Tova Stål: naturbegåvningen från Dalarna

Hon var på väg in i det svenska Freeski-landslaget och var ett välkänt ansikte på den svenska slopestyle-scenen innan skador och studier tog livet i en annan riktning. Men nu är Tova Stål på väg tillbaka.

Tova Stål stod och knackade på dörren till det svenska Freeski-landslaget för några år sedan. Men skador och studier gjorde att prioriteringarna hamnade någon annanstans. I vintras gjorde Tova comeback med råge och tog dubbla SM-guld under Freeski-SM och testade dessutom vingarna i sin första friåknings-tävling någonsins med en imponerande fjärde placering som resultat. Nu har hon flyttat från studierna i Stockholm till Österund och hoppas på ännu mer skidåkning framöver. Vi har tagit ett snack med naturbegåvningen från Dalarna för att ge henne den uppmärksamhet hon förtjänar.

Hej Tova! Hur är läget?
-Hejsan! Det är superbra med mig, det är sommar, jag har precis studerat klart min kandidat på KTH och är på väg in i några sabbatsår fyllda med skidåkning och annat roligt!

”Jag kan knappt tro det själv, det var helt fantastiskt att få göra comeback på det sättet”

Du har varit borta från parkåkningen i flera år men i vintras tog du guld både i halfpipe och slopestyle under Freeski-SM i Kläppen, hur är det möjligt?
-Ja jag kan knappt tro det själv, det var helt fantastiskt att få göra comeback på det sättet. Denna säsong har jag stått enormt mycket på skidor men knappt något i parken, jag tror det gjorde mig mycket motiverad och lite mer erfaren när jag väl kom till parken i Kläppen. Jag hade planerat in tre hela dagar där för att träna och allt flöt på jättebra. Jag testade cork 720 som jag alltid körde förut och när den satt så bestämde jag mig för att träna in ett nytt trick, unnatural 720, det vill säga två varv åt fel håll. När jag klarade det också så var jag så peppad på att tävla så allt bara gick på räls. I halfpipen så körde jag faktiskt exakt samma trick som för tre år sedan, det satt i ryggmärgen. Så himla kul att jag sedan lyckades sätta mina åk så bra på tävling att det blev dubbla guld!

”Men gud vad nervöst och roligt det är! Känslan innan man droppar in”

Sedan ställde du upp i din första friåkningstävling någonsin, Ride The Cow, och slutade på en fjärdeplats. Berätta mer om detta?
-Ja det gjorde jag! Jag har alltid tyckt att det är fascinerande med Freeride World Tour och de sjuka åken som de gör. Jag tycker även att utmaningar är det roligaste som finns, så jag anmälde mig till Ride the Cow eftersom jag fått intrycket från filmer därifrån att det var ett perfekt ställe att prova på. Väl där så ville jag bara komma ner helskinnad, så jag försökte ta in allas råd kring vad jag skulle tänka på och kolla efter vid linjevalet. Jag körde två lines som jag visste att jag skulle klara istället för att riskera att krascha första gången. Men gud vad nervöst och roligt det är! Känslan innan man droppar in, och allt runtomkring var så himla fantastiskt att jag fortfarande tänker på det!

Kommer vi få se dig på fler tävlingar under kommande vinter?
-Det är planen! Jag har helt fastnat för skidåkning igen och för friåkning, så jag ska försöka tävla både i friåkning och såklart slopestyle då det fortfarande ligger närmast hjärtat.

Vad gör du när du inte åker skidor?
-Allt möjligt faktiskt. Men just nu är det mest, förutom jobb, min youtube-kanal (som ni hittar här), träning och musikskapande som tar den största delen av min tid!

Sista frågan, har du något tips för att fördriva tiden fram tills nästa vinter?
-Jag tycker att tiden går som fortast när man hittar något nytt att hålla på med. Så hitta en ny hobby, träna för att bygga upp kroppen och passa på att njuta av de andra fantastiska årstiderna som vi har!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.