Här är resultatet från kvalet på NM

Både slaskigt och stenhårt före på Sadeln, favoriter som levererade och favoriter som föll, peppade speakers och en glad publik, blå himmel och strålande solsken – NM-kvalet 2018 är avgjort.

Efter att kvalet på NM – Scandinavian Big Mountain Championships – blev uppskjutet igår måndag väntade en blå himmel och strålande sol på åkare, publik och arrangörer idag på Nordalsfjäll.
– Stämningen och platsen Riksgränsen står för 70 procent av det magiska med NM, sade speakern Felix ”Felkan” Lundin.
Hans kollega Julius Aspman höll med, men sedan ändrade sig Felkan:
– Förlåt 72 procent!

Kvalfacet, som så många gånger förr, gick på Sadeln. Sadeln visade sig från både sin allra bästa och värsta sida. På toppen hade åkarna ett par slushiga och mjuka svängar, ett före som bjöd in till fart och fröjd. När den brantare delen av Sadeln sedermera tog vid var det en annan slags snö som de tävlandes åkdon fick möta. Det var hårt, slagigt och svåråkt.

I damklassen på skidor startade kvaltours- och NM-rutinerade Caroline Strömberg som nummer 24. Caroline Strömberg åkte med hög fart och kontrollerade svängar över krönet efter det inledande lite mjukare partiet. I botten av sitt åk tog hon avhoppet Tungan utför Kvalklippan och säkrade sin plats i morgondagens final med bäst poäng av alla damer 6,30. Sofia Wikström, som när Freeride pratade med henne efter söndagens rekning sade att ”det känns inte så jättebra”, höll ihop sitt åk bra och svängde stabilt med lite udda dubbel stavisättnings-teknik och tog även ett fint drop och är vidare med 4,27 poäng.

Förra årets NM-vinnare Hedvig Wessel, norskan som numera lagt puckelpistlandslaget och OS-satsningar åt sidan för att nästa vinter helt tävla i friåkning, var osäker på om hon skulle köra eftersom hon har haft ett uttänjt ledband i foten. Men hon kom till start och valde att köra en linje skidåkarens höger om själva långflyget i ett brant och slagit parti. Hon höll ihop det, men levererade inte på toppen av vad hon kan. I botten avslutande hon dock med ett kontrollerat dubbeldrop och är därmed fortsatt ett namn som ligger bra till med en andraplats och 5,63 poäng inför finalen imorgon.

I damklassen skidor valde många åkare att köra det som spekarn Julius Aspman till slut började benämna med ord som ”Djävulsrännan”, ”Otursrännan” och ”Monsterrännan”. Det var en liten ränna långt ut lookers left som under sig hade en extra svåråkt ravinliknande del under sig. Det blev många fall och hasningar i detta parti, bland andra Camilla Jäntti och Klara Wåhlberg drabbades av detta jinxade snöfälts fallande förbannelse.

Dagens första stora krasch visuellt blev från startande nr 32 Cecilia Magnusson. Hon var långt ifrån den sista åkaren som skulle komma att falla rejält på Nordalsfjäll idag. Före denna krasch råkade också Tryggve Skulason illa ut, hans fall såg betydligt mildare ut. Han tomahawkade inte ner för hela facet eller drösade över klippor, utan fick helt enkelt bara tvärstopp efter ett snyggt dubbeldrop i botten på facet, men konsekvensen blev desto värre med ett brutet underben och transport till Kiruna sjukhus. Ebba Forsgren föll också i sitt åk och gled långt och stort, en rejäl krasch som gav ett långt avbrott i tävlingen. Tidigare NM-vinnaren Karin Stöckel kraschade, även förra årets rookie Moa Wärvik, samt förra årets tolva Ida Sivander.

I brädklassen valde många att åka långt ut lookers left och hitta linjer bland stenskravel och klippor, en av dessa var 2016-års vinnare Stefan Östling. Stefan tog sig vidare till finalen som andreman. Erik Nylander valde istället att åka på motsatt sida av facet och avslutade sitt åk med ett fint drop utför kvalklippan vilket belönades med dagens högsta poäng 5,73 poäng på bräda. Med sig till finalen får de även Christoffer Granbom som kvalar in som trea.

