SKIDÅKARE RÄDDAD PÅ TRE METERS DJUP EFTER EN TIMME I LAVIN

Förra veckan räddades en person i Jaun, schweiz med hjälp av lavinhund och räddningssystemet RECCO. Detta efter en timme under tre meter snö.

Enligt Linus Buchs, insatsledare för räddningsoperationen och tidigare räddningschef i Jaun, befann sig tre skidåkare i ett brant off-pist-område när lavinen gick förra måndagen:
– En 22-årig man som kommer från regionen blev helt begravd i den 50 meter breda och 250 meter långa lavinen.

Lavinrisken var 3 av 5 på den europeiska lavinriskskalan och ingen av skidåkarna var utrustad med transceiver, spade eller sond.

Även lokala medier i Schweiz har rapporterat om olyckan, och den inträffade ovanför den lokala skidorten Jaun dorf nära bergsrestaurangen Buvette des Sattels.

Ett vittne till olyckan ringde direkt efter hjälp och en helikopter från REGA (schweiziska flygräddningen) kom med lavinhund och en RECCO-detektor.
–Lavinhunden markerade en zon efter tio minuter, men sonderingen kunde tyvärr inte bekräfta ett eventuellt offer. Räddningsteamet fick direkt en signal med RECCO-detektorn och kunde punktmarkera offrets position som sedan bekräftades med sond. Efter 40 minuters grävande återfanns mannen vid medvetande på 3,20 meters djup. Han hade då varit begravd i cirka en timme och tio minuter och transporterades direkt till sjukhus. Han mår bra idag, säger Linus Buchs.

Skidåkaren hade på sig en jacka från Arc’teryx med en inbyggd RECCO-reflektor. RECCO-reflektorer gör dig sökbar för organiserad räddningstjänst. De ersätter inte transceiver, spade och sond som möjliggör kamraträddning, förtydligar man i pressmeddelandet.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.