30 bilder från en midsommarnattsdröm i Riksgränsen

Rapport från midsommarhelgen i Riksgränsen 2020, berättad i fyra stycken och 30 bilder. En solig, slaskig, lätt grekiskt historia som får oss att drömma om allt från nästa vinters första torra, kallsnö till de sista slaskiga svängarna framåt försommaren, och allt däremellan. 

Efter en ovanligt lång och stormig vinter, både virus- och vädermässigt, mötte Riksgränsen våren med ett av det mäktigaste snödjupen orten upplevt på länge. Lagom till att snön börjat slaska till sig ordentligt var det dock redan stängningsdags för anläggningen den 24 maj. Snöpligt för många slaskdyrkare, men en fin anledning att boka in midsommarhelgen på snö.

Daglig 15-20 gradig hetta och tropiskt laddad sol på perfekt vårslask satte standard för hur var och varannan människa såg ut att må hela den här helgen. Barn och vuxna i shorts, bar über och linnen sågs sladda åttor kring varandra med charmigt rödbrända ansikten, och de stenhällar som kommit fram mitt i anläggningen har mest liknat något grekiskt badparadis – med halvnakna utfläkta människor mulandes medhavd sill och potatis mellan åken.

För att alla skulle få ha något att klaga på så slutade snöpligt nog övre stolsliften att fungera lagom till midsommaraftons hypade midnattsåkning. Efter en timma öppnade man åtminstone nedre liften, då hade många tappra redan gått upp för att komma till toppen och den åtråvärda midnattssolens epicentrum. Rykten säger att ett våldsamt sabotage resulterat i elfelet, vilket man fick till rätta på först till söndagen. Vad vi vet med säkerhet är i varje fall att Riksgränsen inte har haft vidare flyt med sina liftar de senaste åren. (Kämpa Gränsen!)

För att inte behöva sluta i dålig ton så ska jag erkänna att det här är en midsommar som var bland det roligaste jag varit med om i snösammhang, och en resa jag kan rekommendera alla att testa någon gång i livet. Med handen på hjärtat är jag också beredd att satsa en mindre summa sparkapital på att de flesta som var där håller med mig.

Text: Erik Nylander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.