Samuel Ålander står för årets bästa säsongsfilm

Samuel Ålander står tillsvidare för årets mest imponerande säsongsfilm och bjuder på åtta minuter högkvalitativ skid-underhållning som i det närmsta tänjer på fysikens lagar. Detta är parkåkning när det är som bäst!

Detta måste ses. Samuel Ålander har precis släppt en sammanfattning av säsongen 2019/2020 och det är med öppen mun som redaktionen beundrar detta fagra skådespel. En åtta minuter lång kavalkad av skruvad parkåkning som är lika unik som imponerande.

Samuel har en trickpåse som är fylld till bredden med spännande innovationer. Vi får exempelvis se en skräckinjagande trippel frontflip, en switch dubbel frontflip superman (ingen trodde väl ens det var fysiskt möjligt?) och vi får även bevittna det klassiska high-diving hoppet Barani-Salto på snö.

Denna vilda akrobat befinner sig i skrivande stund på glaciären i Les 2 Alpes i Frankrike och vi har via en något knastrig telefonförbindelse fått en pratsund med Samuel:

Tjena Samuel! Hur är läget med dig?
– Det är bra! Solen i skiner och jag är uppe på glaciären och åker skidor.

Låter inte helt fel. Hur har mottagandet på din säsongsedit varit?
– Bra! Jag hade skidfilmspremiär på en bar här i Les 2 Alpes tidigare i veckan, alla var jätteglada och det kändes mäktigt att få visa upp filmen på det sättet. 

Det har ju varit en speciell säsong på många sätt, berätta lite om hur din vinter har varit?
– Det har varit min bästa säsong någonsin, trots att det var dåligt med snö och allt som coronapandemin ställt till med. Jag lyckades verkligen peppa mig själv till att utvecklas i hoppen, och inte bara på rails som tidigare. Det har rullat på nonstop kan jag nog säga, och helt utan skador dessutom. Jag har jobbar på Mountain Lodge i Stöten hela vintern och har åkt skidor på alla ledig tid.

Grymt! Du har verkligen en unik stil, vart hittar du din inspiration?
– Jag tycker om att sticka ut och har alltid gillat åkare som kör stort och landar tungt. Sedan har jag hållit på en del med gymnastik och tagit en del trick därifrån ut till snön, det är inte så vanligt… men jag går igång på när det blir lite konstigt.

Om du måste välja ett trick i filmen som du mest nöjd med, vilket blir det då?
– Oj, jag är nöjd med det mesta. Men det får nog bli switch dubbel frontflip superman i så fall (7.20 in i filmen), jag tror jag är den andra i världen som gjort den. Men även dubbel cork 1620 står rätt högt i kurs för mig.

Helt otroligt imponerande! Men hur ser planerna för framtiden ut nu då?
– Jag hänger kvar i Les 2 Alpes några dagar till, sen får jag se. Det är ju lite speciella tider. Till vintern är tanken att jobba i Stöten igen och åka så mycket skidor som möjligt, förhoppningen är att få till någon vecka i alperna också.

Har du några konkreta mål?
– Nej faktiskt inte… jag vill bara ha så kul som möjligt och bli så bra som möjligt sett till mig själv. Jag har inte tävlat något i vinter men tänkte kanske ställa upp i någon Big Air tävling till kommande vinter, mest som en rolig grej.

Det låter som en sund inställning till skidåkning. Är det något mer du vill tillägga innan du återgår till glaciären i Les 2 Alpes?
– Big up till freeride.se! Det var från den här sidan jag fick inspiration från början och ni har verkligen varit och är fortfarande en stor inspirationskälla inom den svenska skidscenen.

Så häll nu upp kaffet och avsätt några minuter till att avnjuta parkåkning när det är som bäst.

Samuel Ålander – 2019/2020

 

Samuel Ålander

Ålder: 24
Bakgrund: Uppväxt i Gunnarskog utanför Arvika och gick freeskigymnasiet i Malung. Har därefter spenderat vintrarna i Kläppen och Stöten och kombinerat jobb med skidåkning.
Aktuell med: Årets mest imponerande säsongsfilm från vintern 2019/2020. Befinner sig just nu i Les 2 Alpes i Frankrike och samlar material för kommande videomaterial.

  • Fler filmer från Samuel Ålander finns på hans videokanal på freeride.
Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera