Stordalen i lavin under reklaminspelning

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen, som bland annat äger Copperhill i Åre, utlöste en lavin när han nyligen var i Lyngen för att spela in en ny reklamfilm för sitt nya hotell, Clarion Hotel The Edge, i Tromsö.

Tillsammans med två av Norges främsta alpina skidåkare genom tiderna, Ola Christian Furuseth och Lasse Kjust, hade han turat upp till en topp och precis när de börjar åka ner i den 45-gradiga branten går en lavin.
– När vi skulle köra ner utlöstes ett skred. Det var nysnö som hade kommit och den släppte och Lasse Kjus hamnade mitt i skredet. Jag såg hela händelsen eftersom jag körde efter honom. Jag tänkte att jag måste köra ut mot sidan och hålla hög fart ned, säger Petter Stordalen i en intervju med Expressen.

Teamet har fått utstå en del kritik för de risker de utsatte sig för.
– Ja, men det var så att det var ju ingen plan att det skulle gå ett ras, säger Petter Stordalen. Men sånt kan ju hända, speciellt när det är så brant och det har kommit ny snö. Teamet hade två experter med sig som hade kollat innan, men när det är så brant så kan det gå ändå, säger han till Expressen.

Text: Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Torma
  0
  Torma | 2014-05-22 17:47          

  Visst, man kan ju ha inställningen att man "drabbas" av allt här i världen -då behöver man ju inte lära sig nåt ;-)
  Trist att folk med alla resurser i världen glömmer eller skiter i "steg 1A". Och vilka "experter" kan vara så säkra att de ger grönt ljus till att alla kan gå samtidigt på den sluttningen. Dåligt helt enkelt.

 2. Ywizzz
  0
  Ywizzz | 2014-05-20 14:08          

  Det var det mest idiotiska jag sett (och hört - ….speciellt när det är så brant och det har kommit ny snö.") på länge - lär inte bo på hans hotell nästa gång jag är uppe i Tromsö iaf...

 3. perandersgustav
  0

  "….speciellt när det är så brant och det har kommit ny snö."

 4. johhha
  0
  johhha | 2014-05-17 16:26          

  Tramset är väl själva editen och hur den används... annars kan ju laviner drabba vem som helst.
  Svårt att bedömma vilka fel dem gjorde av det lilla man kan se, klippet vísar ju knappas alla förberedelserna.

 5. Lowe71
  0
  Lowe71 | 2014-05-17 10:36          

  I skidfilmer hamnar åkare i laviner titt som tätt till följd av idiotiska beslut. Vad är skillnaden? Varför är det trams när en norsk hotellrum och några avdankade alpinstjärnor klantar sig och coolt när nån amerikansk hotshot gör det samma?

 6. PNyberg
  0
  PNyberg | 2014-05-16 17:14          

  Håller med ...trams....

 7. LawndartGustav
  0
  LawndartGustav | 2014-05-16 15:59          

  Idioter helt enkelt!

 8. Jarle
  0
  Jarle | 2014-05-16 13:32          

  Jag är med FF. Trams är vad det är.

 9. FF
  2
  FF | 2014-05-16 12:48          

  Den här videon gav mig en riktigt vidrig eftersmak. Att utnyttja en film på ett sällskap som beter sig korkat och hamnar i en lavin för att promota sitt hotel är IG. Och naturligtvis pushat detta hårt i media. Töntig redigering med syftet att få det hela kännas spännande och intensivt. Blä.

 10. Lowe71
  0
  Lowe71 | 2014-05-16 12:10          

  Petter Stordalen är en entreprenör ut i fingerspetsarna! Imponerande att han lyckas få tillstånd att flyga heli Lyngen! Tror det är svårt att få norska bergsguider att guida helskiing!

 11. OleK
  2
  OleK | 2014-05-16 10:17          

  Grunnen til at folk har kritisert de i norge er at Lasse Kjus som er en høyt respektert alpinist i norge og verden sitter å ler (skratter) av hendelsen på vg tv. Han burde heller stå fra ydmyk og fortelle hva de gjorde feil osv så andre kan lære av dette. For de som ikke driver med denne typen skikjøring kan dette virke ekstremt ukontrolert og farlig,mens for en som er i fjellet daglig vil kan kanskje regne dette "skredet" som sluff. Som man ser er det ikke et stort skred,men Lasse har ikke kontroll for han detter og blir dratt med et stykke. Man ser også at de dropper inn flere etter hverandre i et brattere parti noe som også hjelper til på at snøen løsner.

  Så kan man jo også spørre hvorfor de bruker Tyske guider i Norge når vi har masse dyktige guider. Ulykkene i nordnorge de seneste årene med dødelig utfall har ofte inkludert utenlandske guider noe som er et sterkt bevis på hvorviktig det er med lokalkunnskap!

  Men in the end er Stordalen fornøyd for han har fått masse media dekning rundt sitt nye hotell! Vg, og Expressen ville aldri valgt å kommentere en hotell åpning hadde det ikke vært for denne "ulykken" så de sitter nok på Hovedkontoret å smiler godt denne uka!

 12. silvola
  1
  silvola | 2014-05-16 09:37          

  lamt att skylta med det här, dom åker jävulskt oansvarigt.