Harlaut sexa i OS – Joss Christensen tog guldet

Nosebutter trippelcork 1620 till trots – Henrik Harlaut nådde inte hela vägen fram i slopestylefinalen och slutade sexa. Amerikanen Joss Christensen vann, före Kenworthy och Goepper, i en tävling som höll galet hög nivå.

Med omvänd startordning från kvalet var Henrik Harlaut andre man ut i finalen och redan på första hoppet slängde han iväg tricket som redan givit honom dubbla X Games-guld. Nosebuttertrippeln var kronan på verket i ett grymt tekniskt och kreativt åk, men domarna var inte övertygade och Dollo fick förvånansvärt låga 83.? poäng.
– Henrik gör ju ett superåk. Det här är det bästa slopestyle-åket han gjort i hela sitt liv, sa expert-Jeppenator i Viasats sändning.

Istället var det toppskiktet från kvalet – amerikanerna Christensen och Goepper, tillsammans med Andreas Håtveit och James Woods som låg bäst till när alla kört ett åk. Christensen toppade med 95.80 poäng, vilket i slutändan skulle räcka till seger.

Harlaut steppade upp i det andra åket och gjorde i princip allting bättre, men domarna hade fortfarande inte fattat grejen med buttertricks och gav honom ynka 84.40. När han sedan passerades av Gus Kenworthy, som bland annat satte en switch trippel stod det klart att Henrik skulle sluta sexa.

Inte heller förhandsfavoriten Nick Goepper lyckades avancera från sin tredjeplats – för ovanlighetens skull trasslade han in sig när han skulle korsa benen på screamin seamen-nian, och valde att avsluta sitt andra åk med en dubbel backflip. När varken Woods eller Håtveit bättrade på sina åk stod det klart att Joss Christensen, som får ses som en underdog i det här sammanhanget, skulle få köra sitt sista åk som olympisk mästare, och det var inget dåligt åk heller.

Park City-sonen samlade ihop sig och satte ett nästan lika rent åk som sitt första, givetvis med en trippel inkluderad, innan han kramades om av Goepper och Kenworthy i målfållan.

– Jag tycker jag fick lite för lite betalt, eftersom jag gör två stycken tricks som ingen annan i hela världen kan göra, så det är väl lite synd men det är en domarsport och jag gjorde det bästa jag kunde och landade det bästa åk jag någonsin gjort, sa Henrik Harlaut till Radiosporten efter tävlingen.

En snabb koll på Twitter efteråt visade att många var eniga om att Henrik fått för låga poäng – bland annat skrev Jacob Wester ”HOW was that run an 85? two butters, triple, and better style than anyone. this is a disgrace to our sport. #worstjudging #shitshow”.

Resultat Slopestyle Herrar:

1. Joss Christensen (USA) 95.80
2. Gus Kenworthy (USA) 93.60
3. Nick Goepper (USA) 92.40
4. Andreas Håtveit (NOR) 91.80
5. James Woods (GBR) 86.60
6. Henrik Harlaut (SWE) 84.40
7. Aleksander Aurdal (NOR) 81.80
8. Russ Henshaw (AUS) 80.40
9. Bobby Brown (USA) 78.40
10. Øystein Bråten (NOR) 66.40
11. Jossi Wells (NZL) 60.60
12. Alex Beaulieu-Marchand (CAN) 21.40

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.