Bröderna (fr)ös nya film ”Suijin”

Olle & Carl regnér premiärvisade sin nya japanfilm Suijin på Alpingaraget för några veckor sedan. Hjärnan bakom den arty filmen är Marcus Rönne som har knåpat ihop en ovanlig havsdoftande historia om det japanska pudret.  En film som för övrigt krävde pool-stunts i den både högre och kallare skolan av bröderna ös. 

Hej Olle! Hur är läget just nu?
– Tjenare! Det är kanon ska du veta, har precis avslutat höstens studier och dragit upp till Åre.

Du och lillebror Carl har varit ute vid ett vredgat hav och spelat in film. Berätta lite: Vad är tanken med er nya skidfilm Suijin?
Ja, det kan man ju faktiskt bocka av från listan nu, på Japans västkust utanför staden Joetsu för den geografiintresserade. Suijin betyder vattengud på japanska, vilket kan vara en ledtråd till varför vi faktiskt var där och filmade. De har förövrigt ett skidmuseum i Joetsu om någon har vägarna förbi!

Vem kläckte ideén med filmen?
– Tanken är egentligen varken min eller Carls, men så här ligger det till: Jag träffade Marcus Rönne, som filmat och redigerat filmen, under en reklaminspelning i november 2018. Om jag inte minns fel var det första gången han filmade ”skidåkning”, iförd kängor och inte pjäxor. Vi kom bra överens och pratade om att det vore kul att göra något ihop på riktigt, vi slog hål i saken över en sejdel på Broken under luciahelgen då vi upptäckte att vi alla tre skulle vara i Japan samtidigt en månad senare och Marcus hade en vecka ledigt mellan två jobb i Tokyo.

Låter som lite risktagande att spela in med filmare som egentligen inte är ren skidfilmare?
– Att tillägga är att Carl och jag alltid uppskattat att jobba med filmare/fotografer som inte är helt insnöade i skid- eller någon annan outdoorbransch, då de personerna oftast har en helt annan infallsvinkel till vad man kan hitta på än de som är helt fostrade i skidåkning. Således svarade Carl och jag på Marcus fråga om vad vi ville filma vad han istället hade för idéer och tankar, och SUIJIN är svaret.

Vattenscenerna såg kalla ut hoppas ni fick spela in dom i pool och inte ett stormpiskat hav!
– Det blev en pool faktiskt, men det var en ovanligt kall junikväll så man frös efter en 45 minuter ändå. 

Och hur nöjda är ni med resultatet? 
– I min mening fantastiskt gjort av någon som aldrig filmat eller redigerat något liknande tidigare, och framför allt som inte försökt ta sig fram i Japanskt puder (den som vet, den vet) med 30 kg kamerautrustning på ryggen då Marcus lärde sig åka skidor veckan innan vi började filma….

Hur skulle du beskriva filmen?
Lättast för mig att beskriva tanken bakom filmen är att helt enkelt ta Marcus egna ord: ”Suijin 水神 is the Shinto god of water in Japan. The term Suijin refers to the heavenly and earthly manifestations of the benevolent Shinto divinity of water. In this short movie Carl and Olle is exploring a dreamworld created by the spirit of Suijin. Suijin takes them with him on a journey through dimensions the human mind can’t otherwise access and lets them travel through frozen water in ways they never experienced before. In their wishing for snow they have now sacrificed themselves to the watergod. Now under his spell, their physical bodies are trapped in the unreal where they have no control. However, the spirit of Suijin even though immensely powerful, finally lets Carl and Olle free and uses his wisdom and power to guide them into the future, to go find new adventures to explore.”

Det ryktas att du gjort skilsmässa med Freeride World Qualifier och istället siktar på en frihetlig skidåkarvinter tillsammans med Tom-Oliver Hedvall. Hur ser planerna ut?
Jo, men så är det faktiskt, jag har ju dragit ned på tävlandet mer och mer de två senaste säsongerna och känner nu att jag står vid ett vägskäl. Antingen går jag tillbaka och tävlar 100% eller så hittar jag på något annat roligt. Och att åka skidor med Tom-Oliver är väldigt, väldigt roligt 🙂 Rent krasst så känner jag att tävlandet tar mycket tid och energi från just skidåkningen, det är mycket resande och lite skidåkning helt enkelt. Så i år vill jag resa så lite som möjligt och åka skidor så mycket som jag förmår istället, smart eller hur? Med det sagt har vi inte planerat jättemycket ännu förutom att vi kommer checka in på Spannort-Inn i Engelberg, bränna lagg och filma en massa skoj och ta det därifrån.

Ah, låter som en strålande plan! Då hoppas vi få höra av er mer i vinter här på Freeride då!
– Toppen, yes vi hörs! 

SUIJIN av Marcus Rönne med Carl och Olle Regnér

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.