet som jag jobbar för är att hjärnan ska slippa huvudvärk och jag ska kliva uppåt, inte nedåt, i hjärntrappan.  

Trots att den tävlande skidåkningen i mångt och mycket varit en stor del av Lottens liv de senaste åren är hennes inställning till att inte tävla på elitnivå avslappnad.

– Efter åtta år på samma jobb är det nog bra med ett reflekterande sabbatsår. De bästa tjejerna är nästan tio år äldre, så är det meningen, så finns tiden.

Kort om Lotten

Säsonger på FWT: 2015 & 2016
Bästa resultat FWT: 1:a Fieberbrunn 2016
Bor: Fränsta
Gör: Professionell skidåkare
Aktuell: Rehabiliterar en hjärnskakning
Instagram: @lottenrapp
Artiklar om Lotten Rapp

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.