I herrklassen skidor var de största förhandsfavoriterna Reine Barkered och bröderna Olle och Carl Regnér. Först ut av dessa var Carl Regnér som inte har tävlat på hela vintern, eftersom han skadade handleden i inledningen på världstouren i Japan. Att den rödhåriga 25-åringen från Östersund inte tävlat sedan andraplatsen på NM förra vintern syntes inte alls. Han höjde nivån på årets tävling genom att inleda med en stor och kontrollerad backflip utför en av klipporna/vinddrivorna i övergången mellan den övre mjuka och flackare delen och den stenhårda branten nedanför. I branten gjorde Carl Regnér det som väldigt få andra åkare kunde göra idag – få skidåkningen i det svåra föret att se enkel och ren ut. Den yngre av Regnér-bröderna avslutade tillställningen med att ta Långflyget och sedan spätta ned mot mål i överljudsfart. Domarna gillade vad de såg och gav Carl 7,93 poäng och han går vidare som etta ur kvalet.

Olle Regnér som enligt speakern Felix ”Felkan” Lundin ”blir som en treåring när han förlorar” mådde påfallande dåligt före start. Som startande nummer 144 fick han vänta många, långa timmar efter morgonens rekning. Men Olle Regnér höll ihop det på bästa vis, med ett snabbt stabilt åk och en rejäl flygtur på Långflyget. Olle kom vidare med näst bäst poäng bland skidherrarna med sina 7,70. Just Långflyget blev som så många gånger förr i herrklassen skidor något av en nyckel idag. Andra som utmärkte sig i herrklassen med fina åk var både Elias Henderson och David Deliv som liksom Olle Regnér plockade Långflyget med kontroll och massa fart. Även William Fjällström, Edvin Olsson och William Larsson gjorde Långflyget. Hugo Scharl stack ut lite extra med sin stora 360 snett utför Långflyget.

I herrklassen skidor fick vi också se många brutala krascher, bland annat från förhandsfavoriter som Reine Barkered, Tom-Oliver Hedvall och Fabian Omne. De två förstnämnda föll bägge två efter att ha tagit Långflyget, medan den sistnämnda blev historisk genom att vara den första att pröva en backflip på Långflyget. Reine Barkered verkade hyfsat oberörd efter sin krasch, Tom-Oliver skadade däremot sitt knä och drog sönder ett ledband, samt knäckte skidan.

Fabian Omne fick en nackkrage och röntgentid på Kiruna sjukhus. Speakern Julius Aspman kommenterade Fabian Omnes djärva val:
– Idag hade han en tung laddhatt, en laddhat som man behöver en lyftkran för att få upp.”
Calle Klockar, gudfadern till SM i Small Mountain, gjorde dagens längsta tomahawk och lämnade stora bombhåll efter huvud och fötter där han rullat ned som en trasdocka för Sadeln. Matthias Karthäuser gjorde en otäck vurpa in i klippa, även Niklas Lundgren gjorde en hemsk krasch i botten på facet då han stöp rakt fram i hög fart. Krascherna ville inte riktigt ta slut, och vi fick till och med se en av skidplockarna falla och rutscha ned en bit i det branta facet.

Startlistan på totalt 151 åkare i de olika klasserna började betas av vid halv elva och före siste åkaren Per Eriksson var i mål framåt eftermiddagen hade sex minst sagt händelserika timmar förflutit. Imorgon går finalen av NM 2018 och det blir antingen Insteget eller Ravinen, vilket bestäms av åkarrådet nu ikväll.

Live från finalen imorgon

Imorgon livesänder vi här vi Freeride och länk till detta kommer.

Ikväll kommer också videoinslag med intervjuer från dagens kval, dessutom kommer en edit med höjdpunkterna från dagens åkning.

RESULTATLISTOR ALLA KLASSER
– Kval NM Riksgränsen 2018

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.