Adam Björk tvåa på säsongens sista kvaltävling FWQ

Det blev en andraplats till Adam Björk i sällskap av besvikelse och krascher berget för övriga svenskar när vinterns Freeride World Qualifier tour avgjordes i Österrike. Svenska Cody Bramwell missade chansen att ta sig till Freeride World Tour, efter att ha åkt vilse. 

Strålande sol och skitsnö var förhållandena som den österrikiska orten Obergurgl-Hochgurgl bjöd på när säsongens sista 4* FWQ skulle avgöras. En finfin mix av skare, slask och gamla lavinkäglor som frusit till is.

I vanlig ordning var det tävlingen i Obergurgl som är den sista av fyrstjärnig rang och därmed (för det mesta) avgörande i den totala sammanställningen. Några få kämpande kvaltoursåkare ska belönas med en plats till Freeride World Tour nästa år.

Facet i Obergurgl är känt för att vara svårorienterat för åkarna. Likt våra svenska fjäll är det en aning konvext till formen och från toppen är det svårt att se vilka klippor som är var. Tyvärr blev det lite vilseåkningar som ställde till det för några av våra svenska åkare på plats.

Spänningen var på topp inför tävlingen eftersom Cody Bramwell, en av svenskarna i herrarnas snowboardklass, låg tvåa i totalen med slagläge för att knipa den enda snowboard herrar-platsen till Freeride World Tour nästa säsong. Förutsättningarna för att Cody skulle kvala var att han hamnade topp tre och att varken ledaren eller trean i totalen fick vinna.

Cody startade sist i sin klass och inledde sitt åk riktigt bra, men sen blev det kortslutning på GPSen och han körde fel och hamnade ovanpå en av de största klippbanden på berget som inte ingick i facet. Cody hade inget annat val än att ta av sig sin snowboard och klättra därifrån, och därmed få automatiskt få noll poäng på tävlingen. Istället blev det fransmannen Ludovic Guillot-Diat som tog hem vinsten både i Obergurgl och totalen efter en stabil säsong med noll krascher och en femteplats som sämst. Ludovic Guillot-Diat får därmed ta plats bland snowboardherrarna på Freeride World Tour nästa vinter.

Adam Björk däremot, även han snowboardåkare, fick till en riktigt skön avslutning på säsongen. Han körde ett snabbt åk med ett stabilt dubbeldropp i den övre delen av åket, följt av ett mer tekniskt parti och avslutade med en stor klippa med bra landning. Han belönades med en andraplats och får med sig viktiga poäng för att ligga bra till på rankinglistan inför nästa vinter.

Caroline Strömberg var den enda svenska tjejen som låg bra nog till i rankingen för att få en startplats på tävlingen. Hon inledde sitt åk starkt men tappade sedan bort sig på det stora facet och missade några av sina klippor. Slutresultatet blev en sjätteplats och några rankingpoäng inför nästa säsong.

De svenska skidherrarna lyckades hitta mer eller mindre rätt väg ner men råkade istället gå en aning stort på en av tävlingens populäraste trick-klippor. David Deliv satsade på en backflip som var ännu större än den som vinnaren Konstantin Ottner från Tyskland körde, men kraschade dessvärre i landningen. Hugo Scharl försökte sig istället på en 360 men kraschade även han.

Åkarna verkade i alla fall nöjda med hur tävlingen var organiserad, och att det bjöds på både BBQ buffé och weinerschnitzel från organisationens sida. I princip alla åkare behövde även prestera bra på den här tävlingen för att ha en chans att kvala till FWT, så samtliga tog på sig den stora laddhatten och bäddade för en riktigt bra show.

“Det var bra stämning alla kändes taggade för den sista tävlingen. Sjukt många bra åk och bra ladd!” Berättades Måns Fors Källstrand som inte fått någon startplats men hängt med som åskådare och moraliskt stöd istället.

Tyvärr blev det alltså ingen svensk som lyckades kvala till Freeride World Tour nästa säsong, men vi får hålla tummarna för att Carl Regnér (som kvalade i fjol men dessvärre skaldade sig innan han hann starta sin första FWT) får ett så kallat Injury Wildcard. Annars blir det den nyblivne världsmästaren Kristofer Turdell och säkerheten själv Reine Barkered som får hålla de svenska ställningarna tills det kommer påfyllning underifrån nästa gång.

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.