Lavinkunskap: Om olyckan är framme

Mårten Johansson jobbar på Åre Lavincenter och har nyss gett ut Lavinboken. Boken är skriven helt på svenska och innehåller bra fakta, illustrationer och bilder. Mårten ger här Freerides läsare en inblick i vad som väntar i boken.

Den här kunskapen hoppas jag att ni aldrig ska behöva använda men det är självklart att man som skidåkare måste veta vad man ska göra om det går riktigt fel.

Om du själv dras med
Om du själv åker med i lavinen så försök att åka ur, om inte det går så gör dig av med skidor och stavar (lättare sagt än gjort). Försök hålla dig på ytan, klamra dig fast vid träd, stenar och andra saker som lavinen rasar förbi. Har du möjlighet så försök att komma ut till lavinens kanter där käglan för det mesta inte är lika djup. Hamnar du under snön så kryp ihop till en boll för att minska riskerna att skadas och skydda munnen från snö.

Om någon annan dras med
Om någon annan blir begravd börjar en kamp mot klockan. Innan ni ens funderar på att rusa in och börja leta så måste ni kolla om det är säkert att åka in i käglan, riskera inte fler liv.

Därefter måste en ledare utses som bestämmer vem som gör vad. De här besluten ska inte vara en demokratisk omröstning utan görs på några sekunder. Ledaren bestämmer vem som börjar söka på vilket sätt och var söket ska börja. Det är bra om det går att fastställa ett troligt område där personen kan vara begravd, t.ex genom var han sågs senast. När ledaren fått igång söket så kan han/hon larma skidpatrull och fjällräddning med mobiltelefonen.Söket görs i tre delar:
•    Se, titta efter synliga kroppsdelar eller utrustning.
•    Lyssna, efter signaler med transceivers
•    Känn, använd sonderna och känn framför platser där en person skulle kunnat fastna, t.ex träd och stenar.

När ni sedan hittat var personen är begravd är inte arbetet klart för det. Nu börjar det riktigt jobbiga, att gräva. Ett bra samarbete där ni hjälper varandra att gräva nedåt och skyffla ut snön kan vara helt livsavgörande. Det är lika viktigt att ni övar på att gräva effektivt som att träna på att söka med transceiver.

Informationen ovan är bara grundläggande och mer information finns i
Mårten Johanssons Lavinboken som finns att köpa på Skimonkey.com
Klicka på bilden nedan för att komma till shopen.

Text: Mårten Johansson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.