Sveriges största åk: nära 1600 fallhöjdsmeter

Är du sugen på att åka Sveriges största åk? Det borde du vara! Från toppen har du milsvidd utsikt över vilda och vackra Sarek. Samtidigt väntar 1592 höjdmeter med skidåkning nedanför dig. Eller vänta: Kanske är det bara 1562 höjdmeter? Eller nåt däremellan…. Du måste ha koll på vattenreservoarerna för att veta. Vi tog turen till Ahkkamassivets drottning – Stortoppen.

Sveriges största offpiståk sett till fallhöjd. Känner du att detta är något för dig så sätter du dig på ett tåg till Gällivare. Inte långt från din tågvagn väntar direktbussen som tar dig vidare från Gällivare till Ritsem på knappa fyra timmar. Det är en vacker resa genom djupa skogar med några stopp för att lämna av dagens post.

Väl framme i det lilla samhället Ritsem kommer du garanterat att blicka söderut. Och imponeras du inte av vyn så är du riktigt svår att tillfredsställa. Där tornar nämligen det isolerade och mäktiga Ahkkamassivet upp sig. Eller snarare kanske. Området kring Ahkka är känt för hårt väder med dålig sikt.

Ahkkamassivet består av ett dussintals toppar, från 1600 meter över havet upp till över 2000 meter. Drottningen av Ahkkamassivet är Stortoppen. Det är Sveriges femte högsta berg med sina 2015 meter över havet. Det är ditt mål för denna resa. Men se till att stanna några extra dagar för de andra topparna i massivet bjuder på riktigt fin och intressant skidåkning.

”Ahkkamassivet består av ett dussintals toppar, från 1600 meter över havet upp till över 2000 meter. Drottningen av Ahkkamassivet är Stortoppen.”

I Ritsem har Svenska turist föreningen (STF) en anläggning med övernattningsmöjligheter. Men det är inte den bästa utgångspunkten för toppturande i massivet. Från Ritsem är det lite över 10 kilometer till Ahkkamassivets insteg.

På andra sidan om sjön Akkajaure, sydväst om Ritsem, ligger STFs Ahkka fjällstuga. Att bo här minskar avståndet till insteget med sju kilometer, vilket gör toppturande betydligt bekvämare. Akka fjällstuga erbjuder självhushåll och cirka 40 bäddar och här finns en stugvärd. Det finns två sätt att färdas från Ritsem till Akka fjällstuga. Antingen genom att köpa en skjuts med bandvagnen, eller genom att spänna på stighudarna under skidorna och gå över sjön.

Det är just sjön Akkajaure som gör att det är svårt att veta exakt hur många höjdmeter åket ner från Stortoppen är. Sjöns yta varierar mellan 94 till 242 kvardratkilometer och dess vattennivå mellan 423 till 453 meter över havet. Detta för att sjön fungerar som en vattenreservoar och regleras av Suorvadammen.

Det sägs att utsikten från Ahkka fjällstuga är den allra vackraste i jämförelse med alla andra av STFs fjällstugor. Förmodligen är det sant, för nu har du kommit ännu närmare det mäktiga massivet. Det ser högt, brant och stort ut. Respektingivande helt enkelt. Och det är med all rätt, det finns ganska håriga åk inne i Ahkkas hjärta.

Efter en natt uppvärmd med ved är det dags att att åka Sveriges största åk. Är vädergudarna snälla står solen lågt på den klarblåa himmeln. Dagen börjar med en tre kilometer lång transportsträcka över Akkajaure. Från stugan tar du sikte rakt öster ut mot ravinen Njirramjåhkå som är insteget för toppturen upp till Stortoppen.

Följ ravinen Njirramjåhkå till ungefär 1000 meters höjd. Här öppnar en dal upp sig rakt söderut. Du ser Hambergs glaciär och ett gäng fina toppar du vill åka skidor från. Men vid denna T-korsning fortsätter du istället upp i den nu bredare dalen åt sydöst. Efter cirka 400 höjdmeter öppnar landskapet upp sig. Framför dig, åt söder ligger den utsmetade glaciären Hylljökeln inklämd mellan mäktiga bergssidor. Söder om glaciären ligger den pyramidliknande Borgtoppen och österut ligger Stortoppens respektingivande, men skidbara, nordvästsida. Här är det perfekt att ta en lunch och njuta av utsikten.

Med ny energi fortsätter turen över Hylljökeln mot passet mellan Stortoppen och Borgtoppen. Eftersom det är glaciär knyter du och dina kompisar in er i rep. Eftersom ni har bra koll på glaciärräddning är ni väl förberedda om något oförberett skulle hända. Hylljökeln kan dock betäcknas både som flack och snäll. Men man vet aldrig med glaciärer.

Efter en rogivande korsning av glaciären står du under den branta sidan upp mot passet. Beroende på underlaget går det att gå på skidorna upp, eller i pjäxorna, eller i pjäxorna med stegjärn på. Det gäller i alla fall att ha med all utrustningen på denna topptur. Det är ett par hundra höjdmeter upp till passet.

Här uppe öppnar Sarek upp sig med sina stora berg och breda dalgångar. De sista höjdmetrarna åt nordost upp mot toppen går längs den breda kammen. Blåste har gjort sitt och skidåkning ner kommer att slita på belagen. Efter en en stund flackar kammen ut och går i stort sett horisontellt till toppen.

Solen har börjat närma sig horisonten och målar landskapet i rött när du kommer upp till toppen. Panoramautsikten är milsvidd över Sveriges kanske mest storslagna natur. Du ger en high five till kompisarna innan stighudarna och all annan utrustning packas ner i ryggsäcken. Det har varit en lång dag men nu ska du äntligen få åka Sveriges största åk. Du tittar ner på nordvästsidan och ser en spännande linje, men bestämmer att det får bli ett åk för en annan gång.

Skidåkningen ner från toppen till passet kan liknas överlevnadsskidåkning mellan alla stenar som sticker upp. Men från passet och ner mot glaciären är det bara att blåsa på. Du behåller farten ut över den flacka glaciären. Trots den flacka lutningen är frihetskänslans på topp när du swishar fram i skuggan med de röda bergstopparna runtomkring dig.

Efter glaciären börjar det luta på igen och skidåkningen sker väster om ravinerna hela vägen ner till sjön. 1562 höjdmeter, störst i Sverige. Eller var det fler höjdmeter? Kom du ihåg att GPS-kalibrera klockan innan du du började uppstigningen?

Sveriges största åk – Ahkka Stortoppen

Startpunkt: STF Ahkka fjällstuga,

Slutpunkt: STF Ahkka fjällstuga

Toppens höjd: 2015 möh.

Starthöjd: Cirka 460 möh.

Fallhöjd: 1592-1562 meter (beroende på sjön Akkajaures höjd).

Längd: 11 kilometer

Max lutning: 35 grader

Tid: 8 timmar upp och ner

Svårighetsgrad: Röd

Åkbart vilka månader (oftast): Vintersäsongen. När isen på sjön börjar kännas osäker blir det ett större projekt att ta sig till Stortoppen.

Väderstreck: Nordväst och sydväst

Mer info: Det är relativt få faror på denna tur, men de som finns bör nämnas. Bräcklig is på sjön Akkajaure, snösläpp ovanför ravinerna, dolda glaciärsprickor och fallrisk från toppartiet är möjliga faror.

Mer om STF stugan vid Ahkka på deras webb.

Text: Fredrik Schenholm
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.