Dubbelt upp för Beauty i Freeride Video Awards

Big mountain-filmen Beauty var den stora vinnaren när prisutdelningen i Freeride Video Awards i lördags kväll ägde rum på Tott Hotell i Åre. Övriga kategorier vanns av XCVI.002.rare, There and Back och Portrait of a Freeskier: Fabian Omne.

Efter en härlig dag i Freerideparken var det många som gled vidare till Tott Hotell och prisutdelningen i Freeride Video Awards (FVA). Av de 154 deltagande bidragen hade Freerides medlemmar och juryn noggrant plockat ut vinnarna i de fem olika klasserna.

Tobias Paulsson och Martin Taube intervjuas på scen efter att ha kammat hem två kategorier i Freeride Video Awards.
Tobias Paulsson och
Martin Taube, som både har filmat, redigerat och bränt på framför kameran i filmen Beauty, kammade hem både big mountain-klassen och priset för bäst kreativitet och överöstes av priser under prisutdelningen.
Beauty är deras första skidfilm, tidigare har de mest gjort musikvideor och kortfilmer. Något som lyste igenom i den välredigerade vinnarfilmen.
–Det första vi gjorde var att göra en soundmix på det hela, ett ljudspår att arbeta efter för att få så mycket spänning som möjligt, säger Martin.
Filmen spelades in under ett par semesterresor till Verbier och Val d’Isère.
–Vi ville göra det så effektfullt som möjligt med det material vi hade, säger Tobias.
Framgångarna har gett dem blodad tand och nu vill de satsa helhjärtat på filmandet.
–Vi kommer fortsätta göra både skidfilmer och vanliga filmer, säger Tobias.
Ett av de många priserna var flygbiljetter till Zürich vilket passar som skidhandsken då de planerar att säsonga nästa år.
–Då blir det nya skidfilmer, säger Tobias.

Vinnarna i best jib: Måns Bertz Wågström, Johan Niemi, Elis Waltersson och Oskar Andersson är killarna bakom bidraget XCVI.002.rare.
Klassen best jibb/park
vanns av filmen .XCVI .002 rare. Som titeln skvallrar om är det en gäng 96:or, från skidgymnasiet i Malung som ligger bakom filmen som gick hem både hos medlemmarna och juryn.
–Vi åkte skidor, filmade lite och skickade sedan in det till Freeride Video Awards, säger Måns Bertz Wågström, som är en av filmskaparna.
Även Marcus Ahlström, vinnare av TV Åres specialpris Guldpjäxan med sin film Portrait of a freeskier: Fabian Omne, fanns på plats för att ta emot priset och publikens hyllningar. För Marcus, som lämpligt nog pluggar media, väntar nu en praktikperiod på TV Åre nästa säsong.
–Det kommer bli fett, säger Marcus.
Klassen bäst ladd vanns av big mountain-filmen There and back. En dubbel backflip och bra ladd över lag låg till grund för den ärofyllda segern.
Freeride vill passa på att gratulera samtliga segrare och tacka för alla som har ställt upp i årets tävling. Skidfilmsabstinensen har tillfälligt stillats men det kommer inte dröja länge tills den slår till igen. Tur då att FVA kommer tillbaka nästa år igen. Det är aldrig för tidigt att börja fila på idéer…
Vi syns i FVA 2014!

Vinnarfilmerna i Freeride Video Awards 2013

Beauty – Vinnare av klassen big mountain och bäst kreativitet

.XCVI .002 rare – Vinnare av klassen bäst jibb/park

Portrait of a freeskier: Fabian Omne – Vinnare av Guldpjäxan

There and Back – Vinnare av bäst ladd

Text: Fredrik Tacacho
Foto: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.