Fredagsfilmer: Vecka 44

Det är ett bra tag sedan en puderfilm hamnade överst på Topp Fem, men nu har det alltså hänt. Bigups till Röjkgänget för den bedriften. I övrigt kännetecknas listan av skön DIY-känsla, och fredagsfavoriterna är ett hopplock av allt möjligt. Trevlig helg önskar vi på redaktionen!


Detta är TOPP 5 denna vecka.
Här ligger medlemsfilmerna med flest (+Gilla) från den gångna veckan. Vill du vara med och påverka listan? Gå då in på videosektionen här på Freeride.se och gilla dina favoritklipp så kanske de hamnar på TOPP 5 nästa vecka!

 

1. (56 st +Gilla)

The Great Japanese Powder Adventure
Puderfilm som etta på Topp Fem var inte igår (läs: det var verkligen på tiden), och det här är sex och-en-halv extremt välutnyttjade minuter filmade och ihopkomponerade av herrarna Julius Aspman och Rickard Croy. Tempot är högt, och stämningen och musiken pendlar mellan happy-go-lucky och ödesmättad på 0,1 sekund. Vi drar två slutsatser: Röjkgänget hade en himla bra resa till Japan förra vintern, och den här tål att ses igen. Och igen och..

2. (46 st +Gilla)

Phillip railar för första gången
Hur bra var du på att åka skidor din fjärde skiddag någonsin? Det tål att tänkas på när man ser Phillip Jimenez ta sig an, och klara, sitt första rail. Grymt jobbat, och glädjescenerna efteråt är minst lika härliga, nästan i klass med ”Jag tog den Forsgren!

3. (31 st +Gilla)

Fun in Hintertux!
Trea på listan är ett energiknippe till edit signerad Fabian Omne. Han och hans vänner har varit i Hintertux och gjort berget osäkert, vilket förevisas i denna filmsnutt. I beskrivningen står det ”Tribute to the old freeride.se edits!” och visst har han lyckats fånga skidglädje i massor, trots, eller kanske tack vare, lite skakig filmning och avslappnad redigering. Mer sånt här!

4. (29 st +Gilla)

Försäsongs Rail
Det är rätt mycket DIY-känsla över veckans lista, och så även i detta klipp. Här är det fjortonårige Elliot Lindfors som shreddar rails i en nästan snöfri backe. Snyggt filmat, stabilt kört och som grädde på moset avslutas det hela med att han bjuder på sig själv med några sköna (?) vurpor. 

5. (16 st +Gilla)

Real Skifi Episode 10
Uppfinnar-finnarna i Real Skifi hänger sig kvar på listan sedan förra veckan, om än lite längre ner den här gången. Och det är faktiskt inte något jätteproblem att kolla på deras upptåg en gång till, åtminstone tycker inte jag det.


– God afton folkens!

Jeppenator den odågan har smitit iväg till Staterna på semester, och återigen lämnat mig som ansvarig för filmihopsamlandet. Nåväl. Jag gör så gott jag kan, men som vanligt när jag är in charge får ni väldigt gärna tipsa om edits under veckan som kommer. En vill ju inte råka missa något viktigt.

Mixen denna vecka består av mycket jibb, lite snowboard, lite surf och lite annat.


Austral Winter 2 – Las Leñas 2013

Veckans första film är en edit från Las Leñas i Argentina. Gänget bakom Austral Winter har figurerat här på Freeride tidigare, och tanken var att de skulle släppa ett antal webisoder under hösten. Dock blev det inte så, eftersom en i deras gäng tragiskt gick bort i en lavin för några veckor sedan. Denna edit är därför tillägnad Jordi Tenas.


Nicky Keefer – Breathe Keef

Av ovanstående video kan vi utröna följande: Nicky Keefer gillar Pink Floyd, Nicky Keefer hänger mycket på Windell’s på Mt Hood, och ska man kategorisera Nicky Keefer så hamnar han i facket med så kallade stilåkare. Förhoppningsvis räcker det som argument för varför du ska trycka på play. (Dä ä najs.)


FURY PARK featuring Thomas Krief

Parkbyggarna i Meribel gick tydligen bananas i våras och byggde om pipen till något som skulle kunna passa i Candide Invitational. Sedan släppte de loss Thomas Krief i den, och å ena sidan är han absolut inte dålig. Men å andra sidan tänker jag ”han kunde gjort så mycket meeeeer med alla features”. Vad tycker ni? (Sjukt häftigt bygge oavsett..)


Nazaré Blow Up

Ingen kan väl ha missat stormen, Judas, Simone.. kärt oväder får många namn. Samma vädersystem orsakade svindelframkallande stora vågor längs Portugals kust, vilket några dödsföraktande surfare givetvis passade på att utnyttja. Det diskuteras huruvida en av vågorna kan ha varit nytt världsrekord.. uppskattade höjden: drygt trettio meter. Huvva!


Gigi Rüf Full Part Never Not

Nike har varit schyssta nog att lägga upp hela Gigi Rüfs del från deras rulle ”Never Not” på nätet, och jag tackar och tar emot för det här är fem minuter snowboardpoesi. Oavsett om det är bc-kickar i skogen eller stora, branta face så har Gigi en stil på sin åkning som jag inte kan låta bli att gilla. Flowigt som attan.


NEWREAL MMXIII – Leysinpark

Det här är en kortfilm ihopsnickrad av parken i Leysin, Schweiz. Jag hade ingen aning om att stället ens fanns, men nu vet jag att där finns en snubbe som gör ett skolexempel på superman frontflip, och killen som åker bc verkar vara i stort sett ensam, om man kollar på hur få spår det är.


TIME TO RUN – Kevin Rolland & Julien Regnier

Detta är en del av PVS nya film Time som släpps senare i år. I korthet kan man säga att det är som om de tog JP Auclairs urbansegment i All I Can, flyttade ut det i skogen, och lät två snubbar köra samtidigt. Ovanligt, snyggt filmat och kul att se. Och jag blir alltid lite extra glad när Rolland kör annat än pipe.


LSM – Partly Cloudy bonusklipp

Det här är två av de mest youtubade bonusklippen från Partly Cloudy, och de blir lite extra bra eftersom det är LSM som står för åkningen.
(Är redaktionen lokalpatriotisk? Svar ja.)


Will Wesson’s South American Adventure

Den här snubben förknippar iallafall jag med rails, rails och lite mera rails. Därför blev jag väldigt glad när jag upptäckte att han åkte till Chile i somras och härjade runt i något mer tredimensionellt underlag. Wesson till Linecatcher 2015? Vem vet..

Det var allt för denna veckan, ha en go helg!

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.