Tromsø

Skidorter i Norge
Liftar (3/4)
Nedfarter (4/5)
Snödjup
525 m
65 m
80 cm
70 cm
Tromsø är en stad i norra Norge som inte är en skidort i vanlig bemärkelse. Det finns förvisso ett mindre skidområde med några släpliftar och tillhörande pister beläget knappa milen från själva staden, men det är inte det som satt Tromsø på skidkartan. Till Tromsø åker skidåkare från hela världen för att tura upp på de närliggande fjällen, turmöjligheterna är näst intill oändliga.

De mest kända resmålen kring Tromsø är förmodligen Lyngen och Senja, som båda ligger några timmar med bil från själva staden. Det finns dock åkning betydligt närmare, det räcker med att titta på bilder tagna från staden för att förstå att det inte kräver någon pilgrimsfärd för att få tillgång till turer i världsklass. Det är ett område som verkligen passar alla tur-entusiaster, familjekära “fikaturare” som hårdnackade alpinister. Lägg också till utsikterna som är ett resultat av att hela området ligger intill Atlanten och är fullproppat med fjordar så är det inte svårt att förstå varför Tromsø är ett område som turentusiaster från hela världen längtar efter att få besöka.

Snöprognos

 • Tisdag

  1,3 cm snö
  Halvklart
  -0°
  6 m/s
 • Onsdag

  2,3 cm snö
  Molnigt
  -2°
  4 m/s
 • Torsdag

  2,4 cm snö
  Lätt regn

  10 m/s
Vad tycker du om Tromsø?
5
4
3
2
1
simon1234
2009-09-14
här var jag i påskas detta år, backen var enligt mig inte ens godkänd att vara öppen då folk hade en vecka tidigare dött i lavinras i en av backarna. På toppen får man vara försiktig med snowboarden då stenarna sticker upp här och där. Sedan finns det stora isfläckar här och där hela vägen ner, skitjobbigt när man måste bromsa så går det inte något vidare.

bjnbir97
2006-06-17
Planera toppturen i Tromsö (och övriga Norge) redan hemma vid datorn. Välj potentiella toppar, se vädret, kolla om det finns fjällhytter i närheten etc.

Här finner du fjällkartor över hela Norge:
Norgesglasset - Statens kartverk
(http://ngis2.statkart.no/norgesglasset/default.html)

Här ser du vilka fjällhyttor du kan bo på:
DNT:s Turplanläggare
(http://ngis2.statkart.no/norgesglasset/default.html)

Meteorologisk Institutt:
Ger oftast prognoser som stämmer
(http://www.met.no)

NVE og Meteorologisk Institutt
Kan vara smart att titta på en aktuell snökarta också...
(http://snokart.nve.no/)

NGI-Snöskred.no
Informativ sida om laviner i Norge
(http://www.snoskred.no/)

Bjørklids fergerederi:
Sköter färjetrafiken mellan Tromsö och Lyngen.
(http://www.bjorklid.no)

Midnightsun Mountainguides:
För de som vill bli vägledda till Tromsöregionens pärlor...
(http://www.msmg.org)

Turistbyrån i Tromsö:
Kolla boende, klimat etc.
(http://www.destinasjontromso.no)

Fjällsportgruppen i Tromsö:
Här finns stans samlade kunnskap om toppturer....(http://www.fjellsportgruppa.com)

Resa till Tromsö:
Går att flyga billigt från Oslo
(http://www.norwegian.no)

Eller via tåg till Narvik
(http://www.connex.se)
Och buss Narvik-Tromsö
(http://www.nbe.no/)

Friflyt
Norsk mötesplats på webben
(http://www.friflyt.no)

//BJÖRN

Björn Biller
Björn Biller (Gäst)
2005-09-07
Jag bor i Tromsø, men ska førsøka att ge en objektiv bild.

Tromsö är bäst för lämpat för toppturer, slalombacken gör inte att folk reser till Tromsö. Med Tromsö som bas för toppturer i en vecka når du otroligt varierad skidåkning. På senvåren och sommaren går det att kombinera med paddling och klättring. Tromsö er en stor stad med norska mått mätt (67000 inv.)

Positivt: Närhet (15min i från stan med bil kan du stå på fjället), effektiva höjdmeter (sällan långa skidturer innan klättringen upp börjar), varierad skidåkning (brant, flakt, fjordar, öar, fastlandet, olika snöförhållanden), after-skin är grym (Norges pubtätaste stad), torr snö långt ut i maj, solljuset (april å framåt), trevliga människor, annorlunda (skida från fjäll till hav), mild vinter (sällan kallare än -5 pga Golfströmmen), bra kommunikationer (buss å flyg), lång säsong och mkt snö (medelsnödjupet i Tromsö stad är 100cm den 1 april), övrigt (när vintern är slut finns paddling och klättring).

Negativt: Det är mkt väder i Tromsö (sol, regn, storm, klarblå himmel: närheten till Atlanten ger ett ostabilt klimat), långt bort (om man ska resa hit), dyrt (mat, boende, bensin etc.), mörkertid (slutet av nov till slutet av jan), liten slalombacke.

Jag delger mina favorittoppar via "Tips och Offpistrepor".

God tur!

Mest populära foto

Åkare: Foto: Tor-Edgar Ripman

Pistkarta

Pistkarta Tromsø

Närliggande skidorter