Arc’teryx Freeride Academy i St Anton
Det kanadensiska varumärket Arc’teryx har genomfört sin andra upplaga av Freeride Academy i St Anton och Freeride.se var på plats.
Efter förra årets lyckade genomförande är utbudet breddat och eventet ännu större. Under fyra dagar samlades snowboard- och skidåkare för att tillsammans utveckla sin friåkning och kunskap samt för att bli inspirerad och möta likasinnade.
Arc’teryc Freeride Academy
Arc’teryx Freeride Academy drog igång samtidigt som dörrarna öppnades till Arc’teryx freeride village. Byn var ny för årets upplaga av eventet och var öppen för alla. Det var ett ställe där folk samlades för att prata igenom dagens aktiviteter och dela med sig av historier samtidigt som det fungerade som en afterski med både mat och dryck. På menyn fanns bland annat klassikern raclette tillsammans med öl och varm punch. Istället för att avsluta dagens kurser i backen var byn det perfekta hänget.
På plats träffade man pratglada Arc’teryxåkare och kunde vinna prylar i deras raffels och frågesporter. Det fanns även möjlighet att testa och hyra produkter från Arc’teryx, Atomic, Oakley och CAMP. Perfekt om man signar upp sig på en clinic för att testa något nytt men inte har investerat i rätt utrustning riktigt än.
Huvudpoängen med eventet är olika clinics och kurser. Totalt fanns det 15 olika kurser att välja mellan till en kostnad på 140 euro. Fokuset låg på friåkning och clinicsen utgjordes av allt ifrån big mountain, freeride och alpinism till lavinsäkerhet och sportfotografering. Samtliga clinics leddes av kvalificerade bergsguider tillsammans med sponsrade Arc’teryxåkare. På plats för eventet var de stora namnen Eric ”Hoji” Hjorleifson, Sam Kuch, Silvia Moser, Max Kroneck och många fler. Det var en salig blandning av åkare som sysslade med olika delar av friåkning. Man hann med en kurs per dag och vi deltog under två; big mountain freeride och avalanche safety.
Fantastisk skidåkning
Under big mountain freeride-kursen fick vi en guidad dag med offpiståkning. Med ett snöfall dagen tidigare var det som upplagt för succé. För att undvika liftköerna och puderhetsen hoppade vi på bussen till Zürs. Väl framme hoppade vi ur Trittkopf gondolen och i skidorna och fick orört puder som sprutade i svängarna. Efter några grymma åk i princip direkt under gondolen tog vi oss över till den västra sidan av Zürs. Från toppen gjorde vi en lång traversering som ledde till dagens längsta åk. Efter många bra svänger hamnade vi nere vid en väg där vi tog bussen tillbaka till Stuben. Vi tog två åk på toppen av Stuben och avslutade dagen med ett långt åk ned på baksidan som slutade vid en restaurang. Efter en kaffe hoppade vi på en buss som tog oss tillbaka till St Anton. Guiderna hade stenkoll och visste precis vart man skulle åka för att få bra åkning hela dagen. Precis det man behöver under en puderdag som råkade landa på en helg. Hela gruppen var nöjd och det var leenden på allas läppar.
Med oss under clinicen hade vi den norske skidåkaren Stian Hagen som är bosatt i Chamonix med både fru och barn och livnär sig på skidåkning. Efter att ha spenderat säsonger med tävlingar på Freeride World Tour sysslar han idag mest med filmer, fotografering och hjälper sina sponsorer med produktutveckling. Med en bergsguides utbildning har han en oerhörd dedikation till skidåkning som är något han menar att han kommer hålla på med livet ut. Under dagen kunde man fråga Stien om tips och trix för att utveckla sin åkning och kunskap. Stian är inte bara en riktigt vass skidåkare utan även en ödmjuk person och det var inspirerande att se honom åka. Däremot kändes det skönt att se att även proffs trillar ibland.
