Dubbla svenska pallplatser på kvaltourens första stora tävling

Förra helgen inleddes den högsta serien i kvaltouren till Freeride World Tour i franska Les Arcs. Svenskarna drämde direkt till med pallplatser både i skid- och snowboardklassen. Adam Björk tog en tredjeplats på bräda, medan Joakim Johansson smällde till med ett silver på skidor. 

Dagen innan tävling åkte svenskarna upp för att reka och känna sig ordentligt förberedda, men de möttes av absolut noll sikt. Så de åkte tillbaka till hotellet och gick på spa istället.

På tävlingsdagen var det som snowboardåkaren Adam Björk beskriver det “svinkallt” och eftersom dimman dagen innan begränsat rekningsmöjligheterna valde Adam, som hade ett tidigt startnummer, att köra samma linje som förra året, fast med lite större klippor. I år fanns två startgater i Les Arcs. Adams linje blev en rätt unik eftersom många andra valde den andra startgaten varifrån man kunde nå lite fler klippor av den större sorten:
– Jag såg han som vann tävlingen dropa in precis före mig och han körde jävligt fett i toppen så jag inbillade mig att min linje kanske var för lätt när jag stod på start…. Sen hade jag en liten halvtaskig landning på min andra hit. Den var platt och jag hamnade på tailen, men utan att backslappa, och typ stannade upp lite innan jag fått tillbaka kontrollen och kunde åka vidare mot min största hit som jag tog stort och med bra flyt och fart, sen ner till en liten hit på slutet,  beskrev Adam efter åket.

Eftersom det inte känts så bra och Adam tänkte att det inte skulle bli bättre än sjätteplatsen förra året så istället för att vänta på prisutdelningen i fem timmar så drog han hemåt:
– Sen ringde Joakim Johansson när vi satt i bilen och sa att jag var på pallen så det var en riktigt oväntad överraskning! Säger tredjepristagaren i snowboardklassen Adam Björk.

Joakim Johansson i luften

Tävlingsfacet var relativt långt, men med en och annan haj på sina ställen. Joakim Johansson erkände efteråt att han inte riktigt skött sin försäsongsträning eller hunnit åka så mycket nere i Alperna innan tävlingen så han blev sjukt trött mitt i åket. Och fick ta ner farten lite och andas på de ställen där domarna inte kunde se honom från domarbåset:
– Jag är väldigt nöjd med en andraplats, men målet var att vinna, så det finns fortfarande saker att förbättra! Upptäckte dagen innan att vi hade några obetalda hyror hemma i Sverige, så det enda jag tänkte på på start var att vinna för att få ihop det till hyrorna… säger Joakim Johansson efter tävlingen.
Och till hyrorna fick Joakim Johansson en slant, en andraplats i en fyrstjärnig kvaltourstävling innebär nämligen normalt en prischeck på 1000 Euro. I samtliga fyrstjärniga FWQ tävlingar måste arrangörerna minst ge ut 10 000 Euro till alla kategorier att dela. Det finns också en tabell för hur dessa pengar normalt skall fördelas. Mest ger en vinst i skidor herrar 1500 Euro, medan en brädvinst för dam ofta ger 1000 Euro.

 

Snöförhållandena verkade av alla anses ha varit betydligt bättre i år, förutom Olle Regnér som tyckte att snön var kass, vilket kan också bero på att han fick åka nästan sist. Olle slutade på en 10:e plats, medan svenskarna Hugo Scharl kom 7:a och Elias Henderson 8:a. David Deliv körde in sig på en 21:a plats. På damsidan skidor tog både Sanne Mona och Caroline Strömberg med sig lite kvalpoäng där de placerade sig på åttonde respektive nionde plats. På bräda körde också svenska Cody Bramwell och slutade på en sjätteplats.

”Det enda jag tänkte på på start var att vinna för att få ihop det till hyrorna…” – Joakim Johansson

De svenska åkarna verkade förvånade över hur en fransk friåkningstävling kunde flyta på så smidigt som den gjorde (jämför med förra året som du kan läsa om här):
– En organisationsmässig succé där man för första gången inte såg ut som ett stort frågetecken efter åkarmötet, beskrev Joakim Johansson det som.

Härnäst rullar Husbilen ”Påven” vidare till Hochfügen där nästa 4* FWQ väntar i nu i helgen. Där körde Joakim bort sig i fjol så planen i år är att dela förstaplatsen med Olle Regnér:
– I fjol var mitt första år på 4* och jag körde bort mig varje tävling, så är målet i år att köra linjer som jag känner mig bekväm med. Att åka fort, brant och exponerat samt hoppa stort är kul tycker jag! avslöjar Joakim Johansson om sin taktik inför säsongen.

Planen för Joakim Johansson är att även köra Jasna i Slovakien i slutet på februari och därefter utvärdera tävlingssäsongen lite. Går det fortsatt bra känner Joakim Johansson att han nog måste köra några fler tävlingar, annars kallar jobbet och ett snöigt Åre hemma i Sverige. Joakim ligger nu totalt 6:a i rankingen på kvaltouren. När säsongen är över är det de 3 bästa resultaten som räknas. Det är också de 3 bäst rankade åkarna i skidor herr som tar sig in genom nålsögat till världstouren.

Här körs de återstående fyra fyrstjärniga stoppen i Europa vintern 2018:

  • Hochfügen, Österrike 10-11 februari
  • Jasna, Slovakien 23-25 februari
  • Nendaz, Schweiz 16-21 Mars
  • Obergurgl-Hochgurgl, Österrike 06-09 april
Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.