Över 10 döda i laviner i alperna

Det råder just nu stor lavinfara i alperna och flera personer har redan omkommit. Mer snö är på ingående så vi kan inte vänta oss en minskning av risken för laviner.

Les 4 Vallées, Schweiz
Under torsdagen runt lunch utlöstes en lavin norr om toppen ”Les Mines” kring Vallon d’Arby. Fem friåkare lämnade Verbier och löste senare ut en lavin från en norrsida som var 50 meter bred och 100 meter lång. Fyra av de meddragna kunde ta sig ur för egen maskin men den femte, en 17-åring, blev begravd, skadad och fördes senare till Sionsjukhuset. Lavinfaran är mellan tre och fyra i hela Valaisregionen.

Queyras, Frankrike
6 döda, fyra män och två kvinnor från Frankrike, efter att ha dragits med i en lavin. Lavinen gick i området nära den italienska gränsen i lördags men på grund av besvärliga väderförhållanden och mörker hittades inte alla döda förrän på söndagen.

Vercors, Frankrike
En lavin tog livet av en 17-åring i franska Vercors. 15 unga personer var ute och åkte med tre äldre nr de löste ut lavinen. Tre personer blev överraskade och fångades av lavinen. 17-åring kunde återfinnas livlös efter två timmar med hjälp av hund. Ingen i gruppen hade transceiver, spade eller sond.

Nordkette (Innsbruck), Österrike
Två åkare drogs med i en lavin på Hafelekar som är en del av Nordkette vilket är ett skidområde strax ovanför Innsbruck. Den ena hittades snabbt då hans hand var synlig ovanför snön. Medan de lokaliserade den andra åkaren överrumplades de av en andra lavin. Sökningen kunde starta omedelbart efter den andra och alla klarade sig levande. Lavinen var en dryg kilometer lång och 350 meter bred. Den startade på en sydsluttning som var mellan 40-45 grader brant.

Kitzbühel, Österrike
I onsdags tog en lavin livet av en person i Kitzbühel. Strax under Hornköpfl utlöstes lavinen av två skidåkare. Båda skidåkarna drogs med i lavinen men bara den ena ådrog sig skador och flögs med helikopter till sjukhus men avled senare.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.