Se Jesper Tjäders skruvade svampfeature på The Nines

En svamp i en park designad av Jesper Tjäder hur är det ens möjligt att kläcka ideér likt denna? Har Jesper själv ätit svampar eller vad är det frågan om? The Nines i Crans-Montana är i full gång och levererar (förutom Tjäders egna snösvamp) en symmetrisk park som ger gåshud.

Det är åter igen dags för alla parkåkares favoritevent; The Nines. Arrangemanget har tidigare gått under namnet Audi Nines och Nine Knights, men konceptet är fortfarande detsamma  man låter bygga en helt sinnessjuk park i Crans-Montana, Schweiz och skickar dit världens bästa parkåkare i några dagar för att sedan låta utfallet gå viralt på sociala medier.

Den som tidigare följt detta event vet att det är en fröjd bara att kolla på parken som tas fram speciellt för tillfället. Knivskarp snökonst som ger garanterad gåshud på alla som har någon form av grafisk eller symmetrisk ådra.

Årets upplaga är inget undantag även om arrangörerna anser att parken i år är mer organiskt och naturligt konstruerad som ett följetåg på det faktum att endast naturlig snö används till The Nines.

I vanlig ordning finns ett gigantiskt hopp som i år mäter 24 meter från kick till sweet spot som dessutom omges av två bowl-liknande kickar från vardera sida. Längst ned i denna specialbyggda park finns en sju meter djup trattliknande kreation som avslutas med en tunnel som enda utväg.

Denna feature går under namnet ”The Swatch Downward Spiral” och för på något vis tankarna till Skara Sommarland snarare än en snowpark i Crans-Montana.

Svampen ”The Sphere”

Mitt i banan stoltserar Jesper Tjäders egna feature ”The Sphere” som är en svampliknande multifeature som går att angripa på alla tänkbara (och otänkbara) sätt.

Svampen går att flyga över då den cirkelformade böjen som omger svampen går att använda både som kick och landning. Det går också att åka in i svampen genom en av alla tunnlar som integrerats i detta imponerande bygge. På så vis går det att använda själva svampen som en quarterpipe där landningen sker i kicken. Snurrigt värre och det går säkerligen att att trixa sig genom ”The Sphere” på flera sätt än ovan nämnt.
– Jag var nervös innan, men The Sphere var väldigt rolig och skön att köra på. Den är är helt unik, jag har aldrig sett något liknande och det är väldigt coolt, förklarar brädåkaren Mia Brookes från Storbritannien som är en av alla åkare på plats i Crans-Montana denna vecka.

Detta spektakel pågår under denna vecka och det ska bli spännande att se vilka akrobatiska hjältedåd som utförs i denna unika park i Crans-Montana.

Video: se parken i sin helhet

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.