När världen stänger dansar norrmännen på fjället

Skribenten har tidigare propsat för att fler borde flytta till fjälls och fördelarna blir extra tydliga i de här märkliga tiderna med stängda gränser och reseförbud. Det enda som gäller är att fortsätta med sin vardag, men vardag i Tromsø innebär något helt annat än i södra Sverige.

Vardagen som boende bland fjäll är helt enkelt lite bättre. Med några decimeter nysnö i Tromsø centrum såhär i mitten av maj, Kattfjordeidet på Kvaløya 20 minuter bort med bil och solsken utlovat under kvällen är det inte snack om någon annan AW än skidåkning.

Att norsk kontorstid dessutom bara sträcker sig till kl 16 är en välkommen bonus som ger lite extra tid med snö under fötterna.

En vanlig och lätt eftermiddagstur är Steinskartinden, en tydlig och flack väg upp ger massor med nordvända åkalternativ i olika varianter beroende på vad som önskas. Klippor ”runt” själva uppgången gör det dessutom till ett utmärkt fjäll att få upp på även när sikten inte är optimal. I och med aspekten går det också ofta få fina åk med kallsnö långt in i maj! Det är dock ett populärt fjäll, så för att få first tracks gäller det att vara på hugget.

Andra dagar, när sikten och snön är stabilare, går det att sikta på intressantare projekt efter arbetsdagens slut. Det går till exempel utmärkt att ta sig upp på Djeveltanna, ett spektakulärt fjäll som oftast kräver några kliv med stegjärn och kanske något hack med isyxa för att komma upp på, beroende på snöförhållandena. Vill en komplettera med ett lika spektakulärt åk efter att ha kommit upp till toppen går det att åka ner i en ränna på fjällets västsida. AW som passar skidåkaren som handsken, minst sagt.

Kvaløya är dessutom pepprat med alternativ, lägg på 10 minuter körtid och antalet åk dubbleras. När det till sist känns uttjatat är det bara vända åt andra hållet och ta bron till fastlandet istället. Själv föredrar jag att spara långturerna i Lyngen till helgerna, men det finns en och annan entusiast som drar dit på vardagar också. Det förutsätter dock jobb med flextid.

Text: Oscar Frick
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.