Stål Madison och Widén tar plats i FVA-juryn

Stilikonen Lucas Stål Madison, från The Bunch, och klippslaktaren Adam Widén sitter tillsammans med Freerides redaktion och TV Åre i juryn för årets Freeride Video Awards.

Freeride Video Awards rullar och med ett par veckor kvar av första delkvalet har redan 29 bidrag kommit in. De två filmerna (en från varje kategori) som fått flest likes kommer att gå vidare direkt till finalen och övriga två kvalvinnare utses av en jury. Utöver Freerides redaktion och TV Åre är det i år Lucas Stål Madison och Adam Widén som tar plats i juryn. Freeride tog ett snack med jurydebutanten Lucas Stål Madison.

Vad gör du i vinter?  
– Jag har inga direkta planer förutom att filma med Level 1 och The Bunch.

Hur känns det att vara med i juryn i Freeeride Video Awards?
– Har ju varit med ett par gånger själv, vann med Hummpe -06 och kom till final ett par gånger, men det här bli första på andra sidan av spelplanen. Det ska bli skoj att se vad folk mekar ihop för edits.

Hur viktig är filmdelen när det kommer till skidåkning?
– Jag vet inte om det verkligen finns något som är ”viktigt” inom skidåkning, förutom att vara utomhus och röra på sig, det är ju bra för hälsan tror jag. Det som jag tycker gör filmdelen så speciell jämfört med tävlingar och så vidare är att det är ett eget projekt som du själv kan styra hur du vill. Precis som att måla en bild, göra en låt eller annat skapande så slukar det väldigt mycket tid. Det blir ofta att man måste ge upp mycket annat för att få ihop en del man själv är nöjd med. Så det blir så klart en betydelsefull grej för en själv när man gjort av med alla sparpengar, gjort slut med bruden och är trasig och deprimerad i slutet av året…  När någon gett upp mycket kan man ofta känna det i delen. Men att göra en del behöver inte vara en jobbig grej heller. Det kan vara den enklaste grejen någonsin. Det är det som är fett, det finns inga ramar, inga alls.

Vilket är det vanligaste rookie-misstaget när man gör skidfilm?
– En sjukt vanlig grej är att ”visa upp vad man kan”. Det vill säga att man lägger upp väldigt många tricks, och editen blir lång. Behöver ju inte vara ett misstag i sig men blir ofta inte lika roligt att kolla på någon som har massa ”kolla vad jag kan-klipp” istället för till exempel ”klipp som passar till den här låten-klipp”. Bara för att man försökt att sätta ett trick en hel dag och att det tog mycket tid att få klippet så behöver den inte passa in i editen för det. Våga korta ner.

Vad går du gång på när det gäller skidfilm?
– Att bli överraskad är det bästa. Så allt ”nytt” är självklart kul. Någon som är duktig på att åka skidor och använder det i parken är kul att kolla på. Hoppas också att några drar ut och filmar på gatan istället för parken nu när vintern kommit till Sverige.

Varför tror du att The Bunch-filmerna har blivit så populära?
– För att vi sket i att vara ”duktiga” skidåkare med stor trick-bag och började skapa istället. Vi lägger också ner mycket tid på våra grejer, för att vi vet ungefär hur vi vill ha det och är inte nöjda förrän vi är nöjda så att säga, haha. Men framförallt åker vi sjukt mycket skidor.

Tips till deltagarna i FVA?
– Ehm, bry er inte så mycket om ”bra” kamera-utrustning, våga lägga tid och våga korta ner editen.

Klicka in på FVA-sidan för att ladda upp ditt bidrag till tävlingen.

Text: Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.