Det reds på kossan för tionde året i rad

Den numera tvåsiffrigt historiska friåkningstävlingen ”Ride the Cow” gick av stapeln i helgen. Tävlingen bjöd på typiskt fjällväder, riktigt go stämning och orimligt många laddhattar.

Den sjätte april var det återigen dags för Ride the Cow att inta sluttningarna i det så kallade Kobåset i Hemavan. Freeridetävlingen som i år hade sitt tioårsjubileum arrangerades i vanlig ordning av de två eldsjälarna Patric Samuelsson och Christoffer Boström. Sedan starten 2008 har evenemanget varje år lockat en härlig skara skidåkarfolk och stämningen beskriver många som den absolut bästa de upplevt i tävlingssammanhang. Många testar på att tävla i friåkning för första gången. Atmosfären är inbjudande för alla att fråga både arrangörer och medtävlande om hjälp och tips om allt från rekning och linjeval till att låna kikare och bjuda på kaffe från termosen.

Totalt var det i år 73 anmälda åkare i fyra olika klasser (alpint och snowboard för dam och herr), något mindre än startfältet i fjol vilket antagligen berodde på det aningen tidigare datumet jämfört med tidigare upplagor.
Fjället hade tidigare under veckan bjudit på det mesta i väderväg, inte helt förvånande såhär i april. Under torsdagen och fredagen var däremot sikt, snö och förhållanden i övrigt tillräckligt bra för att kunna genomföra tävlingens båda åk. De första klasserna att starta, båda snowboardklasserna samt damer alpint, fick kämpa sig ner för sina åk båda dagarna med lite mer kämpiga förhållanden som bjöd på flatljus och snöfall. Lagom till första startande kille i skidklassen tittade dock solen fram vilket många tog vara på och laddade på ordentligt utför facet. Det bjöds på show utan dess like samt flertalet förvirrade blickar över axeln i slutet på åket. Det här med att hitta rätt på konvexa fjäll är inte alltid det lättaste…

Ride the Cow åker man helt enkelt inte till bara för tävlingen. Stämningen är avslappnad och man märker snabbt att folk inte bara är här för att kasta sig ut för branta sluttningar och stora klippor. Här möts människor, proffs som entusiaster, för att umgås och dela passionen för skidåkning. Det gör därför Ride the Cow som tidigare nämnt till en perfekt förstagångstävling för dig som vill testa på att tävla i friåkning.

Alla deltagare får köra de båda åken utspritt på två dagar, med en extra dag i programmet ifall vädret skulle härja loss och ställa till det. Alltså inget kval som på många andra tävlingar för att sortera ut enbart de som lyckats bäst på det första åket.

Snowboard Dam vanns av Andrea Eriksson som låg på första plats redan efter första dagen. I fjol var det istället en mixad klass för snowboard men i år var det fler brudar på plats så det kunde bli en egen kategori. 2:a blev Anneli Bodén.

Snowboard Herr blev det Hemavans alldeles egna parkshaper Jan Hurka som tog hem då fick revansch för förra årets andraplats. Hurka gjorde ett starkt åk dag ett och ledde med över 20 poäng. Dag två blev det dock jämnare och slutresultatet visade enbart två poäng ned till tvåan Rickard Croy.

Skidor Dam vanns av ännu en revanchsugen åkare. Ida Sivander hade under flera års tid tvingats sitta på åskådarbänken som skadad men var nu fullt rehabbad och klar och lyckades ställa ner två stabila åk för att kamma hem segern. Efter första åket ledde dock Sofie Gidlund med 15 poäng, men kraschade tyvärr sitt andra åk vilket öppnade upp för Ida. Andraplatsen kneps av Ylva Olofsson.

Skidor Herr blev det 18-åringen Edvin Olsson som vann stort med nästan 20 poäng före tvåan Johan Roos. Edvin var med och slogs om förstaplatsen även 2016 men fann sig då slutligen besegrad av Filip Bertilson med ynka 2,4 poäng.

Sammanfattningsvis har Ride the Cow-veckan något att erbjuda för alla, proffs som entusiast. Känner man sig lite osäker på det här med att tävla, reka eller helt enkelt bara vill spendera hela veckan i Hemavan så kan man anmäla sig till det väldigt prisvärda campet. Där visar lokala guider och grymma coacher dig sina bästa tips och ställen för att ladda upp inför helgens bravader på bästa sätt med likasinnade.

Hipp Hipp Hurra för tioåringen Ride the Cow och dess fantastiska arrangörer och medarbetare och må det bli minst tio år till!

Här hittar du RESULTAT och fler BILDER från veckan.

Text: Maja Matslofva & Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.