Henrik Harlaut tog Sveriges första VM-silver

Henrik Harlaut tar Sveriges första VM-silver i Big Air.

I fredagskväll, lokal amerikansk tid, hölls den första VM-finalen i Big Air någonsin. En historisk final som efter att Henrik Harlaut vunnit silver, hans första VM-medalj.

Tidigare under dagen hade herrarna kört kval där Oliwer Magnusson vann sitt kvalheat med 93.25. I samma heat blev Oscar Wester sjua efter att ställt ner en massiv switch double misty 14 mute men missade att ta sig till final med ynka två platser, då de fem bästa åkarna från vardera heat gick vidare. I det andra kvalheatet blev Jesper Tjäder tvåa (94.50) och Henrik Harlaut trea (94.25).

Mörkret hade lagt sig över Canyons Village, Park City Mountain, och det blåste ordentligt i den amerikanska flaggan, när herrarnas final gick av stapeln. Det är första gången som Big Air ingår som gren i ett VM, och det efter att den internationella olympiska kommittén antagit den som en ny sport till vinter-OS i Peking 2022.

I en stenhård final, där Sverige var bäst representerad med tre åkare, visade Henrik Harlaut redan i första åket att detta i mångt och mycket skulle bli en blågul affär. Efter att ha ställt ner en suverän switch left triple 1440 mute tog han ledningen med 92.25.

Under det andra åket fick schweizaren Fabian Boesch till nattens guldhopp och en poäng på 96.00. Inför det tredje och sista hoppet låg Henrik på en sjätteplats. Men med en klockren switch left triple 1440 mute säkrade han silvret:
– Riktigt nervbittande. Det var helt sjukt. Det här har han bara gjort en gång innan, när vi var i Stubai för två år sedan, så han har inte gjort det här tricket på så länge. Och att han fick till det med så mycket uttryck som bara Henrik kan göra. Det tog från att gå ifrån tävlingsområdet, landningen, till dopingkontrollen, kanske 20 minuter. Även om Henrik kom tvåa vann han hela publikens hjärta, han fick skriva autografer och ta bilder hur länge som helst, säger förbundskapten Niklas Eriksson med ett stort leende via telefon från Utah.

Niklas Eriksson fortsätter:
– Det var det han behövde, sätta ner det här tricket och så gjorde han det när det väl behövdes. Han visar än en gång hur otroligt duktig han är på att åka skidor och vilken vilja han har.

Oliwer Magnusson och Jesper Tjäder gjorde väldigt bra ifrån sig, med en sjätte- respektive sjundeplats. Speciellt eftersom Big Air kanske inte är deras främsta gren, förklarar förbundskapten:
– Oliwer gör sjukt himla bra. Gör sitt första switch dubbel 14 tail helt perfekt och får en bra poäng, får 86 poäng på den.
Men nivån var redan så hög efter första åket. Oliwer låg femma eller sexa efter första åket, även på en 86:a:
– Men han steppade upp och gjorde två 1620s tail grabs. Men topp tre, det var väldigt svårt att slå sig in där. Han kommer ändå sexa i den här tävlingen och det är jätteroligt.

Och hur gick det för Jesper Tjäder då?
– Jesper hade lite problem med farten i sitt andra hopp och kom kort och då var det nästan som kört. Om han hade han fått till sitt första hopp, switch 1440 mute grab, han missade graben lite på den i luften så han fick en rätt låg poäng. Han behövde sätta ner sitt andra hopp men ramlade för farten blev helt ändrad. Så då var det nästan omöjligt för honom att klättra men han gjorde ändå bra och fick sätta ner sista hoppet

Ryskan Anastasia Tatalina som vann damernas kval lyckades inte ställa ner sina åk i finalen utan istället blev det franskt guld genom Tess Ledeux. Amerikanskan Julia Krass tog silver och engelskan Isabel Atkin brons.

VM i freeski rullar nu vidare. På onsdag är det final för big air snowboard och final slopestyle skidor, söndag går slopestylefinalen i snowboard. I snowboard är Sven Thorgren, Måns Hedberg och
Niklas Mattsson med och kör. Under VM går också puckel och skicross.

Resultat Världsmästerskapen i freeskiing, Park City, Utah

1. Fabian Boesch, Schweiz, 186.00

2. Henrik Harlaut, Åre SLK, 184.00

3. Alex Beaulieu-Marc-Hand, Kanada, 183.25

6. Oliwer Magnusson, ÖFS Freestyle, 171.00

7. Jesper Tjäder, ÖFS, 152.75

17. Oscar Wester, Freestyleskidåkares Förening, 88.50

Damer

1. Tess Ledeux, Frankrike, 184.75

2. Julia Krass, USA, 173.75

3. Isabel Atkin, Storbritannien, 168.75

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.