18-åriga freeski-fenomenet Eileen Gu

Superstjärnan Kelly Sildaru född 2002 får se upp, för nu kommer nästa unga superstjärna. Kinesisk amerikanska Eileen Gu är 18 bast och en jäkel på att åka park. I vintras blev hon historisk som första rookie att ta medalj i alla tre skidgrenarna (guld i super pipe, brons i big air och guld slopestyle) och hon landade världens första dubbel cork 1440.

Eileen Gu är endast 18 år men har rent sportsligt hunnit med mer än många elitidrottare någonsin gör. Bland annat så vann hon två guld och ett silver under ungdoms-OS 2020 samt två guld och ett brons under både X Games och VM 2021.

Och Eileen briljerar inte bara i en gren, utan levererar starkt i samtliga grenar; halfpipe, big air och slopestyle. Dessutom var hon först i världen som kvinna att stå en dubbelcork 1440.

Som om ovan nämnda meriter inte vore nog så varvar Eileen Gu skidåkningen med studier på Stanford University och en modellkarriär där hon bland annat prytt modemagasinet Vouges framsida.

Eileen beskriver själv att hon lever fyra olika liv parallelt med varandra, som professionel skidåkare, model, student och tonåring, och hon betonar i första avsnittet framför allt vikten av att också hinna med att vara just tonåring.

Kul videoserie från Eileens vardag

I sprillans nya, roliga och rappa serien ”Everyday Eileen” får vi följa den unga multitalangen i fyra delar. Från X Games medaljer och världens första dubbelcork 1440 till modelljobb i New York och studier på Stanford.

del 1 Big lifts on take-off and Stanford accepted

Under många tävlingar presenterar kommentatorn en kort biografi om åkarna där de flesta väljer att fokusera på sina idrottsliga prestationer. Under X Games 2021 rabblades följande innan Eileen skulle åka: “Eileen Gu! Got a 1580 on the SAT and was admitted to Stanford.”

SAT är ett amerikanskt nationellt urvalsprov för högre studier, motsvarande högskoleprovet, och hennes resultatet visade på att endast 3260 amerikanske studenter hade högre resultat och Eileen placerade sig därmed kunskapsmässigt i det översta skiktet i landet. Det förklarar också att Eileen var den första studenten som tog examen på high school ett år tidigare och sedan antogs till Stanford University.


del 2 Making X Games History

I januari 2021 chockade Eileen Gu världen när hon blev den första kinesiskan som någonsin vunnit X Games samt den första kvinnan som vunnit tre X Games-medaljer som rookie. Under 36 intensiva timmar vann hon guld i slopestyle och superpipe samt brons i big air.


del 3 New York cover shoot

När Eileen inte åker skidor jobbar hon som modell åt några av modeindustrins främsta företag. Hon introducerades i modebranschen när hon blev inbjuden till Paris Fashion Week 2019 av ett kinesiskt företag. Sedan dess har Eileen Gu figurerat i de kinesiska upplagorna av både Elle och Vogue och arbetar också med företag som Tiffany & Co, Louis Vuitton och Victoria’s Secret.


del 4 World Championships glory

Under VM (FIS World Championships) vinner Eileen Gu vinner två guldmedaljer och en bronsmedalj trots att hon brutit ett finger och slitit sönder ett ligament i tummen.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera