SM i freeski och snowboard är avgjort

I helgen korades Sveriges bästa freeski- och snowboardåkare när SM i freeski och snowboard gick av stapeln. Nationalarenan Kläppen stod som värd och bjöd på strålande väder, folkfest och fin park.

Vinnarna i freeski big air blev Jesper Tjäder och Jennie-Lee Burmansson medan  naturbegåvningen från Dalarna; Tova Stål och Oliwer Magnusson tog hem guldet i slopestyle.

I och med vinsterna så vann även skidåkarna Svenska Spels Hejapris, vilket är en check på 10 000 kronor som åkaren får dela med sin hemmaklubb.

Big air

Solen sken och folket jublade när startskottet gick för SM i freeski i big air. Till start tog sig nästan 100 laddade åkare som slogs om de sex finalplatser som varje klass hade att erbjuda.

Freeskistjärnan Jesper Tjäder hade en tajt kamp med klubbkollegan Oliwer Magnusson men det var tillslut Tjäder som drog det längsta strået och vann.

— Det känns helt kanon. Det var längesen jag vann en big air-tävling här på SM. Motståndet var hårt trots att vi bara var två stycken i sista åket efter både vurpor och materialkrångel. Så jag och Magnusson hade en bra kamp på slutet, sa Tjäder.

Jennie-Lee Burmansson vann guldet på damsidan trots att hon inte tävlat på ett tag.

—Det var jätteroligt att åka och få vinna idag, jag har ju inte tävlat på ett bra tag nu så det var roligt att göra det igen. Den här vintern har jag mest varit runt och filmat street-åkning så jag har nästan bara åkt rails, sa Burmansson.

Resultat Freeski Big Air

Dam Senior:

 1. Jennie-Lee Burmansson, Sälens IF
 2. Tova Stål, ÖFS
 3. Estrid Fahlen, UHSK

Herr Senior:

 1. Jesper Tjäder, ÖFS SLK
 2. Oliwer Magnusson, ÖFS Freeski
 3. Erik Jonsson, Sälens IF

Slopestyle

På den avslutande dagen för SM i freeski stod slopestyle på schemat. I damklassen var det Tova Stål som kammade hem guldet efter ett riktigt kanonåk. Och efter en tät kamp i herrklassen var det tillslut Oliwer Magnusson (som kom tvåa i big air) som fick kliva högst upp på prispallen.

—Det känns jävligt nice. Jag missade ju vinsten i SM förra året så det känns skönt att få den nu, sa Magnusson.

Storfavoriten Jesper Tjäder hade slagit i en tå och valde därför att avstå tävlingen och nöja sig med guldet i big air från lördagen.

Guldmedaljören Tova Stål stod för en riktigt stark insats och lyckades revanschera sig från andraplatsen i lördagens big air. Dock var känslan precis innan finalen inte helt hundra eftersom varken träningen eller kvalet gått helt felfritt.

—Det känns bra och det är alltid skönt att få ned ett åk. Det har varit fina förhållanden men jag har fått strula lite med farten. Så det har varit både flyga långt och flyga kort idag. Men som tur är så fick jag till det i finalen, sa Stål.

The Flip

För andra året i rad tävlade också freeskiåkarna i den relativt nya grenen The Flip. Vann  gjorde Oliver Movenius och Tova Stål som träffades för först gången under SM.

Den inofficiell tävlingen i SM och är en lagutmaning där en kille och en tjej tävlar tillsammans i en kort slopestyle-course med fokus på laganda och kreativitet. Tävlingen arrangeras tillsammans med Svenska Spel och segrarna vinner även Hejaprisets check på 10 000 kronor som de får dela med sina hemmaklubbar.

Snowboard

Den största vinnaren på snowboardåkarnas sida var umetjejen Lova Bäckström som tog hem alla tre tävlingar; big air, slopestyle och halfpipe. William Mathisen vann både i slopestyle och halfpipen och Niklas Mattson tog hem guldet i big air.

Precis som skidåkarna får även vinnarna i snowboardkategorierna en check på 10 000 kronor från Svenska Spels Hejapris som åkaren får dela med sin hemmaklubb.

Lova Bäckström tävlade i år för första gången som senior i SM. Men det var inget som fick den 17 åriga umetjejens nerver att darra.

— Alltså det känns ju nästan overkligt, att göra sitt första år som senior och lyckas få vinna alla tre grenar på SM. Det är ju inte precis vad man tänker innan, sa Bäckström.

The Flip

Också snowboardåkarna tävlade för andra året i rad i den relativt nya grenen The Flip. Dagens mest kreativa åk stod Felix Axelsson och Vildis Edwinsdottir för som i och med det tog hem förstaplatsen och Hejaprisets check på 10 000 kr.

Resultat Snowboard Slopestyle

Dam senior:

 1. Lova Bäckström, Brälappen
 2. Vildis Edwinsdottir, Massa Brudar
 3. Leia Engholm, HAK Freeride

Herr senior:

 1. William Mathisen, Sälens IF
 2. Gabriel Almqvist, Falu SnowPark
 3. Jesper Landmark, Leksand Snowboard & Freestyle Club

Resultat snowboard Big Air

Dam Senior:

 1. Lova Bäckström, Brälappen
 2. Vildis Edwinsdottir, Massa Brudar
 3. Leia Engholm, HAK Freeride

Herr senior:

 1. Niklas Mattson, Leksand Snowboard Freestyle Klubb
 2. William Mathisen, Sälen IF
 3. Daniel Alkefjärd, Sälens IF

Resultat Snowboard Halfpipe

Dam Senior:

 1. Lova Bäckström, Brälappen
 2. Vildis Edwinsdottir, Massa Brudar
 3. Tove Bratthäll, Brälappen

Herr Senior:

 1. William Mathisen, Sälens IF
 2. Jesper Landmark, Leksand Snowboard & Freestyle Club
 3. Adam Kackur, Fin

Dam Master:

 1. Cecilia Öster, Massa brudar
 2. Lina Adams, Falu Snowpark
 3. Josefine Lissbol, Sälens IF Action – Snowboard

Herr Master:

 1. Fredrik Johannesson, IFK Falu Alpin/Falu Snowpark
 2. Stefan Karlsson, Falu Snowpark
 3. Mattias Blomberg, IFK Falun Alpin/ Falu Snowpark
Text: Sara Lindström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.