Världstouren vintern 2018: Svenska åkarnas reaktioner

Vad tycker Carl Regnér, Reine Barkered, Kristofer Turdell och Christoffer Granbom om världstourens stopp 2018? Är de besvikna på att Chamonix och Alaska är strukna? Hur är peppen på att  friåkningstävla i Kanada och Japan? Vi kollade av de svenskarnas reaktioner.

Som vi har berättat tidigare på Freeride är de olika platserna för Freeride World Tour 2018 nu officiella. Touren börjar i japanska Hakuba på ön Honshu, vidare till Kicking Horse i British Columbia i Kanada, sedan tar sig åkarna över Atlanten till Europa för de tre sista stoppen i Andorra, Fieberbrunn och slutligen finalen i Verbier.

Carl Regnér
– gör sin första säsong på Freeride World Tour efter två fina vintrar på kvaltouren.

Hur känns det att som debut på FWT åka tillbaka till Hakuba där du körde FWQ förra vintern?
– Med tanke på hur det gick (jag tappade skidan av oklar anledning direkt efter startgaten) och att vi skandinaver inte är kända för att vara proffs i puder är det såklart lite nervigt. Man vill ju leverera! Men jag ser fram emot att snorkla i bottenlöst puder några dagar innan tävlingen.

Hur var FWQ-tävlingen förresten, bra organisering?
– Det var kassa (det vill säga att det snöade 50 cm om dagen) väderförhållande och svåra förutsättningar för att genomföra tävlingen men organisationen skötte det snyggt med ständiga uppdateringar om läget och jobbade väldigt flexibelt för att kunna genomföra tävlingen.

Alaska är struket i år, hur känner du inför det?
– Det är såklart lite trist, Alaska har ju alltid varit en dröm som skidåkare att få uppleva. Men jag får åka till Kicking Horse i Canada istället, det är ju dumt att klaga.

Är det något av tävlingsfacen som du har kört?
– Nope, rookie as f*ck.

Vilket stop ser du fram emot mest och varför?
– Verbier! För står jag på startgaten där har jag kvalat vidare till nästa år och tar jag mig ner vet jag att det väntar en rejäl afterski.

När begår du snödebut och var?
– Inom några veckor, det lutar mot glaciäråkning i Stubai. Har hört att dom har en fin windlip precis utanför pisten, bra pister och en bra park. Perfekt för att komma igång!

Reine Barkered
– gör sin tionde säsong i vinter, vann hela touren 2012 och kom nu senast tvåa 2017.

Hur känns allt inför vintern?
– Jo men helt OK, sugen på att komma igång på snö snart, men först måste jag få till att åka till solen någonstans eftersom vi inte sett den i sommar….

På Instagram verkar Åre fint på sommaren med cykling och allt, men är det bara på låtsas alltså? Vad hade ni för temperatur egentligen?
–Åre är ännu bättre på sommaren, just den här sommaren har dock varit väldigt sval med bara en handfull dagar över 20 grader vilket är ovanligt. Men det är bra sporttemperatur så cyklingen har varit fin fin. Det är på riktigt 🙂

Ja, hur går det med din fotskada: Var i rehabiliteringen en är du?
– Jag fick förargligt nog något som kallas ”snowboarders fracture”. Ganska lång läketid, men det har gått bra och är i slutskedet på rehaben nu, handlar mest om att det ligger lite kvardröjande smärta och att jag är lite svag i foten. Men allt är läkt i alla fall.


Hur har du lagt upp försäsongsträningen?

– Mycket cykel och gym, blev lite annorlunda upplägg i och med min fotskada men träningen har gått bra tros allt.

Alaska är struket i år, hur känner du inför det?
– Lite kluven, å en sidan så är det ett sjukt coolt åk, men å andra sidan så är det väldigt bökigt att åka dit. Det blir mycket väntan och lite skidåkning. I stort så tycker jag nog att det är lite skönt att vi inte åker dit.

Vad tror du om Hakuba som tävlingsstop? Och visste du om det redan förra vinter, eftersom du var där?
– Ja, jag visste att de kollade det som alternativ, vi var där för att ”prova” på stoppet lite. Jag tror att det kan bli riktigt bra om vädret tillåter oss att använda ”A” alternativet som tävlingsface, det ser riktigt kul ut. Sen så tror jag att det kommer att bli sjukt kul för alla åkarna att inviga säsongen där, många down days med mycket puder, sushi, kaffe på burk och häng. Ser fram emot det.

Vilket är A-alternativet i Hakuba? Är det i de högalpina delarna ovanför skidorten Happo-One?
– Yes det stämmer, en kort hike ovanför skidorten. Den FWQ-tävlingen som kördes i Hakuba förra vintern gick nära Happo-One, men rent tekniskt inte i någon skidor.

Apropå Asien: Vad är FWT:s planer på tävling i Kina? Var det bara ett sätt för att få tre bra videoepisoder eller finns det seriösa ambitioner?
– Ambitionerna är seriösa, men det är svårt att hitta ett tävlingsberg i Kina.

Till Nordamerika då: Har du varit i Kicking Horse och åkt tidigare?
– Nej, det har jag inte, dock är det en av de där orterna jag alltid velat pröva.

Vilket stop ser du fram emot mest och varför?
– Japan så klart men sen Verbier, alltid kul att köra där!

När begår du snödebut och var?
– Tror att jag ska ta mig till någon glaciär i Alperna i oktober för att testa foten i tid.

Vilka skidor kommer du att tävla på i vinter? Kör du samma på alla tävlingar?
– Troligtvis Dynastar pro rider på de flesta tävlingar, men Dynastar Legend factory 117 när det blir djupsnö. Längmässigt kör jag 192 centimeter på pro rider och 190 centimeter på legend.

