Så föddes snowboard: Shermans Snurfer

Det där med snowboard, det är någonting speciellt. Känslan av att surfa fram i puder och carva ned för berget blir helt enkelt optimal när du väljer att ha en bräda på fötterna. Låt oss glida tillbaka till 1960-talets USA för att berätta historien om hur Kaliforniens soliga och sköna surfkultur en krispig vinterdag på andra sidan landet inspirerade en pressad Pappa i Michigan att se en våg i snön och skapa embryot till snowboard. 

Snowboard har en annan feeling på något vänster. Det är stilrent och snyggt, avslappnat och kul. Idag är brädan en kär kompanjon till många vinterälskare även om dess explosionsartade globala segertåg på 1990-talet är förpassat till historieböckerna. Men hur började egentligen allting? Hur kommer det sig att somliga av oss står i sidled på en planka och manövrerar fram över snön?

Året var 1965 och The Beach Boys musik dundrade ut över världen. Musiken var influerad av ungdomskulturen i Kalifornien där vågsurf var en självklar aktivitet och deras låtar hamnade gång på gång högst upp på topplistorna. Bilden av en obekymrad syn på livet och ett oavbrutet strandparty slog världen med storm och helt plötsligt ville alla ha en bit av surfstylen.

”Samtidigt som världen hade vågfeber i mitten på 1960-talet så fortsatte skidåkningen som vanligt i snökretsarna.”

Samtidigt som världen hade vågfeber så fortsatte skidåkningen som vanligt i snökretsarna. Folk hade åkt skidor sedan mitten på 1800-talet och intresset för snösporten hade bara blivit större desto fler år som hade passerat. Men så hände det någonting som skulle förändra sporten för all framtid. Det hela började med en gravid fru, två högljudda barn och en make som desperat försökte lugna sin frus tålamod.

Namnet på den desperata maken var Sherman Poppen och han bodde tillsammans med sin familj i Muskegon, Michigan som ligger i nordöstra USA knappt 30 mill norr om Chicago på den stora sjön Lake Michigans östra strand. Hans gravida fru hade för länge sedan tappat tålamodet med deras två energiska döttrar och beordrade helt enkelt sin man att få ut barnen ur huset innan hon riskerade att bli spritt språngandes galen.

Soundtracket till Sherman Poppens ide, Beach Boys Surfin´USA från 1963

 

Poppen i sin tur fick ut barnen ur huset och tittade sig omkring på det snöbeklädda landskapet, sökandes efter en passande aktivitet. Det var en gnistrande vinterdag och hans ögon fastnade på en snötäckt kulle och det första han tänkte på var en våg. Självklart hade även han drabbats av vågfeber, tillsammans med resten av världens befolkning och även om han aldrig hade testat att surfa själv var han som så många andra på den tiden djupt fascinerad av sporten. 
Han mindes plötsligt sin ena dotter Wendys försök till att stå på en släde utför en backe och en idé föddes. Han tittade på kullen igen och tänkte: “Äh, varför inte?”. Han skruvade ihop två par utav barnens skidor, satte fast ett snöre i fronten som handtag och voilá! En surfbräda för snön var född. Poppen döpte sin uppfinning till “Snurfer” ett kombinerat ord för “snow” och “surfer”.

Men vad var egentligen Snurfern? Den kan beskrivas som en monoski utan vare sig bindingar eller stålkanter, precis som på skateboard eller en surfbräda, på vilken man åkte som en snowboard. Den var kortare och bredare än ett par skidor, enligt det patent som Sherman Poppen fick för sin idé 1966. Mitt på brädan fans ytor som var halkfria där fötterna placerades och i längst fram satt också ett snöre precis som på en släde.

Snurfen blev genast omåttligt populär bland grannskapets barn och bara sex månader senare sålde Poppen sin idé till Brunswick Manufacturing. De kommande tio åren producerades Snurfen som på räls och såldes i över en miljon exemplar genom diverse sport och leksaksbutiker. Det här blev startskottet för det vi kallar för snowboard idag, en briljant uppfinning som från början kom till för att vara en gravid fru till lags. (Ladies, kom ihåg att använda den här historien som argument till era respektive om ni blir gravida, vem vet, om de är er till lags kanske en superidé föds?)

