Freeride World Tour: Rainers hedersåk tog hem segern i Ordino Arcalís

Det andra stoppet på Freeride World Tour i Ordino Arcalís, Andorra, bjöd på några riktigt feta åk i sann freeride-anda. En rörd Valentin Rainer vann herrarnas skidåkning och Katie Anderson försvarade förstaplatsen i snowboard. 

På grund av att temperaturen väntas stiga under helgen gick startskottet för tävlingen redan idag (torsdag). Eftersom kvalificeringen inför finalerna i Fierberbrunn och Verbier sker på det tredje stoppet (Kicking Horse, Kanada) istället för det fjärde, var tävlingen högst avgörande idag.

På herrarnas sida i skidåkning var det en väldigt rörd Valentin Rainer som med bara en poängs marginal snodde förstaplatsen från Ross Tester. Men även om Ross blev snuvad på förstaplatsen fick han en riktig revansch från premiärtävlingen där han tappade skidan. På tredjeplatsen kom den regerande världsmästaren Maxime Chabloz som lyckades sätta inte bara en Big Cork 7 utan också en dubble backflip i samma åk.

Valentin berättade efter att han vunnit att han åkte för en kompis som omkommit i en lavin för några dagar sen och var väldigt känslosam. I svår terräng drog han av en backflip och två 360 och avslutade hela baletten med en till stor backflip.

Så gick det för svenskarna

Bästa svensk blev idag Reine Barkered på en tionde plats. Reine började sitt åk med en backflip, fick till några drop och avslutade med ett dubbel hopp. Ett snabbt åk med många features signerat av Barkered.

Först ut av de svenska åkarna var Kristofer Turdell som säkert var revansch sugen efter att ha tappat sin skida i förra tävlingen i Baqueira Beret Pro i Spanien. Kristofer började åket vackert med ett stort drop och en stor backflip men överroterade tyvärr och missade landningen. Turdell slutade tillsist på plats nummer 19.

Max Palm som rivstartade säsongen med en förstaplats i premiärtävlingen startade otroligt starkt med en 360, en enorm backflip och en till 360. Dessvärre ramlade Max på flacken, bara meter från mållinjen, vilket resulterade i en 12e plats i dagens tävling och en tredjeplats i den totala rankingen.

Carl Regnér Eriksson som kom trea sist i Baqueira Beret och började sitt åk kontrollerat med ett stort drop och en backflip. Åket avslutade han med en 360 och en till stor backflip vilket placerade honom som nummer 11 idag.

Skidåkarna på damsidan bjöd på riktig spänning

Justine Dufour-Lapointe var sist ut bland damerna men lät sig inte skrämmas av Jessica Hotters (den regerande världsmästaren) krasch precis innan utan avslutade med ett riktigt dunderåk och vann. Justine visade upp vacker skidteknik och flera drop med kontrollerad landning.

Molly Armanino, rookien från USA, kom tvåa igen och fick alla att hålla andan när hon höll på att ramla i en ravin men på ett väldigt skickligt vis lyckades hon stå kvar på skidorna. Armanino avslutade åket med ett imponerande drop med svår landning. På tredjeplats kom Elisabeth Gerritzen som fick till ett snyggt dubbel hopp i slutet.

Addison som vann premiärtävlingen ramlade tyvärr i början av åket och tappade ena staven och kunde därmed inte försvara vinsten från premiärtävlingen. Men trots allt ligger hon fortfarande trea i den totala rankingen.

Hos snowboardåkarna klarade Katie Anderson av pressen i ledarvästen och vann igen. Hon åkte väldigt självsäkert och fick till ett åk med bra flow och många features, bland annat en Nose Grab. Tiphanie Perrotin, den regerande världsmästare, kom tvåa och Estelle Rizolio kom trea.

På herrsidan fick Ludovic Guillot-Diat (som kom trea sist) idag kliva högst upp på prispallen. Han bjöd på en backflip med perfekt landning och flera stora drop. Jonathan Penfield tog samma linje som Ludovic och satte en backside 360 med perfekt landning och slutade på andraplats. En liten revansch från förra tävlingen då han kom femma. Tredjeplatsen knep rookien Liam Rivera som är den första Freeride World Tour åkaren från Mexiko. Rivera satte bland annat en frontside 360 med en grab.

Kommande tävlingar i Freeride World Tour:

  • Kicking Horse Golden BC Pro, Kanada: 17 – 22 februari
  • Fieberbrunn Pro, Österrike: 11– 17 mars
  • Xtreme Verbier, Schweiz: 25 mars – 2 april

Resultat skidor herr

Ranking skidor herr

Resultat skidor dam

Ranking skidor dam

Resultat snowboard herr

Ranking snowboard herr

Resultat snowboard dam

Ranking snowboard dam

Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.