På plats i norr: ”Det blir en lång och djup säsong i Riksgränsen”

Stridsyxan i högsta högg, Riksgränsen viker sig inte för nått. Världskrig, stormar, oväder och Codvid-19 är inget som får skidorten att stänga. Freeride kör nyhetsrapportering från en av de få orterna i världen som fortfarande erbjuder liftburen skidåkning – och det i världsklass.

Under tiden Kina svetsade igen dörrar för att stänga folk inne för den pandemi som drabbat världen hårt senaste månaderna, så snöade Riksgränsens gäster in. Nytt snörekord, som högst mättes det upp till att vara strax under 6 meter snö (5,99m), en helt sinnessjuk mängd snö för att vara i Sverige.

Den senaste tidens varma väder har dock fått snön att sjunka ihop en aning, men ännu är tussilagon långt ifrån att visa sin närvaro. Prognosen säger att mer snö är på ingång, det blir en lång och djup vinter i norr.

Vägen upp till Niekhu kantas av nästan 3 meter snö och snöslungor av modell ”större” körs fortfarande frekvent. Har du haft arbetstitel som snöskottare, har du haft och har fortfarande en hel del jobb kvar innan sommaren och behöver inte oroa dig för att vara otränad inför beach 2020.

Mycket snö betyder att det har varit glest mellan de soliga dagarna och du som varit i Riksgränsen vet att det är ett fjäll som ej gör sig bäst i flatljus. Men flera av de klassiska åken är helt släta på grund utav snö mängden, vilket underlättar när sikten sviktar. Det Riksgränsen som ibland kan vara förrädiskt med alla sina drivor och drop ser inte sig likt ut, klassiska droppen så som Gruvan, Sheriffen, Kvalklippan och Ögat som flitigt åks under NM är ett minne blått.

Solskensåkare och risktagare som gillar luft under skidorna och att åka darrande nära sin högst förmåga, håll er hemma detta år, det är nog både bäst för er och för sjukvården. Men folk som gillar långa härliga åk och njuta av svenska fjällen på riktigt, Riksgränsen har återigen öppnat för bokningar.

Det är glest mellan de ”fina” dagarna, lika så i liftköerna, hotell lobbyn och på parkeringen. Vilket är några av de anledningar som gjort att de öppnat upp för nya bokningar.

Men Freerides norrländska nyhetsreporter har lyckats att pricka in ett par soliga dagar. Undertecknad och några andra norrländska locals snackade om att det här är femte dagen med sol i år och efter två helt fantastiska åk på ett orört Nordals njuter vi av en öl i solen på klassiskt Gränsen vis. Länge leve Riksgränsen.

Med de få fina dagar som prognosen innehåller gäller det att ta vara på de solglimtarna man får. Fina dagar blir till långa dagar, det är sen gammalt och Vassitjåkka är den perfekt turen att avrunda en bra dag i resorten på. Ja, det vill säga om du har krut kvar i benen för de lite
drygt 800 höjdmeter som krävs för att ta sig upp.

Vi åker framsidan på Vassi, ingången till åket som ibland är nervkittlande och smalt är det detta år väl igenfyllt. Resten av åket är stort, öppet och tillåter stora svepande svängar. I vanlig Riksgränsen anda är vyn svårslagen under solnedgångens rosa ljus, det är början på våren och solen går ner 21:27. Vi kommer ner till tågstationen och dricker te in i natten, för direkt mörkt blir det nu aldrig.

Under rådande omständigheter i världen känns det som en dröm att vara här, men det gör det i och för sig alltid. Att Riksgränsen får en lång säsong i år råder än så länge inga som helst tvivel om, funderingarna går snarare till om NM 2020 blir av eller ej och i så fall vart långflyget på kvalfacet Sadeln är? Det återstår att se.

Text: William Larsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.