En Friåkningstävling på Franska

Den gångna veckan bjöd den franska orten Les Arcs in till tävlingar på Freeride World Qualifier-touren med två 2-stjärniga och ett 4* event. En hel drös svenskar var på plats och upplevde de varierande väder och snö-förhållandena, närkontakt med sten och klippor, solgropar, ytterligare pallplaceringar och “välorganiserat” på franskt vis.

Det var ett stort svenskgäng på plats, inresta från Nendaz, Verbier, St Anton, Engelberg, Umeå, Åre och så vidare. Laddhatt på på i tävlingsfacet och lavinspaden bidrog till det den oftast kommer till användning för: gräva solgropar för att därifrån kunna heja på övriga landsmän och kvinnor friskt från en angenäm position i målområdet.

Veckan bjöd på totalt tre tävlingar och under den första två av tvåstjärnig rang var det flatljus och sten som Les Arcs hade att erbjuda de tävlande. Måns Fors Källstrand blev bästa svenska skidkille med en fjärdeplats och Elin Turpeinen tog hem ett silver i damernas snowboardklass. Johan Roos stod med största sannolikhet för dagens hårdaste närkontakt med sten (kika in instagramklippet längre ner).

Till tävlingsdag nummer två hade den steniga bergssidan täckts med ett fint lager nysnö på mellan 5-20 centimeter (läs hajarna låg och väntade fint maskerade under ett tunt lager fluff). Trots att varje sväng innebar en nervös väntan på att eventuellt träffa sten blev det två pallplaceringar för dagen: Irma Krantz Golinski 2a i skidor damer och Elin Turpeinen återigen på podiet denna gång som 3a.

Den avslutande fyrstjärniga tävlingen blev framflyttad på grund av väderprognoser som hotat med busväder på ingång till helgen. Torsdagen blev istället solig och det var många av ortens turister som samlats för att på betryggande avstånd iaktta den stora och återigen steniga bergssidan som var arenan för dagen.

Åkarna hade en rätt så luftig hajk till starten att vänta samt en hel del coreshots att laga efter dagens slut. Största hålet för dagen stod troligtvis Olle Regnér för. Han hade ett dunderåk på gång när samma sten som tog ut Lotten Rapp fick sig ett ordentligt mellanmål belag.

Bäst resultat för dagen och de som kunde åka hem med lite väl intjänade poäng i totalsammanställningen i jakten på platserna till världstouren blev tillslut: Albin Pettersson Bråthe 5a (ski men), Sanne Mona 2a och Filippa Ring 4a (ski women) samt Adam Björk 6a och Cody Bramwell 7a i herrar snowboard.

Alltid lika kul att tävla! #rocksandroll

A video posted by Johan Roos (@roosjohan) on

Slutligen, att tävla i landet Frankrike kan tänkas innebära att:
– Tider tydligen anges i brittisk och inte i centraleuropeisk tid, det mesta såsom åkarmöten, prisutdelningar och liftöppning sker ungefär en timme senare än meddelat.
– Du bör kunna räkna till 110 (eller vad nu antalet på startlistan kan tänkas vara) på franska för att ha någon aning om när det är din tur att starta. Ifall din franska mot förmodan är hel- eller halvkass så behöver du däremot inte oroa dig. Det där med startordning efter nummerlapp är inte så noga ändå.
– Du får en baguette till lunch som tack att du ställer upp och betalar anmälningsavgift. Varning för väl gömda saltgurkor.
– Enormt peppig musik av electrohouseremix-variant i målområdet och en speaker som fokuserar mer på att sitta med solen i ansiktet än att berätta vem som åker.
– En allmän attityd väl illustrerat av detta citat snott från Olles instagram-story från åkarmötet: “Itzz a littlöö bitt sharkiiy böt itz ökei.”
– Nummerlappsutdelningen är mer kaosartad än landstigningen av en finlandsfärja
– Det luktar gräs mest hela tiden i åskådarområdet
– Det luktar gräs mest hela tiden lite överallt och varstans
– Ologiskt upplagda byar kring skidorter. Tro inte att byn Les Arcs 1800 där du bokat boende ligger nära Les Arcs 1950 där åkarmöte mm äger rum. 150 höjdmeter mycket riktigt men tydligen på olika sidor av berget…
– Badrummen i de lutande läghenhetskomplexen påminner starkt om båthytter.

Med allt detta i beaktning var ändå denna vecka välorganiserad. För att vara på franska.
Citat från David Deliv som kört sin första FWQ-tävling i Frankrike: “Ytterst oklart”. Attityden var närvarande hela tiden, men det var ändå förvånansvärt väl uppstyrt, för att vara Frankrike. Enligt uppgift så har de tydligen ryckt upp sig ordentligt från kaoset i fjol dessutom där det tydligen var bråk och kalabalik på åkarmötet.

Bien organisé!

Nu väntar lite uppehåll för åkarna på kvaltouren innan nästa tävling i kalendern äger rum i norska Sogndal i slutet av februari.

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.