Harlaut tar sin elfte X-Games medalj

Det var en lyckad helg för de svenska åkarna under X-Games i big Air i Oslo. Bara en timme efter att Sven Thorgren klivit ner från pallen i snowboardtävlingen var det skidåkarnas tur och Henrik Harlaut gjorde ingen besviken när han tog Sveriges andra silver.

– Det är bara så kul! Jag visste inte ens om jag skulle köra för tre veckor sen eftersom jag har opererat knät men efter några riktigt bra dagar i alperna kändes allt bra och då tänkte jag bara – Lets go! Att sen få sätta mina trick här idag är så fett,  sade Henrik direkt efter tävlingen.

Med detta silver är det Henriks elfte medalj i X-games sammanhang, en stor bedrift och ett ett rekord bland freeskiåkarna han numer delar med barndomsidolen Tanner Hall. I sköna shorts knep han sitt 5:e x games silver och med sina 6 guld har han som sagts alltså 11 x games-medaljer i samlingen.

Vann för dagen gjorde amerikanen Alex Hall med poängen 88.86 och på en tredjeplats kom Alex Bealieu-Marchand från Kanada på 79.66

– Mest nöjd är jag nog med mitt första trick. En switch trippel 1440 mute. Det satt riktigt bra, Tyckte nästan jag fick lite lite betalt av domarna men så är det ibland. Mitt andra hopp var en Dubbel rodeo 1260 safety och den satt bra också fortsätter Henrik som verkar vara i riktigt god form.

– Jag åkte skidor i alperna i åtta dagar och det var faktiskt bara på sista träningsåket som jag ramlat på något av tricken som jag testat. Skidor är kul – alltid, avslutar Henrik.

Henriks medaljåk från Telenor Arena, Oslo 2019

Damernas freeskitävling dominerades av fransyskan Tess Ledeux som i fösta åket landade en näst intill perfekt double cork 1260. Mathilde Gremaud från frankrike svarade med en double cork 1260 med safety grab och första omgången var en öppen historia med riktigt hög nivå på åkningen. Utmaningen för samtliga åkare blev att ställa ner ett rent andraåk som höll lika hög klass och där lyckades Ledeux bäst med en stilig switch 900 vilket gjorde att hon kunde hämta hem guldet framför Giulia Tanno, Schweiz och Mathilde Gremaud även hon från schweiz.

X-Games Oslo, 2019

Resultat big air herrar freeski
1 Alex hall USA 88.66
2 Henrik Harlaut Åre SLK 83.00
3 Alex Bealieu-Marchand Kanada 79.66

Resultat big air damer freeski
1 Tess Ledeux Fankrike 82.66
2 Giulia Tanno Schweiz 74.99
3 Mathilde Gremaud Schweiz 64.66

Damernas tre medaljåk
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.