VM-kvalet i Dødshopp avgjort

VM-kvalet i Dödshopp 2019 är avgjort. Det blev en folkfest i regnet på Södermalm där 40st dödsutövare bjöd på en helt galen uppvisning från 10 meters höjd.

Årets upplaga av VM-kvalet i Dödshopp avgjordes i söndags med dunder och brak. Regnet piskade åskådarna under finalen men trots att vädrets makter gjorde sitt för att stoppa detta iögonfallande event så svek inte publiken.
-Det var sjukt mycket folk. Det var så pass att det var svårt att hitta platser att se tävlingen ifrån. Säger tävlingsarrangören Adam Widén.

För er som undgått vad dödshopp egentligen är för något så kan det enkelt beskrivas som en roligare form av simhopp där de tävlande slänger sig ut från 10 meter i vad som ser ut att bli ett magplask, för att i sista ögonblick vika in sig till landningspositionen räkan, det vill säga, händer och fötter mot vattenytan. Kvalet avgörs i klassisk stil där inga rotationer tillåts medans finalen avgörs i fristil.

Högst upp på pallen landade finska Sami Sillgren som sopade banan med hjälp av en 3/4 mollbergare med tillhörande hattlyft mitt i hoppet, följt av en perfekt räka och ett riktigt bra sprut i landningen.
-Han är ju ingen liten kille. Flikar Adam Widén in.
Sami får därmed en plats till VM som går i Olso under kommande helg.

Truls Torp från Norge hade vittring på seger när han kastade sig ut i en slags super-rotation, fyra och ett halvt varv hann han snurra innan det var dags för den eftersträvade räklandningen. Ett potentiellt vinnarhopp som tyvärr inte inkluderade en perfekt räka när vattenytan nåddes, vilket snuvade Truls på VM-biljetten.

Miriam Hamberg, som det talades om inför tävlingen, bjöd på en liggande 360 till räkan, vilket i dödskretsar är ett erkänt svårt trick. Detta gjorde henne till tävlingens bästa tjej och Miriam dök också in på en tionde plats totalt i tävlingen. Familjen Hamberg representerade bra överlag med Andreas Hamberg på en andra plats samt Peter Hamberg på sjätte placering.

Dödshopp i Sverige har tidigare varit förknippat med Saltsjöbaden men arrangörerna valde tills i år att flytta in eventet till stan och tävlingen hölls i söndags på Hornstull Strand på Södermalm i samarbete med Hornstulls Marknad.
-Det känns som att dödshopp gör sig bra på hipster-Södermalm. Det är i stan man vill vara. Vi ska utvärdera och se vad vi kan utveckla till en eventuell tävling här nästa år, fler publikplatser skulle behövas.

Film från tävlingen av Kristoffer Davidsson hittar ni här:

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.