Strider Altas snowboardförbud mot USAs konstitution?

Utahs puderhåla nummer ett – Alta – har än en gång hamnat i rampljuset på grund av sitt snowboardförbud. I vanliga fall brukar tjafset kring snowboardåkarnas varande eller icke-varande äga rum på barer och liknande, men nu har det tagit steget in i rättssalen.

En grupp snowboardåkare lämnade nyligen in ett formellt klagomål till den federala domstolen i Utah, där de hävdar att Altas snowboardförbud kränker deras konstitutionella rättigheter. Altas advokater svarade med att säga att det är förminskande att hävda att lagen som kom till för att skydda föredetta slavars rättigheter efter inbördeskriget på 1800-talet nu ska utökas till att förhindra särbehandling av utövarna av en specifik vintersport. Vem som har rätt är inte avgjort än.

Det är förövrigt inte bara i Utah som skidorter är inblandade i juridiskt mumbojombo.

I Colorado är skidorterna Vail och Park City inblandade i en rättslig sörja av det värre slaget som i korthet går ut på att bolaget som bland annat äger Vail eventuellt äger marken som Park Citys skidområde ligger på trots att de inte driver skidorten. Vem som egentligen har rätt kommer avgöras i domstol, och skulle Vails ägarbolag vinna ska Park City Mountain Resort (liftbolaget) vräkas från marken som skidorten ligger på och marken och alla ”permanenta” byggnader och strukturer överlåtas till Vail.

Det senaste utspelet i processen är från Park City som säger att de vid en eventuell vräkning kommer montera ner alla liftar från berget eftersom de inte är ”permanenta strukturer”. Huruvida det är genomförbart återstår att se.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.