Det finns självklart olika spekulationer om Sherman Poppen verkligen var den första pionjären inom sporten. Letar man omkring bland historier så finns det spår av en brädliknande uppfinning på ett flertal andra ställen, där det till exempel sägs att soldater under första världskriget stod i sidleds på fatstänger (från gamla träfat) och åkte ned för snötäckta kullar när de var stationerade i Europa. En nyligen upptäckt film visar även en välklädd herre vid namn Vern Wicklund åka sidleds på en snowboard-liknande släde ned för en kulle i Chicago år 1939. Självaste Jake Burton sägs ha hittat en bräda daterad från 20-talet på en loppis. Ja, spekulationerna är många som det vanligtvis är när det kommer till uppfinningar, men en sak som är säker är att det var Sheman Poppens Snurfer som introducerade aktiviteten till allmänheten genom dess breda kommersiella genomslag.

En person som fick influenser från Snurfen och som har bidragit till den sporten vi idag har kär är Dimitrije Milovich, grundaren av Winterstick. Winterstick var det första, moderna snowboard-märket. Dimitrije sägs ha börjat med snowboarding efter att ha åkt ned för en backe på en bricka från en kafeteria. Innovativt, absolut, men hans inspiration kom från Snurfen, dock såg han till att utveckla den ytterligare. År 1972 skapade en bräda med svalstjärt som var inspirerad av en surfbrädas form och döpte den till “Winterstick”. Två år senare producerade han och sålde sina snowboards från sitt egna garage, ytterligare två år senare skapade han sitt företag och började sälja brädor som smör i solsken. Ett utav hans kändaste citat är:
“Snowboarding should raise your adrenalin and build your personality, not make you into a fashion statement.”

Jake Burton, snowboardens fader som nyligen gick bort, hittade även han en stor inspiration i Snurfen. På den tiden sågs uppfinningen mer som en leksak men Jake såg potential till att utveckla den till någonting större. Ungefär samtidigt som Dimitrije började han modifiera Snurfen, experimentera med diverse prototyper och marknadsförde det hela med “surfing on snow is one of the most thrilling sensations winter has to offer”. En revolutionerande sak han gjorde var att han satte dit bindningar på brädan för att säkra sina fötter och få bättre kontroll. Burton Boards kom till och inte nog med att Jake så småningom introducerade en helt ny sport till världen så spred han även känslan med den tillhörande livsstilen. Det skulle vara frihet, glädje och passion, allt för upplevelsen i snön. Burton Snowboards är än idag världens största snowboard-märke.

En tredje person som har bidragit till det utseendet snowboards har idag är Chris Sanders för Avalanche Snowboards. Han, tillsammans med två kollegor, introducerade år 1982 en modernare variant av bindning, satte dit skarpa stålkanter på brädorna och tog bort en fena som tidigare var placerad under brädan för att kunna styra den i puder. Han uppfann inte hjulet, men däremot kollade han på efterfrågan, jämförde snowboarden med skidor och applicerade sedan nya egenskaper på brädan. Och jäklar vad bra det blev!

Gemensamt för de tre personerna Jake Burton, Chris Sanders och Dimitrije Milovich är att de alla minns Snurfen som sitt första åkdon för snö. En leksak som inspirerade och tillslut blev till en helt egen sport, som idag underhåller mängder av människor världen över. I början av 80-talet kom även snowboarden till Europa där fransmännen gick i täten för att sprida sporten. Regis Rolland från Frankrike körde på en bräda med svalstjärt och skrev snabbt in sig i historien genom karaktären “good guy snowboarder” i kultfilmerna Apocalypse Snow, I, II och III.

Apocalypse Snow 1 från 1983, den goda snowboard Regis Rolland gör explosionsartad entré vid 2 min och 41 sekunder, men missa inte introt där de onda, patrullerande monoskiåkarna introduceras…

 

Jämfört med skidor är snowboard fortfarande en nyfödd sport men som verkligen utmärker sig med sin lekfullhet och style. Så när du knäpper på dig din bräda nästa gång eller ser någon swisha förbi dig i backen kan du tänka på att det hela började med två energiska döttrar, en gravid fru och en lätt desperat make. Allt därefter är som sagt historia.

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.