Xtreme Verbier – Så avslutades FWT

Årets upphämtning, årets linjeval, årets långflyg och årets entré. Xtreme Verbier 2018 bjöd publiken på en show utöver det vanliga.

Sedan tidigare har det stått klart att Kristofer Turdell kan kalla sig för världsmäster 2018. Oturligt nog körde Kristofer på en sten i Andermatt kort efter tävlingarna i Fieberbrunn och missade därmed dagens event. Istället flögs han med helikopter ned till målfållan, en entré värdig nog för en världsmästare.

Vid startgaten på toppen av Bec des Rosses fanns trotts avsaknaden av Kristofer en samling mycket kompetenta skidåkare villiga att offra det mesta för att få kröna säsongen med en seger i Xtreme Verbier.

Tidigt ut från start var fransosen Mickael Bimboes. Bimboes stod för ett ovanligt linjeval när han körde den klippa som uppkallats efter den legendariska snowboardåkaren Xavier De Le Rue. Ett väl genomfört flyg med en stabil landning lade grunden för att Bimboes kunde ta sig vidare till det andra flyget i sitt åk, samma klippa som Kristofer Turdell gick stort på i fjolårets tävling. I mål tog Bimboes över ledningen och kunde efter avslutad tävling se sig själv som segrare.

Efteråt kommenterar Bimbos linjevalet:
– Jag letade efter bra snö, och den linjen viste jag att ingen snowboarder [som startade innan skidherrarna, reds.anm] skulle spåra.
Vidare fortsätter Bimboes berätta att det inför tävling var runt fem åkare som funderade på ett liknande linjeval, men Bimbos var ensam om att fullfölja planen.

Tvåa idag kom Craig Murray från Nya Zeeland. Endast 19 år gammal och som rookie på touren har Murray visat framfötterna rejält denna säsong med framskjutna placeringar både i Verbier och Androrra.

Trea bland skidåkande herrar kom Markus Eder. Eder bjöd publiken på två st 360 varav en butter-360 när han tog sig ned i central couloir.

Vår svenska flerfaldiga vinnare på Bec de Rosses, Reine Barkered, hade åter igen en tung dag på jobbet. Hans åk var stabilt och kontrollerat men utan en riktig udd. Efter målgång berättar Reine att sikten ställde till det
– Sluffen blåste tillbaka så jag såg inget. Blev varnad på start men hade ingen alternativ linje.

Tidigare under helgen har Reine berättat att hans skadade fot spökat under vintern och att den fortfarande inte känns helt bra. Något som påverkat åkningen för honom denna säsongen. Idag slutade Riene på en sjätte plats.

Dagens resultatmässigt största prestation stod amerikanska Sammy Luebke för. Inför dagen låg Luebke fyra i sammandragen men genom seger i dagens tävling och via resultat som i övrigt gick amerikanarens väg kunde Luebke efter dagens slut titulera sig som världsmäster 2018. Via ett imponerande åk med ett vågat och unikt linjeval stack Luebke ut från övriga i startfältet.

På prispallen efter dagens tävling återfanns även tyska wild-card åkaren Elias Elhardt som tvåa och Davey Baird som trea.

Arianna Tricomi ledde inför dagen damernas skidklass och var också först ut. Hennes åk kom sedan att stå sig hela tävlingen igenom och hon kunde också därmed lämna Verbier som världsmästare. Bakom henne i resultatlistan återfanns Eva Walkner som tvåa och Lorraine Huber som trea.

Hedvig Wessel, det norska wild-cardet till dagens tävling, körde stabilt men var besviken efter målgång. Till Freeride.se berättar hon att hennes linjeval var för enkelt för att ge höga poäng.

Dagens kanske mest satsiga flyg stod amerikanska Hazel Josie Birnbaum för när hon i ett dubbeldropp valde att ta ned farten minimalt. Sista flygturen slutade dock med att Birnbaum landade på sidan och försvann i ett snömoln.

I damernas snowboardklass ställde ledaren i sammandraget, Manuela Mandl, ned ett åk som gav en tredje plats i dagens tävling. Vann gjorde Marion Haerty, men Mandls prestation räckte ändå till att säkra totalsegern i årets tour.

I och med dagens tävling är det slut på säsongen för FWT, men kvar denna säsong är bland annat FWQ-tävlingen i Obergurgl-Hochgurgl där svenska snowboardåkaren Cody Bramwell har chans att kvala in till nästa vinters FWT. Andra veckan i maj är det så åter dags för NM i riksgränsen. Tävlingen som för många innebär det definitiva slutet för vintersäsongen.

Text: Axel Adolfsson
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Hawk100
  2
  Hawk100 | 2018-04-04 22:46          

  Shit vad mycket bättre skidåkarna är än brädåkarna nu för tiden......
  Minns när det var brädåkarna som dominerade stort på Bec de Rosses och skidåkarna knixade sig ner och såg patetiskt tafatta ut i jämföreles.....
  Men nu är ju skidåkarn milsvida förbi!
  Men i ärlighetens namn är ju alla som krånglar sig ner för det berget värda all respekt!!!!