Kristofer Turdell
– gör sin tredje vinter på touren efter att som rookie kommit fyra och i vintras trea totalt.

Hur känns allt inför vintern?
– Allt bra, jag vann just över Olle Regnér i tennis så han bjöd på lunch, gott!

Hur har du lagt upp försäsongsträningen?
– Har haft en skön sommar med cykling, löpning och slackline. Tänkte fortsätta med det under försäsongen och provade att hoppa studsmatta här om dagen, bra träning.

Alaska är struket i år, hur känner du inför det?
– Skulle såklart gärna åka tillbaka till Alaska, men det är kanske lite för avancerat med logistiken för att arrangera en tävling där. Förhoppningsvis lyckas jag hitta någon annan anledning att åka tillbaka för.

Vad tror du om japanska Hakuba som tävlingsstopp?
– Japan är riktigt najs. Förra året var första gången jag var där, men antingen hade vi bara tur eller snöar det alltid tre meter per vecka där? Jag hade åkt tillbaka även om det inte var tävling så det passar ju bra.

Har du varit i Kicking Horse och åkt tidigare?
– Kicking horse vet jag ingenting om så får väl försöka få tag i en pistkarta. Ser hur som helst fram emot att åka dit och upptäcka något nytt! Ska bli kul att träffa alla på touren och köra skidor snart igen.

Vilket stop ser du fram emot mest och varför?
– Alla stopp har något jag ser fram emot. Lössnö och sushi i Japan, wienerschnitzel i Österrike, kul med något nytt i Kanada, gängåkning och bra häng i Andorra, Bec des Rosses i Verbier.

När begår du snödebut och var?
– Planen är att testa pjäxorna igen i oktober, lutar mot någon glaciär nere i Europa.

Vilka skidor kommer du att tävla på i vinter? Kör du samma modell & längd på alla tävlingar?
– Om jag hittar en skidmodell som jag gillar brukar jag köra den så mycket som möjligt för att lära mig åka den så bra jag kan. Har inte riktigt gjort klart med vilka skidor det blir i vinter, men har kört Black Crows modell Anima de senaste tre åren, testat Nocta och Atris. Turar gör jag helst med Corvus freebird. Har testat några olika längder men fastnat vid 188 centimeter.

Christoffer Granbom
–gör sitt tredje år på världstouren, slutade femma förra vintern och åtta under debutvintern.

Hur känns allt inför vintern?
– Det känns fint! Kroppen har repat sig från vinterns skavanker och riktigt pepp på nya kalendern.

På sociala medier har du stått på bräda i vatten, var har du varit och surfat någonstans?
– Ja,  det har blivit några turer till Frankrike och spenderade juli i Nicaragua, sen blir det Sri Lanka i höst. Försäsongsträningen består än så länge av en löprunda som jag blev medtvingad på. Men jag försöker surfa, skejta, cykla så mycket som möjligt, men det gör jag för att det är så roligt. Men det är väl dags att börja pumpa igång kycklingbenen så man är redo att hoppa lite större stenbumlingar vinter.

Vilken brädsport är du bäst på (om vi tar bort snowboard då)?
– Skulle ju vilja säga surf för det lägger jag mest tid på nuförtiden, men minst dålig är nog mer passande att säga:)

Försäsongsträningen består än så länge av en löprunda som jag blev medtvingad på.

Men till det frusna vattnet: Alaska är struket i år, hur känner du inför det?
– Lite blandat, Förra året var en stor besvikelse. Alaska står väl på de flesta bräd- och skidåkares bucketlist så jag var jäkligt pepp på att få åka, framför allt eftersom jag missade att kvala med minsta möjliga marginal året innan. Men kroppen var inte i form efter de skador jag hade brottats med under vintern, jag hade inte åkt på tre veckor och instabila förhållanden gjorde att vi inte kunde åka någonting innan tävling. Så min första AK linje (och enda) blev på tävling och det gick som det gick, åt skogen! Så det var en väldigt lång resa för ett åk. Och det finns inte så mycket att göra i Haines på downdays så tror vi kommer få det bättre med de nya stoppen. Men självklart vill man ha revansch!

Vad tror du om Kanada och Japan som tävlingsplatser?
– Tror det blir grymt! Kommer nog passa oss brädåkare bra med lite mer lekfull terräng.

Vilket stop ser du fram emot mest och varför?
– Japan, var och kikade på tävlingsfacet i vintras och det ser riktigt grymt ut. Puder, sushi och sake är ju inte helt fel när man väntar på en väderlucka heller!

Hoppas du eller hoppas du att Travis Rice kommer och tävlar i Hakuba igen?
– Ja absolut, sjukt roligt att få tävla mot en av världens bästa!

Hade Travis Rice haft något att säga till om på de andra stoppen? Hur bra är han enligt dig?
– Ja det skulle nog vara svårt att stoppa honom om han står på benen på ställen som Japan och Kanada, där han kan slänga sina trick. Det vore väldigt intressant att se vad han skulle hitta på om vi får se honom på Bec de Rosses.

När begår du snödebut och var?
– Det blir nog lite glaciäråkning i Schweiz i höst men den ”riktiga” debuten blir nog i Verbier i december som vanligt.

HUR ska du kunna stoppa Sammy Luebke? Karln verkar med sina åk förra vintern vara oslagbara förutom när du står på benen då…
– Ja det är ju omänskligt hur stabil han har varit. Inte en krasch på två säsonger, men de gånger jag stått på benen har jag slagit honom. Så jag hoppas på upprepa det några fler gånger i vinter!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer