Kolla in: Vinnaråken från världscuppremiären i halfpipe

Helgen som gick startade parkåkarnas världscup med halfpipetävlingar i Copper Mountain, USA. Hemmanationen dominerade stort, inte minst på herrsidan där David Wise vann. Bäst av tjejerna var Janina Kuzma från Nya Zeeland.

Tio killar och fem tjejer gjorde upp om vinterns första världscuppoäng i Copper Mountain i lördags, och hemmaåkarna hade presterat i stor stil i kvalet — hälften av åkarna i finalen kom från USA. På damsidan var det dock inte stjärnor och ränder överst på pallen, istället var det mångsysslaren Janina Kuzma (hon kör även Freeride World Tour) från Nya Zeeland som imponerade mest på domarna. Kuzma hade visat framfötterna redan i kvalet, där hon varit etta, och efter att ha stompat sin avslutande 720 passerade hon Devin Logan med fem poängs marginal och tog sin första världscupseger.

I herrarnas final visade kvalettan Torin Yater-Wallace direkt att han var segersugen med ett åk som bland annat innehöll en stor dubbel flatspin och en switchtia. Precis bakom honom jagade fransmannen Benoit Valentin, som laddade på en av tävlingens största dubbeltolvor med bluntgrab, men fick se sig slagen av Torin med 0,2 poängs marginal. Och Torin fick i sin tur se sig besegrad av killen som dominerat halfpipe något brutalt de senaste åren – David Wise.

Den regerande X Games- VM- och OS-vinnaren Wise stompade hela sitt åk med rotationer åt höger, vänster, switch och framlänges, varav tre dubbelcorkar, och fortsätter han vintern som han nu inlett den har han goda möjligheter att försvara de segrar han tog i fjol.

– Det kändes riktigt bra direkt från start, uppvärmningen gick bra och jag tror att mitt första åk blev mitt bästa eftersom jag fortfarande var i zon från uppvärmningen. Att tävla går lättare och lättare för varje år, tricken blir mer och mer muskelminne. Jag brukade vara en unge som körde för fullt och kanske kunde vinna om jag lyckades stå på benen men på senare tid har jag blivit en åkare som står alla åk, och det är jag stokad över, sa David Wise efteråt.

Tävlingen i Copper kördes med ett nytt format i finalen, med färre åkare i finalerna, men med tre finalåk istället för som tidigare två. Detta gjorde avtryck i resultatlistan där nästan alla lyckades sätta ner åk med höga poäng.

1. David Wise:

1. Janina Kuzma:

2. Torin Yater-Wallace

2. Devin Logan

3. Benoit Valentin

3. Ayana Onozuka

Resultat WC Halfpipe Copper Mountain

Herrar

1. David Wise, USA (92,40)
2. Torin Yater-Wallace, USA (91,00)
3. Benoit Valentin, FRA (90.80)
4. Alex Ferreira, USA (88,40)
5. Kevin Rolland, FRA (88,00)
6. Gus Kenworthy, USA (87,80)
7. Aaron Blunck, USA (85,40)
8. Byron Wells, NZL (84,20)
9. Taylor Seaton, USA (81,20)
10. Mike Riddle, CAN (51,20)

Damer

1. Janina Kuzma, NZL (88,00)
2. Devin Logan, USA (83,00)
3. Ayana Onozuka, JPN (77,20)
4. Annalisa Drew, USA (75,80)
5. Kimmy Sharp, USA (63,40)

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.