The Bunch ”Is There Time For Matching Socks” är årets bästa skidfilm hittills

Freeride har bänkat sig med ett par koppar kaffe och låtit The Bunch nya verk ”Is There Time For Matching Socks” rulla. En oförutsägbar och inspirerande produktion som kastar åskådaren mellan skitiga gator och ljuvliga fjäll med ett bildspråk som imponerar stort. Filmen släpptes i slutet av januari och detta är vårt omdöme: årets bästa skidfilm hittills. 

Ny rulle från The Bunch. TitelnIs There Time For Matching Socks” väcker ju ett visst intresse trots att jag fortfarande inte vet vad undermeningen står för? Filmen skulle ha getts ut i slutet av december men såg inte världens ljus förrän en månad senare efter att The Bunch gått ut på sin instagram och meddelat att premiären skjuts upp på grund av teknikstrul. Något försenad release alltså, men fint folk kommer sent heter det ju.

Och jag erkänner. Jag tänkte inte kolla på hela filmen när jag slog på den. Men jag fastnade direkt.

Jag gillar skidkollektivet The Bunch. De bidrar med en välkommen motpol till den annars så hårt pressade skidvärlden där trippelvolter och dödsföraktande klippor är vardagsmat. The Bunch väcker istället intresse med detaljrikedom, finess och stil där såväl åkning som filmning följer samma röda linje.

Inför premiären så utlovade kollektivet själv en konstnärlig film vilket fick både förväntningar och fördomar att flöda. Risken att denna film skulle vara för abstrakt för gemene skidåkare kändes för mig överhängande, alla som sett något från The Bunch tidigare vet vad jag menar. Det kan bli lite… ja, flummigt.

Men vad skönt det är att få sina förutfattade meningar krossade. Tack Alex Hackel, Pär Hägglund, Kim Boberg, Magnus Granér och alla andra från The Bunch för det. För det här är riktigt bra. Alltså riktigt bra.

Och jag erkänner. Jag tänkte inte kolla på hela filmen när jag slog på den. Men jag fastnade direkt.

Bildspråket är fantastiskt. Det är estetiskt och symmetriskt och knivskarpa bilder varvas smakfullt med nostalgiskt brus som berikar helheten. Ljuvliga vinklar och vyer har klippts ihop i ett rappt tempo som håller intresset vid liv. I exakt rätt tidpunkt så bromsas det höga tempot tvärt och jag som åskådare får ta del av snacket, nervositeten och känslorna som uppstår inom kollektivet.

En av filmens alla höjdpunkter tycker jag är när musiken tystnar första gången och vi får känna på osäkerheten när ett tillsynes riktigt läskigt räcke ska slaktas från ett tak (11.12). Hjärtat är i halsgropen hos mig framför skärmen och det lär ha varit utanpå skidkläderna hos atleterna i fråga. Den spännande bataljen om vem som ska offra livhanken på detta dödsföraktande stålrör avgörs på klassisk manér med sten-sax-påse. Det går att ta på tystnaden… sedan vevar det igång igen.

Och så fortsätter det. Det är underhållning på hög nivå. Väl vald musik färgar den utsökta skidåkningen där det mellan åken flirtas hejvilt med en svunnen tid då musikvideos fortfarande rullade på ZTV och MTV. Allt samman konstruerat i ett rasande tempo som gång på gång planar ut vid exakt rätt tillfälle. Genialisk klippning helt enkelt.

Is There Time For Matching Socks är en produktion som är snygg, rolig och underhållande på ett otroligt inbjudande sett. Åkmässigt gör The Bunch störst intryck på gatorna. Känslan som tillsynes infinner sig längs varje millimeter av kollektivets stålkanter är inget annat än sjukt imponerande och ibland närmast ofattbar. Åkningen på de stora bergen bjuder på en generös dos glädje och stil och får definitivt ens eget skidsug att skjuta i taket. Det är en perfekt mix. Det här är inte flummigt, det är bara proffsigt och inspirerande.

Pricken över i:et levereras i filmens slutskede. Även om de flesta gissningsvis inte djupdyker i innehållet (mig själv inräknat), så känns klimatrapporten som presenteras fräsch och modern och inspirerar förhoppningsvis flera till att leva och verka mer hållbart.

Tack The Bunch för en fantastisk film, jag längtar redan till nästa!

Se hela filmen här:

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera