Nygammalt skidområde på gång utanför Trondheim

Gråkallen Skisenter i Bymarka en knapp mil väster om centrala Trondheim har de senaste åren kämpat för en ombyggnad och utbyggnad av skidområdet. Nu har den nya detaljplanen godkänts av kommunstyrelsen i Trondheim, och ett större skidområde på Gråkallen är nu mycket närmare verklighet. Tanken är att det stadsnära skidområdet bland annat ska locka mer folk till utförsåkningen. Bymarka är redan nu ett populärt friluftsområde även om möjligheterna för utförsåkning helt klart kan förbättras.

De befintliga backarna ska ersättas av fyra nya liftar och ett antal nya nedfarter varav åtminstone en kan bli en stollift, för att även möjliggöra cykling på sommarhalvåret.

Några hinder återstår – landshövdingen har kommit med några anmärkningar gällande miljö, och grannkommunen Klaebu, där skidområdet Vassfjellet ligger är inte direkt överförtjusta vid tanken på på konkurrens, men såvida inte Kommunal- och moderniseringsdepartementet sätter sig på tvären när ärendet tas upp där kan byggandet börja. Troligen sker detta under 2016.

Flera skidklubbar kommer tillsammans äga nya Gråkallen Vinterpark och finansieringen ska bland annat kommunen och privata sponsorer stå för.

Källa: Fri Flyt (extern länk) >>

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.