Filmvisning
På kvällen för denna dag var det filmvisning på tapeten. Som en del av filmtouren “For the love of Winter”, visades fem av de filmer som hade producerats året innan. On screen visades Balkan express, Good medicine, Creation theory, La Foret och Yours Truly. Biljetterna kostade 10 euro och vinsten gick till Protect our winters Österrike. Det var väldigt bra filmer som är välgjorda och har en story med tydlig koppling till åkarna. I filmen Balkan Express cyklade Max Kroneck och Jochen Mesle 2500 kilometer genom Balkan och åkte skidor på makalösa ställen längs vägen. Jag ska inte säga för mycket, men om ni inte har sett filmerna rekommenderar jag att ni gör det.
Lavinsäkerhet
Under avalanche safety-kursen låg fokus på säkerhet på berget. Vi fick lära oss om hur man ska tänka och använda sin utrustning på bästa sätt för att rädda personer som hamnat i en lavin. Clinicen byggde på en learn by doing approach och inleddes med att vi fick lära oss hur transceivern fungerar tillsammans med olika övningar. Det är viktig att man kan sin transceiver och följer pilen på skärmen. Därefter fick vi lära oss hur man använder sonden och fick testa på hur det kändes att träffa olika underlag. När man söker med sond börjar man där man slutade med transceivern och gör en cirkel som blir större i form av en kanelbulle. Efter det var det dags för grävning där vi fick lära oss hur man på det mest effektiva sättet gräver fram en person ur snön. Enligt guiden ska man stå på led och byta person som står längst fram varannan minut. Vi avslutade kursen med att rädda en typ av docka som var nedgrävd 1,5 meter under snön och diskuterade snölager. Guiden tog tid under övningarna och det var väldigt nyttigt att få känna på hur det känns och hur lång tid olika moment tar. Lavinsäkerhet är en extremt viktig aspekt av friåkning och även om man aldrig kan känna sig hundra procent säker kände sig alla snäppet säkrare efter kursen.
Afterski
Sista kvällen var det dags för party på den välkända krogen Murmell Bar. Partyt var öppet för alla och det blev en härlig uppslutning med mycket människor. Kvällens höjdpunkt utgjordes av Stinius Skøtskift som placerade sig i DJ båset. Det spelades allt ifrån gamla goda dängor till hiphop med en festlig mix. Han verkar inte bara vara född med skidor under fötterna utan även med rytm i blodet.
Arc’teryx Freeride Academy är ett perfekt event för att på ett kul sätt samla ny kunskap och testa på nya delar av friåkning. Det finns både nybörjarkurser och avancerade kurser samtidigt som det stora urvalet gör att det finns något för alla. Är man exempelvis sugen på att testa alpinism men inte riktigt vet vart man ska börja är Arc’teryx Freeride Academy ett grymt första steg. Under alpinism kursen fick man lära sig hur man klättrar med skidor, bygger ankare och firar sig ned för en bergsvägg. Det är även ett bra event för att skapa ny skidvänner. Man träffar många nya människor och även om man inte var i samma clinic pratade man igenom det man lärt sig och gjort under dagen i freeride villagen. Eventet är klockrent om man inte kan ta ledigt samtidigt som polarna eller är själv med att vilja testa på något nytt och vill slippa åka själv.
St Anton am Arlberg
Att eventet dessutom genomfördes i St Anton kan inte ses som något annat än ett plus. Skidområdet är enormt och har i princip all skidåkning man kan tänka sig. Det finns skogsåkning, big mountain, tighta rännor, något som känns som oändliga turmöjligheter och mycket mer. Det finns få saker som slår snötäckta Österrikiska berg. Att delta under eventet och även få besöka ett av Alpernas bästa skidområden blir två flugor i en smäll.
Eventet kommer tillbaka nästa år och ryktena säger att det kommer bli ännu större. Om det känns som något för dig, se till att hålla ögonen öppna och tveka inte på boka en resa och signa upp dig på clinics. Om du inte kan vänta finns det andra upplagor av Arc’teryx Academy som utgörs av en Backountry Academy, en Climbing Academy och en Alpine Academy. De två förstnämnda tar plats i Kanada medan den sista i Chamonix i sommar.
Text: